Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Ο μύθος του πρωτογενούς πλεονάσματος

Ο καθηγητής Γεώργιος Βάμβουκας, σε μία πλήρως εμπεριστατωμένη παρουσίαση σχετική με το "μύθο" του πρωτογενούς πλεονάσματος.


Η Κυβέρνηση χρηματοδοτεί δαπάνες με δημόσιο εξωτερικό δανεισμό και τα πιστωτικά έσοδα που χρηματοδότησαν αυτές τις δαπάνες πάνε κατευθείαν στο δημόσιο χρέος...

Κατά αυτόν τον τρόπο, οι λογιστές του Υπ.Οικονομικών υποεκτιμούν τις επίσημες δαπάνες και άρα το κρατικό έλλειμμα, με ιλαροτραγική συνέπεια τα ελλείμματα να μειώνονται και το δημόσιο χρέος να αυξάνεται. Για παράδειγμα, μόνο μέσα στο πρώτο οκτάμηνο του 2013 το χρέος αυξήθηκε κατά το αστρονομικό ποσό -για το μέγεθος της Ελληνικής οικονομίας- των 23δις ευρώ!!

Ανεξάρτητα λοιπόν αν είναι 2,9 δις το δημιουργηθέν αυτό πλεόνασμα, όπως αρχικά ευαγγελιζόταν το Υπ.Οικονομικών, ή 2,5δις όπως μας είπε μετά, ή μόλις 100εκατομμύρια ευρώ που μας λέει σήμερα η Τρόικα, ακυρώνοντας προφανώς ως αναξιόπιστο το Υπ.Οικονομικών, το αποτέλεσμα είναι ένα και αυτό είναι το ότι υπάρχει μαγείρεμα των στοιχείων και φυσικά κάποιες σκοπιμότητες πίσω από αυτό.

Από εκεί και πέρα, αν δεχθούμε τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για επιτυχία του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, για το ότι όντως υπάρχει πλεόνασμα και φως στο τούνελ όπως ισχυρίζονται τότε:
α) Γιατί υπάρχει δημοσιονομικό κενό?
β) Γιατί υπάρχει χρηματοδοτικό κενό?
γ) Γιατί υπάρχει μπαράζ νέων μέτρων όπως πχ νέο χαράτσι, κατάργηση των επικουρικών συντάξεων, επιπλέον φορολόγηση των ακινήτων, ακόμη και εκείνα τα 25 ευρώ που θα καλείται να καταβάλει ο κάθε Έλληνας πολίτης για την επίσκεψή του στα δημόσια νοσοκομεία.

Είναι έκδηλο ότι τα δημόσια οικονομικά δεν πάνε καθόλου καλά, η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκρύψει την αλήθεια από τους πολίτες, ενώ ένα τρίτο μνημόνιο είναι έτοιμο να ψηφιστεί, καθώς και ένα τρίτο μεσοπρόθεσμο για το 2014-2015.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

Hellas2News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg