Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Αιχμές για Σύριζα -Τα χαρτιά τους ανοίγουν οι «ελεγκτές» της τρόικας

Τα χαρτιά τους ανοίγουν οι «ελεγκτές» της τρόικας με φόντο τη σύρραξη με ΣΥΡΙΖΑ
Oι ελεγκτές με τον πρόεδρο της Βουλής Ευ.Μεϊμαράκη   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
 
Με τον υπουργό Οικονομικών συναντάται ο Ότμαρ Κάρας, ο ένας από τους εισηγητές της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου που διερευνά τα πεπραγμένα της τρόικας, ενώ στη συνέχεια η αντιπροσωπεία των ευρωβουλευτών θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου. ...

Η συνέντευξη αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού ένα 24ωρο νωρίτερα ο κ. Κάρας άφησε αιχμές για τη στάση του Αλ.Τσίπρα, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αυστριακός ευρωβουλευτής του ΕΛΚ και αντιπρόεδρος του Σώματος, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε τον περασμένο Δεκέμβριο στο Στρασβούργο με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι επί μία και πλέον ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας δεν κατέθεσε ούτε προτάσεις ούτε είπε κάτι για τους στόχους του.

«Συναντηθήκαμε στο Στρασβούργο με τον κ. Τσίπρα. Εκεί πάνω από μια ώρα τον ρωτήσαμε ποια είναι η εμπειρία σας ως ηγέτη της αντιπολίτευσης, ποιοι είναι οι στόχοι σας, ποιες είναι οι προτάσεις σας, τι μπορείτε να κάνετε καλύτερα και επί μια ώρα δεν έλεγε τίποτα ο υπεύθυνος της αντιπολίτευσης» ήταν το επίμαχο σχόλιο του κ. Κάρας.

«Το μόνο που είπε είναι ότι στηρίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θέλει να του δώσει περισσότερες αρμοδιότητες στις συναλλαγές και στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Καμία κριτική άλλης μορφής. Το μόνο που είπε είναι ότι θα μας στηρίξει στην έκθεσή μας. Αυτό έχω να πω» πρόσθεσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σφοδρή ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Με κοινή τους δήλωση, οι Νίκος Χουντής, Νάντια Βαλαβάνη, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Θοδωρής Δρίτσας από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι συμμετείχαν στη συνεδρίαση, χαρακτηρίζουν «ψευδείς και συκοφαντικούς» τους ισχυρισμούς του κ. Κάρας εναντίον του κ. Τσίπρα, τονίζοντας ότι «γεννούν ερωτηματικά».

«Νομιμοποίηση» της τρόικας

Κατά τα λοιπά, ο ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι «η τρόικα δεν δημιούργησε την κρίση, αλλά είναι αποτέλεσμα της κρίσης». «Θέλουμε να έχουμε τα μέσα να προλάβουμε την ζημιά αν μια χώρα χρεοκοπήσει. Δεν ήμασταν όμως έτοιμοι σε ευρωπαϊκό επίπεδο γιατί δεν είχαμε τους απαραίτητους μηχανισμούς», τόνισε.

Απαντώντας στην κριτική που ασκήθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση είπε ότι «η τρόικα δεν βασίζεται στο κοινοτικό δίκαιο αλλά στην διακυβερνητική διαδικασία» προσφέροντας έτσι την νομιμοποιητική βάση ύπαρξης και λειτουργίας της. Από εκεί και πέρα, είπε ότι «αναζητούμε ένα εργαλείο που να βασίζεται στο κοινοτικό δίκαιο».

«Χρειαζόμαστε έναν ευρωπαϊκό θεσμό που θα βασίζεται στο κοινοτικό δίκαιο και έτσι τα κοινοβούλια θα μπορούν να διαδραματίσουν τον ρόλο τους», πρόσθεσε.

Επίσης, τόνισε πως «δεν είναι σωστό ότι ερχόμαστε τώρα στο τέλος της κρίσης» λέγοντας ότι από το 2011 «ξεκινήσαμε τη συζήτηση για την δημοσιονομική κρίση και συντάξαμε σχετική έκθεση».

«Έχουμε έρθει τρεις-τέσσερις-πέντε φορές», ανέφερε, ενώ διευκρίνισε ότι «η πρωτοβουλία μας δεν είναι τίποτα άλλο από μια πρωτοβουλία για να ασκήσουμε το δικαίωμα ελέγχου».

Ο συνεισηγητής της επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου γάλλος κ. Λιέμ Χοάνγκ Νγκοκ, τόνισε ότι η Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων «έχει παραβιαστεί» επισημαίνοντας ότι ως επιτροπή «εστιάζουμε στις θεσμικές διαστάσεις». Επίσης είπε ότι η Ε.Ε. εμφανίστηκε ανέτοιμη για την κρίση, ενώ προειδοποίησε ότι «αν δεν γίνει αναδιάρθρωση του χρέους θα έχετε για δεκαετίες προγράμματα λιτότητας».
 
ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg