Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Τι ετοιμάζει ο Στουρνάρας;; Νέο μνημόνιο στο τραπέζι;;



Σχεδόν αδύνατη η συμφωνία ως τις 10 Μαρτίου. Κινητικότητα και απολύσεις στο στόχαστρο της τρόικας, που ζητά να τηρηθούν οι αριθμητικές συμφωνίες...

 «Πλέον βρισκόμαστε σε ένα σημείο που πρέπει να ληφθεί η μία ή η άλλη πολιτική απόφαση» για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα έως το Eurogroup, δήλωσε κυβερνητικό στέλεχος, μετά την πολύωρη συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον υπουργό Οικονομικών που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Καθαράς Δευτέρας.

 Η μαραθώνια συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Ανάπτυξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, διήρκεσε περίπου πεντέμιση ώρες. Προηγήθηκε μίνι υπουργικό συμβούλιο στο υπουργείο Οικονομικών.

«Είναι ζόρικα τα πράγματα. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Το προσπαθούμε έως και τη Δευτέρα (σ.σ. στις 10 Μαρτίου που συνεδριάζει το Eurogroup για την έγκριση της δόσης) να κλείσουμε συμφωνία» δήλωσε κορυφαίος υπουργός στις 3 τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας. Ο ίδιος σημείωσε, μετά τις εξαντλητικές - όπως τις χαρακτήρισε - διαπραγματεύσεις, ότι «έχουν πλέον εξαντληθεί όλες οι τεχνικές προτάσεις» , ειδικά για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, που αναδεικνύεται σε κύριο θέμα των συζητήσεων με την τρόικα.

Άλλος υπουργός επισήμανε ως επιπρόσθετα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων τα ζητήματα των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης (διαθεσιμότητα- απολύσεις), Υγείας (διάθεση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων) και Εργασίας (αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς).

Στο μίνι υπουργικό συμβούλιο που προηγήθηκε της κρίσιμης συνάντησης στο υπουργείο Οικονομικών, ο Γιάννης Στουρνάρας ενημερώθηκε από τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, Υγείας, 'Αδωνι Γεωργιάδη και Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, για τις έως σήμερα διαπραγματεύσεις με την τρόικα στους τομείς τους.

Την Τρίτη, αναμένεται να υπάρξουν νέες συναντήσεις της τρόικας με τους υπουργούς Υγείας και Ανάπτυξης, ενώ έως και την Παρασκευή, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα μεταβούν σε όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία. Κυβερνητικοί παράγοντες ευελπιστούν ότι με την ολοκλήρωση των συνολικών διαπραγματεύσεων θα υπάρξει μια «κατ' αρχήν συμφωνία», βάσει της οποίας το Eurogroup της 10ης Μαρτίου θα λάβει πολιτική απόφαση για την έγκριση της δόσης, η οποία αναμένεται να εκταμιεύεται τμηματικά, ανάλογα με την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί.

Τα βασικά σημεία και οι εκκρεμότητες των διαπραγματεύσεων
 
Από τις έως τώρα διαπραγματεύσεις έχουν προκύψει τα εξής:

*Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης επισήμανε ότι με την τρόικα παραμένουν, στον τομέα του, ανοικτά τέσσερα θέματα:

-Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θέματα της διαπραγμάτευσης, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών «είναι αποφασισμένοι να πιέσουν αρκετά και δεν ικανοποιούνται με την υλοποίηση του 80% των προτάσεων, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση». Σύμφωνα με τον ίδιο, για τη διάρκεια του φρέσκου γάλακτος, τη διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και την τιμή των βιβλίων δεν υπάρχει συμφωνία, ενώ οι επικεφαλής της τρόικας πιστεύουν ότι πρέπει να προστεθούν και άλλες αλλαγές, όπως, π.χ. για τα φαρμακεία, τις μεταφορές, και τους φόρους υπέρ τρίτων. «Δέχονται μόνον λίγες δικαιολογημένες εξαιρέσεις», είπε χαρακτηριστικά ο εν λόγω παράγοντας.

-Για την απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων, εξακολουθούν οι ενστάσεις της τρόικας, που ζητεί πλήρη απελευθέρωση, ενώ η κυβέρνηση έχει ήδη νομοθετήσει για τριετή ελάχιστη διάρκεια των μισθωτηρίων. Για τα τουριστικά ακίνητα, το υπουργείο Ανάπτυξης παραπέμπει στο υπουργείο Τουρισμού.
-Για το ιδιωτικό χρέος και την εφαρμογή του «ιρλανδικού μοντέλου» για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες, δεν υπάρχει διαφορά επί της ουσίας μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας αλλά ως προς το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης διαφόρων δράσεων. Ένα από τα εκκρεμή ζητήματα είναι και ο καθορισμός του ελάχιστου ορίου διαβίωσης του δανειολήπτη.
-Ως προς την απλούστευση των αδειοδοτήσεων, υπάρχει μεν συμφωνία για τον νόμο πλαίσιο (πρωτογενής και δευτερογενής νομοθεσία), αλλά όλα πρέπει να κλείσουν έως το τέλος του έτους.

*Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισήμανε ότι «εμμένουμε στις θέσεις μας. Δεν έχει κλείσει τίποτα, θα ξανασυναντηθούμε. Δύσκολα θα τελειώσουμε έως την Παρασκευή. Εάν σε εμάς που έχουμε πιο απλή δουλειά δεν κλείνουμε, αντιλαμβάνεστε τι γίνεται με τα άλλα ζητήματα».

Για τα θέματα του υπουργείου του, ο ίδιος ανέφερε ότι η τρόικα ζητεί να βρεθούν τα 4.000 άτομα που θα συμπληρώσουν τον κατάλογο με τα συνολικά 12.500 άτομα του δεύτερου γύρου της διαθεσιμότητας (έχει δοθεί παράταση έως τα τέλη Μαρτίου).

Κατέδειξε το υπουργείο Εσωτερικών ως την «πηγή» αυτών των διαθεσιμοτήτων, καθώς, «λόγω περιορισμένου χρόνου, είναι δύσκολο να βρεθεί άλλη δεξαμενή αυτήν τη στιγμή». Παράλληλα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρέπει να πείσει την τρόικα, ότι οι 1.680 υπάλληλοι που απολύθηκαν και επέστρεψαν στις θέσεις τους με προσωρινές εντολές Δικαστηρίων (αναμένεται να υπερβούν τελικά τα 2.000 άτομα), μπορούν να συμπεριληφθούν στον συνολικό αριθμό των απολύσεων.

Επίσης, πρέπει να τεθεί στόχος για τις διαθεσιμότητες για το 2014, ενώ, αντίθετα, φαίνεται να υπάρχει συμφωνία για τις 11.400 απολύσεις που πρέπει να γίνουν εφέτος.

* Το υπουργείο Οικονομικών επισήμανε ότι δεν υπάρχει διαφωνία για κάποιο δημοσιονομικό θέμα και ειδικά για το δημοσιονομικό κενό για το 2014. Σύμφωνα, πάντως, με τα στελέχη του υπουργείου, συνεχίζουν να παραμένουν οι ενστάσεις της τρόικας για το ύψος του «κοινωνικού μερίσματος» που θα διανεμηθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα και το οποίο μέρισμα, η τρόικα συναρτά τόσο με το ύψος, όσο και με τη βιωσιμότητα του πλεονάσματος.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg