Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Ανυπόστατες προσδοκίες επιχειρεί να καλλιεργήσει το περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά

 

Ανυπόστατες προσδοκίες επιχειρεί να καλλιεργήσει το περιβάλλον του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, θέλοντας να δώσει την εντύπωση πως οι παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης έχουν αντίκτυπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.


Τη στιγμή λοιπόν που οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ε.Ε. εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής νέων αυστηρότερων κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας λόγω της κρίσης στην Ουκρανία -με την πλήρη συναίνεση της Αθήνας, σε αντίθεση με την Λευκωσία, η οποία διατύπωσε την ένστασή της σε αυτό το ενδεχόμενο- και «ζυγίζουν» τις επιπτώσεις για την Ευρώπη στην περίπτωση αναστολής των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία τον προσεχή χειμώνα, ο κ. Σαμαράς, υιοθετώντας την πρόταση, όπως παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, του υπουργού Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη, πρότεινε ως λύση στο πρόβλημα που αναμένεται να προκύψει την εισαγωγή αυξημένων ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μέσα στους επόμενους μήνες, ώστε μέσω της Ελλάδας να καλυφθούν οι πρόσθετες ανάγκες της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας.

Η παρέμβαση
 
Σύμφωνα μάλιστα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, διπλωματικές πηγές εξέφρασαν «την ικανοποίησή τους για τις αποφάσεις» οι οποίες ελήφθησαν στις Βρυξέλλες και συγκεκριμένα «ως προς το ζήτημα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας σημείωσαν πως έπειτα από παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπογραμμίζουν στο τελικό ανακοινωθέν τους ότι το LNG θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρώπη σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης με τη Ρωσία».

Μόνο που η πρόταση αυτή καθ' εαυτήν καταδεικνύει το βαθμό της άγνοιας για τον τρόπο που λειτουργεί η αγορά LNG και την επιπολαιότητα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση προσεγγίζει τις εξελίξεις, την ώρα που η χώρα μας συγκαταλέγεται ανάμεσα σε εκείνες που θα πληγούν περισσότερο, εάν πράγματι η Μόσχα διακόψει τη ροή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, καθώς εξαρτάται κατά τα δύο τρίτα από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.






Και τούτο διότι οι διαθέσιμες ποσότητες LNG, τις οποίες δυνητικά θα μπορούσε να απορροφήσει η Ελλάδα, είναι περιορισμένες, καθώς οι χώρες-παραγωγοί είναι δεδομένες -πρόκειται στην περιοχή μας για την Αλγερία και το Κατάρ-, ενώ ακόμη και εκείνες που είναι διαθέσιμες σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο είναι σε αισθητά υψηλότερη τιμή. Σημαντικό μειονέκτημα επίσης είναι οι υφιστάμενες υποδομές στην Ευρώπη. Οσον αφορά ειδικότερα τη χώρα μας, οι δυνατότητες του τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα είναι συγκεκριμένες.

Εν τω μεταξύ, στη συνάντηση της Παρασκευής στη Μόσχα του αρμόδιου επιτρόπου για την Ενέργεια, Γκίντερ Ετινγκερ, με το Ρώσο υπουργό Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμβιβασμό ως προς την τιμή πώλησης του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουκρανία και συμφώνησαν πως η Ρωσία θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της έναντι των εταίρων της στην Ε.Ε., δηλαδή τον εφοδιασμό της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς, ενώ ο κ. Ετινγκερ σε δήλωσή του επισήμανε ότι «πρωταρχικό μέλημά μας είναι να διασφαλίσουμε την τροφοδοσία σε φυσικό αέριο της Ε.Ε. και την προστασία των πολιτών της, όπως και εκείνων της Ρωσίας, της Ουκρανίας, των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και της Μολδαβίας».

Στο πλαίσιο αυτό οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επαναδραστηριοποιηθεί ο αγωγός φυσικού αερίου OPAL στη Γερμανία, ώστε να λειτουργήσει ως εναλλακτική λύση για την παράκαμψη της Ουκρανίας και την τροφοδοσία της Κεντρικής Ευρώπης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg