Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Πόλεμος στη Συρία- Θα είναι νομιμοποιημένος;;


Barack Obama, Joe Biden

(Του Γρηγόρη Δεσύπρη

Μία ανάλυση από την παρακολούθηση των τελευταίων δεδομένων, αλλά και μία εις βάθος ματιά, στις εξουσίες του Προέδρου Ομπάμα και του Κογκρέσου των ΗΠΑ...


 Τα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ,  ασχολήθηκαν το Σάββατο με το εάν θα απορρίψουν  το σχέδιο του Προέδρου Barack Obama να τιμωρήσει τη Συρία για την υποτιθέμενη επίθεση με χημικά όπλα...

 Τώρα με έναν... "πάσσαλο" μπηγμένο στη σφαιρική αξιοπιστία του έθνους, οι νομοθέτες αναζητούν  περισσότερες πληροφορίες για τις πιθανές συνέπειες του χτυπήματος μιας περιοχής, χωρίς γνώση του τι θα συμβεί μετέπειτα.

Η συζήτηση περί του ποια δράση θα αναληφθεί, (εάν υπάρξει τέτοια, και που η Γερουσία ενδεχομένως να εγκρίνει), είναι ακόμη στα σπάργανα καθώς οι Αμερικανοί Νομοθέτες προετοιμάζονται για τις δημόσιες ακροάσεις την επόμενη εβδομάδα ενώπιον της Γερουσιαστικής Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων. Αλλά τα πρώτα περιγράμματα άρχισαν ήδη μερικές ώρες αργότερα από την ανακοίνωση Obama.

Ο Γερουσιαστής John Cornyn, (Συντηρητικός-Τέξας), είπε ότι δεν θεωρεί ότι η Συρία πρέπει να παραμείνει ατιμώρητη για την επίθεση της 21ης Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό. «Αλλά πρέπει να καταλάβουμε τι αφορά ολόκληρο το πεδίο των συνεπειών» δήλωσε τηλεφωνικώς. «Το τι ο Πρόεδρος μπορεί να θεωρήσει ως περιορισμένο κτύπημα … Κατά τη γνώμη μου, δεν θα σταματήσει εκεί

Διαφωνώντας για τη στρατηγική που επιδιώκει να δώσει το τελειωτικό κτύπημα στο καθεστώς  του Μπασάρ Άσαντ, ο Γερουσιαστής John McCain της Αριζόνα και η Lindsey Graham της νότιας Καρολίνας εξέδωσαν μια κοινή δήλωση λέγοντας ότι "οποιαδήποτε δράση, θα πρέπει να είναι ευρύτερη  από το «περιορισμένο» πεδίο που ο Obama αναφέρει ".

«Δεν μπορούμε να παραμείνουμε στα περιορισμένα στρατιωτικά χτυπήματα  στη Συρία, χωρίς να εφαρμόσουμε μια γενικότερη στρατηγική, που μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη και στο πεδίο της μάχης και να επιτύχει το δηλωμένο στόχο του Προέδρου, αυτόν της αφαίρεσης τη δύναμης του Assad και θα φέρει ένα οριστικό τέλος σε αυτήν την σύγκρουση, η οποία τελικώς, είναι μια αυξανόμενη απειλή στα εθνικά συμφέροντα της ασφαλείας μας» είπαν οι εν λόγω γερουσιαστές.

«Οτιδήποτε λιγότερο αυτού θα ήταν μια ανεπαρκής απάντηση στα εγκλήματα ενάντια στην ανθρωπότητα που ο Assad και οι δυνάμεις του πράττουν... Και θα έστελνε το λανθασμένο μήνυμα  στους φίλους και συμμάχους της Αμερικής, στη συριακή αντιπολίτευση, στο καθεστώς του Assad, στο Ιράν, και τον κόσμο - που όλοι τους, παρακολουθούν προσεκτικά το ποιες ενέργειες θα κάνουν οι ΗΠΑ» είπαν.

Οι νομοθέτες και των δύο Κομμάτων, για μέρες είχαν απαιτήσει από τον Obama, να πάρει την έγκριση του Κογκρέσου, στο πλαίσιο του νόμου περί "Δράσης Πολεμικών Πράξεων" (War Powers Act ).
Μέχρι το Σάββατο, ο Πρόεδρος δεν φάνηκε πρόθυμος να το πράξει κι έτσι το στρατιωτικό χτύπημα φαινόταν αναμενόμενο.

Κατόπιν, από το Rose Garden του Λευκού Οίκου, ο Obama είπε ότι θα χτυπούσε τη Συρία με έναν περιορισμένο τρόπο και χωρίς χερσαίες δυνάμεις. Αλλά, πρόσθεσε, θα επιδίωκε τη έγκριση Κογκρέσου πρώτα.

«Όλοι μας πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι καθώς κάνουμε τις επόμενες κινήσεις, και αυτό μπορεί να γίνει εφικτό και να ολοκληρωθεί, μόνο  με μια ψηφοφορία,» είπε ο Obama . «Και με αυτό τον τρόπο,  σας ζητώ, μέλη του Κογκρέσου, να αναλογισθείτε ότι μερικά πράγματα είναι σημαντικότερα από τις περιστασιακές διαφορές σας, ή την πολιτική της στιγμής

Με αυτόν τον τρόπο, ο Obama συνέδεσε το θέμα της Συρίας, την αξιοπιστία του έθνους και την ισορροπία της κυβερνητικής δύναμης, αλλά και μετέφερε εντέχνως  τις όποιες ευθύνες στους νομοθέτες, που είχαν διαμαρτυρηθεί για την μέχρι σήμερα τακτική του-  να λαμβάνει τις όποιες αποφάσεις μόνος του...

Το απόγευμα του Σαββάτου, ο Λευκός Οίκος απέστειλε στο Κογκρέσο το σχέδιο ψηφίσματος που  δίνει την εξουσία στον Obama να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη.

Το σχέδιο δεν περιγράφει όμως μια συγκεκριμένη δράση ως προς το χρόνο ή ένα στρατιωτικό πλάνο, αλλά δίνει την έγκριση στον Obama για να χρησιμοποιήσει το στρατό σε κινήσεις που ο ίδιος αποκαλεί  "απαραίτητες και κατάλληλες", με σκεπτικό "να επιτύχει το στόχο αποφυγής περαιτέρω χημικών επιθέσεων". ..

Ένας βοηθός του προέδρου του Κοινοβουλίου John Boehner, (Συντηρητικός-Οχάιο), επιβεβαίωσε ότι το γραφείο τους, είχε παραλάβει αντίγραφο αυτού του σχεδίου.

Ο Αρχηγός της Πλειοψηφικής Γερουσίας Harry Reid, (Δημοκρατικός -Οχάιο), δήλωσε ότι οι δημόσιες ακροάσεις ενώπιον της Γερουσιαστικής Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων και οι απόρρητες και μη ενημερώσεις για τους γερουσιαστές, σχεδιάζονται για την επόμενη εβδομάδα...

Αμφότερες η Σύγκλητος και η Βουλή προγραμμάτισαν  ψηφοφορία για το θέμα, όχι αργότερα από την  9η Σεπτεμβρίου.

Λίγα λόγια για τον τρόπο της νομότυπης λειτουργίας του Κράτους,σε περίπτωση πολέμου

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Obama ως διοικητής των ενόπλων δυνάμεων,  θα μπορούσε να κτυπήσει  τους συριακούς στόχους χωρίς την έγκριση της κοινής γνώμης ή των Γερουσιαστών. Το έκανε δύο χρόνια πριν στη Λιβύη, αλλά σε εκείνη την περίπτωση, οι ΗΠΑ προϊσταντο του  συνασπισμού του ΝΑΤΟ.

Η συνταγματική δύναμη του Κογκρέσου,  (για να κηρυχτεί ο όποιος πόλεμος), καθορίστηκε και επεκτάθηκε από το War Powers Act του 1973, ο οποίος απαιτεί από τον Πρόεδρο, αφ ενός να δηλώσει πριν από την έναρξη των, εντός 48 ωρών στο Κογκρέσο, τις όποιες στρατιωτικές δράσεις, και αφ ετέρου αναφέρει, ότι οποιαδήποτε απόφαση για πόλεμο με διάρκεια μεγαλύτερη των 90 ημερών γίνεται μόνον με την δική του άδεια... (Κάποτε ο Πρόεδρος Richard Nixon έθεσε βέτο γι αυτό, αλλά το Κογκρέσο στη συνέχεια το κατέρριψε με δικό του).
Ακόμη και με αυτή την δύναμη, το Κογκρέσο δεν έχει κηρύξει τυπικά ποτέ πόλεμο, από το Δεύτερο Παγκόσμιο και μετά.

Όλες οι μέχρι σήμερα συγκρούσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, στην Κορέα, στο Βιετνάμ, στον Παναμά, στο Ιράκ, στο νησί Καραϊβικής της Γρενάδας, στο Κόσοβο και στη Λιβύη, ήταν άνευ κήρυξης πολέμου, ακόμα κι αν στις περισσότερες περιπτώσεις το συνέδριο ψήφισε εκτάκτωςστη συνέχεια την έγκριση  μιας πολεμικής αναμέτρησης, αλλά μετά από το γεγονός!
(Υπ όψιν ότι ο πόλεμος της Κορέας έγινε υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, και αυτός του Κόσοβο, από το ΝΑΤΟ!)

HELLAS2NEWS


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg