Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Σε κλοιό νέας διεθνούς επιδείνωσης η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου



Tο χειρότερο μήνα τα τελευταία δυο χρόνια κατέγραψαν οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες... ελέω Fed, ταρακουνώντας τις οικονομίες μετά και τα προβληματικά εταιρικά αποτελέσματα...



Μετά τη ραγδαία πτώση στις "αναδυόμενες" αγορές και τα χτυπήματα στις "ώριμες" αγορές από τη σταδιακή απόσυρσης της "ποσοτικής χαλάρωσης" (εκτύπωση δολαρίων) από την Fed και τις αδυναμίες στα αποτελέσματα κερδών και πωλήσεων, το ρηχό και χειραγωγίσιμο ελληνικό χρηματιστήριο αντέδρασε  σημειώντας κέρδη, για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση, την Παρασκευή.

Η Eurostat επανέφερε τις φοβίες περί αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη ανακοινώνοντας νέα υποχώρηση του πληθωρισμού στο 0,7% το Δεκέμβριο από 0,8% τον προηγούμενο μήνα.

Τα στοιχεία αυτά, επιβεβαιώνουν ότι η ανάκαμψη του Νοεμβρίου ήταν παροδική και ενδεχομένως να φέρνουν σε δύσκολη θέση τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι ο οποίος είχε αποδώσει την υποχώρηση του πληθωρισμού σε τεχνικούς παράγοντες. Παράλληλα, η ανεργία της ευρωζώνης διατηρήθηκε για τρίτο μήνα στο δύσκολο 12%.

Όλα αυτά ανακοινώνονται ενώ υπάρχουν αρνητικές ειδήσεις και για τα εταιρικά αποτελέσματα. Ενδεικτικά, η μετοχή της Electrolux καταγράφει κάθετη πτώση 5,8% καθώς ανακοίνωσε σημαντική μείωση κερδοφορίας για το τρίμηνο. Στις ΗΠΑ η μετοχή της Wal Mart υποχωρεί μετά την προειδοποίηση για χαμηλότερα των εκτιμήσεων κέρδη το δ’ τρίμηνο. Η μετοχή της Amazon διολισθαίνει βαριά κοντά 8% με τις πωλήσεις δ’ τριμήνου που ανακοίνωσε η εταιρεία να απογοητεύουν τους επενδυτές.

Οι αναδυόμενες αγορές (Τουρκία, Ρωσία, Αργεντινή, Βραζιλία) χτυπιούνται καθώς αυξάνει το κόστος του χρήματος που αντλούσαν από τις ΗΠΑ, την ώρα που η Κίνα επιβραδύνει συνεχώς με πίεση χρεών. Ο δείκτης MSCI για τις αναδυόμενες τον Ιανουάριο υποχώρησε 7% στην χειρότερη έναρξη χρονιάς από το 2008.

Δεν προσπαθεί να ισορροπήσει μόνο το ευρώ

  Παράλληλα η νέα κατάσταση υποχρεώνει την Ευρωζώνη να ξαναδεί από την αρχή την υπόθεση της τραπεζικής ενοποίησης. Το 2014 είναι η χρονιά στην οποία θα λειτουργήσουν συνδυαστικά δύο διαδικασίες που στερούν από την ευρω-οικονομία και το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα το μεγαλύτερο μέρος των πηγών χρηματοδότησης, λένε αναλυτές
 
Η σταδιακή ανακοπή της χρηματοδότησης του τραπεζικού συστήματος από την Fed με 85 δισ. δολ. κάθε μήνα μέσω του προγράμματος “ποσοτικής χαλάρωσης”. Και η προσαρμογή των τραπεζικών ισολογισμών με περικοπές μπροστά στα stress test του καλοκαιριού που αυξάνει την έντασης της απομόχλευσης.

Οι επιπτώσεις βαραίνουν στην Ευρωπαϊκη Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Πόσο γρήγορα ή απότομα θα έρθουν στην επιφάνεια τα παλιά προβλήματα αν σταματήσει το φθηνό χρήμα που μοιράζει στις τράπεζες ο Ντράγκι για να αποφύγει τα χειρότερα; Πόσο εκρηκτικό μπορεί να γίνει αυτό το σκηνικό από την παρατεινόμενη αβεβαιότητα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους το οποίο ανήκει σχεδόν όλο στην ΕΚΤ;

Ποσοστική χαλάρωση"
 
Ακριβώς επειδή η «ποσοτική χαλάρωση» δεν έφερε ανάπτυξη, το φθηνό χρήμα μεταφράστηκε σε φούσκες που τώρα κινδυνεύουν να σκάσουν και να προκαλέσουν νέα επιδείνωση της κρίσης. Το αγωνιώδες ερώτημα για τους κεντρικούς τραπεζίτες στη σημερινή συγκυρία είναι κατά πόσο μπορούν να περιορίσουν το φθηνό χρήμα χωρίς να προκαλέσουν απότομο άδειασμα και επικίνδυνους κλονισμούς... αλά Lehman Brothers.

Ήδη, όμως, υπάρχουν τα πρώτα θύματα στις λεγόμενες «αναδυόμενες αγορές» όπου είχαν κατευθυνθεί πολλά κερδοσκοπικά κεφάλαια. Οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι, όλες οι αναπτυσσόμενες χώρες είναι ευάλωτες στην απόσυρση της αμερικανικής ρευστότητας, στην επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και σε άλλες παγκόσμιες επιρροές.

Ο Νιλ Σέρινγκ της Capital Economics θεωρεί ότι έρχεται μια νέα φάση στην πρόσφατη νομισματική αναταραχή. «Το γεγονός ότι τα νομίσματα συνεχίζουν να πέφτουν παρά τις αυξήσεις επιτοκίων δημιουργεί την προοπτική για νέα και ίσως χειρότερη φάση στην αναταραχή των αναδυόμενων αγορών, όπου οι ρυθμιστές θα δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να υπερασπιστούν τα νομίσματά τους», δηλώνει στην εφημερίδα Financial Times.

Ο διοικητής της Fed Μπεν Μπερνάνκι. Φωτογραφία: Reuters 

To ίδιο δημοσίευμα αναφέρει: "Πολλά παραμένουν ασαφή. Σε πολλές χώρες μπαίνουν σε λειτουργία οι μηχανισμοί που συνδέουν την αναταραχή στις αγορές με τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία.

Η προοπτική να γίνουν αυτές οι πραγματικές επιπτώσεις ντόμινο για τις αναδυόμενες οικονομίες είναι πολύ ανησυχητική. Στη Νότιο Αφρική, στην Τουρκία και στη Ρωσία, όπως και στην Αργεντινή, οι κάθετες πτώσεις των νομισμάτων τελευταία έχουν προκαλέσει σοκ στο λιανεμπόριο, καθώς οι τιμές των εισαγόμενων αγαθών ανεβαίνουν και ο κόσμος κόβει τις δαπάνες.

Ακολουθώντας την Αργεντινή, οι κάτοικοι πολλών αναδυόμενων αγορών προφυλάσσονται για την προοπτική αύξησης του εγχώριου πληθωρισμού και της υποτίμησης, μετατρέποντας αποταμιεύσεις σε δολάρια. Η μεγαλύτερη ρωσική εφημερίδα Komsomolskaya Pravda, συμβούλευσε τους αναγνώστες της να μετατρέψουν το 30-40% των αποταμιεύσεων τους σε δολάρια και ευρώ.



Σχετικό πρόβλημα είναι ότι και οι αυξήσεις στα επιτόκια, που πρέπει να γίνουν για να πολεμηθεί ο πληθωρισμός και να στηριχθούν τα νομίσματα, θα πλήξουν τις χρεωμένες επιχειρήσεις, αναστέλλοντας τα επενδυτικά τους σχέδια".

 Όπως και το 1997 η ασιατική νομισματική κρίση ήταν προεόρτια των κατοπινών ακόμη μεγαλύτερων κρίσεων του διεθνούς οικονομικού συστήματος(χρηματιστηριακή κατάρρευση dot.com, χρηματοπιστωτική κρίση 2008), έτσι και η παρούσα αναταραχή που έχει αρχίσει να σκιάζει από την Τουρκία μέχρι την Αργεντινή και από τη Νότια Αφρική μέχρι την Κίνα, αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο της κρίσης του διεθνούς καπιταλισμού, σε έναν ακόμη πιο αλληλοεξαρτώμενο χρηματοπιστωτικά κόσμο από ότι ήταν το 1998.

Αν μάλιστα τότε η Fed κατάφερνε με το κλασικό εργαλείο της μείωσης των επιτοκίων να σταματήσει τα κύματα της κρίσης έξω από τις αμερικανικές ακτές, η αμερικανική Ομοσπονδιακή τράπεζα τώρα έχει ξεμείνει από… όπλα. 
 
Χρηματιστήριο Αθηνών
 
Σε αυτή την καταιγίδα ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.176,92 μονάδες σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 1,83 %. Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε τον Ιανουάριο με κέρδη 1,22%, ενώ σε εβδομαδιαία βάση σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,60%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 80,94 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 1,38%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,60 %.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Τιτάν (+5,85%), της Jumbo (+4,91%), της MIG (+4,70%), της Ελλάκτωρ(+4,67%), της ΜΕΤΚΑ(+3,96%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ(+3,74%), της ΔΕΗ (+3,66%), της Πειραιώς (+3,59%), του ΟΛΠ(+3,18%) και του ΟΤΕ (+3,05%).

Αντιθέτως πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Coca Cola HBC (-2,63%), της Εθνικής (-1,20%), της Σωληνουργεία Κορίνθου (-1,11%) και του ΟΠΑΠ (-0,83%).

Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες των Κατασκευών (+4,91%), των Προσωπικών Προϊόντων (+4,11%), των Μέσων Ενημέρωσης (+3,17%) και των Τηλεπικοινωνιών (+3,05%).

Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες των Τροφίμων (-2,58%), της Υγείας (-0,73%) και των Ταξιδιών (-0,70%).

Ανοδικά κινήθηκαν 74 μετοχές, 51 πτωτικά και 26 παρέμειναν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Πήγασος +11,11%, ΑΕΓΕΚ+10,11%, Κυριακούλης +9,92% και Centric Συμμετοχών +9,85%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές:ΑΤΤΙ-ΚΑΤ -9,09%, Γενική -9,09%, Κτήμα Λαζαρίδη -8,74% και Ξυλεμπορία (κ) -8,67%.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg