Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Σε νευρική... «φοροκρίση» η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ


Σε νευρική «φοροκρίση» η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ


Σε κατάσταση νευρικής κρίσης είναι μεγάλο τμήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας που εμφανίζεται απρόθυμο να στηρίξει τον νέο φόρο ακινήτων και ζητεί αλλαγές, ενώ επικρίνει πολλά σημεία της οικονομικής πολιτικής θέτοντας στο στόχαστρο τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα....

Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς διαμηνύει πως δεν θα υπάρξουν νέα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα, δεν θα περικοπούν συντάξεις και μισθοί και δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι, πολύ μεγάλος αριθμός «γαλάζιων» βουλευτών αντιδρά και εμφανίζεται διατεθειμένος να παραμείνει ως το τέλος στη γραμμή πως δεν θα στηρίξουν νέα δυσβάσταχτα μέτρα.

Στο εσωτερικό της ΚΟ της ΝΔ επικρατεί μεγάλη αναστάτωση που αποτυπώθηκε τις προηγούμενες ημέρες με τις ερωτήσεις που κατέθεσαν, ενώ αίσθηση και ποικίλα σχόλια προκάλεσε η νέα έκρηξη του βουλευτή και πρώην προέδρου της Βουλής κ. Β. Πολύδωρα ο οποίος αναφέρθηκε ανοιχτά σε δήμευση της περιουσίας των Ελλήνων και σε αντισυνταγματικό μέτρο. Το κίνημα των βουλευτών της ΝΔ που εκφράζουν αγωνία, προβληματισμό και ανησυχία για τα μελλούμενα αυξάνεται καθημερινά και από το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούν να διαχειριστούν την υπόθεση με ψυχραιμία, μη θέλοντας να δείξουν πανικό.

Γι' αυτό και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη λένε ότι οι βουλευτές κάνουν το αυτονόητο και «μεταφέρουν τη φωνή της κοινωνίας» και πως δεν υπάρχει οργανωμένη αντίδραση που ενοχλεί το πρωθυπουργικό γραφείο.
Μάλιστα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Μ. Βορίδης, ο οποίος έχει επιφορτιστεί και με το καθήκον να συνομιλεί συνέχεια με βουλευτές, έσπευσε να αποφορτίσει το κλίμα λέγοντας ότι ο κ. Πολύδωρας μπορεί να έχει κριτική στάση σε μια σειρά ζητημάτων, όπως και πολλά μέλη της «γαλάζιας» ΚΟ.

Από το Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπεται το επιχείρημα ότι οι κινήσεις των βουλευτών, είτε με δηλώσεις στα ΜΜΕ είτε με την κατάθεση ερωτήσεων στη Βουλή, εκλαμβάνονται ως «δημιουργική κριτική στο έργο της κυβέρνησης» και η ΚΟ της ΝΔ είναι απολύτως συμπαγής.

Ο κ. Βορίδης σημείωσε σε συνομιλητές του αλλά και δημόσια στα ΜΜΕ ότι «οι βουλευτές δεν είναι λόχος, δεν είναι φαντάρια», εκφράζουν το έθνος, έχουν απόψεις, πολιτική προσωπικότητα και η δουλειά τους είναι να συνδιαμορφώνουν τα νομοθετήματα.

Βέβαια τις τελευταίες ώρες έχει αρχίσει να κυκλοφορεί ως κεντρική γραμμή προς τους βουλευτές της ΝΔ το επιχείρημα «ψηφίστε ό,τι έχουμε συμφωνήσει για να ενισχυθεί η διαπραγματευτική ισχύς μας έναντι της τρόικας».
Κατά πόσο μπορεί να γίνει πιστευτό αυτό το επιχείρημα είναι ένα άλλο θέμα, αφού βουλευτές όπως π.χ. ο κ. Πολύδωρας, τον δημόσιο λόγο του οποίου απαξιώνει κεντρικά η κυβέρνηση, έχουν αμφιβολίες ως προς την ικανότητα της κυβέρνησης να διαπραγματευθεί.

Η μη αντοχή της κοινωνίας από τους συνεχείς φόρους είναι κεντρικό θέμα συζήτησης στο εσωτερικό της ΚΟ της ΝΔ αλλά και της κυβέρνησης και η βουλευτής Επικρατείας και πρώην υπουργός κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία έχει τακτική επικοινωνία με πολλούς βουλευτές, αναφέρει σε πολιτικούς φίλους της ότι δεν έχει κανένα νόημα να βάζεις φόρους όταν ξέρεις ότι δεν θα τους εισπράξεις.

Παράλληλα δεν είναι λίγοι οι βουλευτές, όπως ο πρώην υπουργός κ. Πρ. Παυλόπουλος, που θέτουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας σε ό,τι αφορά τον ενιαίο φόρο ακινήτων και ζητούν να γίνουν βελτιώσεις στο νομοσχέδιο. Αυτό ζήτησε και ο βουλευτής της Β' Αθηνών κ. Αργ. Ντινόπουλος, ο οποίος είπε (ΒΗΜΑ FM 99,5) ότι κάθε βουλευτής για να κατανοήσει το νομοσχέδιο πρέπει να έχει μαζί του δυο-τρεις λογιστές.

«Η οργή της κοινωνίας είναι τέτοια που πρέπει να τη λάβουμε υπόψη και κυρίως τη σιωπηλή οργή της μεσαίας τάξης»
τόνισε ο κ. Ντινόπουλος και έριξε τα βέλη του στον κ. Στουρνάρα, τον οποίο έχουν στο στόχαστρό τους πολλοί βουλευτές της ΝΔ, λέγοντας: «Καλοί είναι οι τεχνοκράτες, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να υπάρχει και μια επαφή με την κοινωνία».

Συνάντηση Στουρνάρα με 22 βουλευτές της ΝΔ για τον ενιαίο φόρο ακινήτων

Συνάντηση με τους 22 βουλευτές της ΝΔ που έθεσαν ζήτημα για την ένταξη των αγροτεμαχίων και οικοπέδων στο σύστημα του ενιαίου φόρου ακινήτων θα έχει ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας στις 20:30 σήμερα, Τετάρτη, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης.

Ήδη, ανακοινώθηκε η πρώτη αλλαγή στο νομοσχέδιο, βάσει της οποίας δεν θα φορολογηθούν οι βοηθητικοί χώροι σε αγροτική γη, ενώ αναμένεται να γίνουν κι άλλες αλλαγές έως τις 4 Νοεμβρίου, όταν θα κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Το πρωί της Τετάρτης, 10 από τους 22 βουλευτές της ΝΔ που κατέθεσαν ερώτηση προς τον Γ.Στουρνάρα για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων προσήλθαν στο υπουργείο Οικονομικών και συναντήθηκαν με τον υπουργό.

Κατά τη συνάντηση, αφού έγινε μια προκαταρκτική συζήτηση, συμφωνήθηκε να υπάρξει ραντεβού και των 22 βουλευτών της ΝΔ με τον κ. Στουρνάρα στις 20:30 στο υπουργείο Οικονομικών.

Εξερχόμενος του υπουργείου Οικονομικών ο βουλευτής της ΝΔ Ιορδάνης Τζαμτζής δήλωσε ότι στόχος είναι ο κ. Στουρνάρας και το επιτελείο του να κατανοήσουν το άδικο των ρυθμίσεων και να γίνει δίκαιο το φορολογικό νομοσχέδιο.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη αλλαγή στο νομοσχέδιο, ο κ. Τζαμτζής τόνισε ότι «σωστά εξαιρεί μια σειρά από φορολογήσεις σε αγροτικά κτίσματα, τα οποία επιδοτούνται από το κράτος», αλλά επισήμανε ότι η φορολόγηση με συντελεστή χρήσης επιβαρύνει τα αγροτεμάχια χωρίς λόγο.


Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 29 Οκτωβρίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg