Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Πικροδάφνη, Nerium oleander

  Πολλές φορές επιλέγουμε φυτά για τον κήπο ή τη βεράντα μας με μοναδικό κριτήριο το άρωμα ή την εμφάνιση. 
Μήπως υπάρχουν και άλλα κριτήρια πιο σημαντικά; 
Κάθε καλοκαίρι η.... παραλιακή από το ύψος του παλιού αεροδρομίου (Ελληνικό) και για πολλά χιλιόμετρα, γεμίζει με πανέμορφα άνθη από τις εκατοντάδες πικροδάφνες. 
 Όλοι στον κήπο μας ή στον κήπο ενός γνωστού μας έχουμε σίγουρα δει ένα τέτοιο φυτό. 
    
Μετά την τελευταία αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο σχετικά με τις πικροδάφνες,  ανακάλυψα πως βρίσκονται στα πρώτα πέντε (5) πιο τοξικά φυτά του κόσμου και μάλιστα είναι το νούμερο ένα αφήνοντας με άνεση πίσω του τα υπόλοιπα.  Αυτό φυσικά από μόνο του δεν λέει τίποτα, δεν πρόκειται να πάθεις κάτι από το εν λόγω φυτό, αρκεί να μην το βάλεις στο στόμα σου! Ας πάρουμε όμως τα πράγματά με τη σειρά, δείτε πρώτα μερικές φωτογραφίες από τον κήπο μας για να δείτε πως είναι  η Πικροδάφνη ή αλλιώς Nerium oleander  και διαβάστε όλες τις πληροφορίες που συναντήσαμε στην αναζήτησή μας.
     
      Η πικροδάφνη ή ροδοδάφνη (επιστημονική ονομασία Nerium oleander,  ανήκει στο γένος Νήριον (Nerium). Είναι ένας αειθαλής θάμνος που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 5 μέτρα, μπορεί να αναπτυχθεί όμως και σαν δέντρο με το ανάλογο κλάδεμα. Μεγαλώνει σε ηλιόλουστα μέρη με υγρό υπόστρωμα, όπως οι όχθες ποταμών σε χαμηλό υψόμετρο. Αντέχει επίσης τα ελαφρώς υφάλμυρα εδάφη. Έχει λογχοειδή, δερματώδη φύλλα και μονά ροζ-κόκκινα άνθη. Υπάρχουν και ποικιλίες με άσπρα, κίτρινα, μωβ και διπλά άνθη, οι οποίες καλλιεργούνται (βλέπε φωτογραφία). Στην Ελλάδα είναι αυτοφυής, όπως και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου. Διαθέτει πλούσιο φύλλωμα και παρατεταμένη ανθοφορία καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Πολλαπλασιάζεται εύκολα όλους τους μήνες του χρόνου με μοσχεύματα και παραφυάδες. Προσβάλλεται από μελίγκρα την άνοιξη και η ανθοφορία της αρχίζει από τέλος Μαΐου ως Νοέμβριο.
     Η τοξικότητα της πικροδάφνης οφείλεται στην τοξική ουσία νηριίνη, και έχει ως στόχο να προστατεύσει το φυτό από τις επιθέσεις ζώων. Αυτή η τοξική δηλητηριώδης ουσία, περιέχεται σε όλα τα μέρη του φυτού, γι’ αυτό δεν το τρώνε τα ζώα. 
       Στα χωριά παππούδες και γιαγιάδες θα σας πουν πως φράζουν τις φωλιές των ποντικών με φύλλα πικροδάφνης, οι ποντικοί στην προσπάθειά τους να βγουν από την παγιδευμένη φωλιά τα τρώνε και ψοφούν. 
      Τον 19ο αιώνα, απομονώθηκε η δραστική ουσία Oleandrin την οποία και χρησιμοποίησαν για καρδιακές παθήσεις σε ελάχιστη δοσολογία. 
      Όλα τα ζώα και τα έντομα την αποφεύγουν, ακόμα και οι μέλισσες. Ίσως το μοναδικό φυτό που θα γεμίσει το σπίτι και τον κήπο μας με άνθη χωρίς να το επισκεφθούν οι μέλισσες. Αν οι μέλισσες τρυγήσουν την πικροδάφνη, είναι ουσιαστικά αποστολή αυτοκτονίας αφού  οι περισσότερες που θα επισκεφτούν τα άνθη σύντομα θα είναι νεκρές.  Ακόμη και ο καπνός από πικροδάφνη που καίγεται είναι πολύ τοξικός. 
    Η πικροδάφνη στην Αρχαία Ελλάδα
      Η πικροδάφνη είναι γνωστή και στους αρχαίους Έλληνες ως «νήριον» ή «νηρίς». Σύμφωνα με τον Διοσκορίδη, τα φύλλα και τα άνθη της «συν οίνω πινόμενα» μπορούν να σώσουν τον άνθρωπο από το δάγκωμα δηλητηριωδών εντόμων ή ερπετών. Στη μυθολογία θεωρείται αδελφή της λυγαριάς, ίσως λόγω της κοινής προτίμησής τους στο νερό.  Σύμφωνα με τον ίδιο μύθο, όταν η λυγαριά με τα μοβ άνθη κατηγόρησε την πικροδάφνη για το έντονο χρώμα των λουλουδιών της, παρά το πένθος για τον θάνατο του αδελφού τους, εκείνη απολογήθηκε λέγοντας ότι τα άνθη είναι έντονα αλλά η καρδιά της θλιμμένη και πικρή. 
   Παρόλα αυτά εμείς στον κήπο μας έχουμε 32 φυτά πικροδάφνης σε όλα σχεδόν τα χρώματα. Είναι πανέμορφες και γεμίζουν όλο το καλοκαίρι τη μάντρα μας με τα υπέροχα άνθη τους. Τα παιδιά μας έχουν πληροφορηθεί για τους κινδύνους καθώς και όσα παιδιά επισκέπτονται το σπίτι μας πληροφορούνται αναλόγως. Αν και μεταξύ μας, πιστεύω πως κάτι τόσο τοξικό είναι τόσο πικρό, που το καθιστά αδύνατον να φαγωθεί από παιδί, οικειοθελώς τουλάχιστον, με όλα τα καλούδια που τρώνε τα παιδιά μας σήμερα.  
Ορισμένες πληροφορίες του άρθρου είναι από τις παρακάτω ιστοσελίδες. Μας έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση και σας τις επισημαίνουμε για την πληρέστερη ενημέρωσή σας.  
 
αναρτηθηκε απο  sine-mora

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg