Στο χειρουργείο μπήκε ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, σε νοσοκομείο του Ίμραλι, καθώς διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη.
Η είδηση αυτή δημοσιέυτηκε στην εφημερίδα Cumhurriyet, αλλά δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από την Άγκυρα.
Ως πηγή πληροφοριών η Cumhurriyet επικαλείται ηχογραφημένη συνομιλία μεταξύ της δημοσιογράφου στο NTV, Νιλγκιούν Μπαλκάν και του πρώην στελέχους της εφημερίδας Haberturk, Φατίχ Σαράτς.
Και λίγο "ιστορία" από τις εφημερίδες της εποχής (1999)
Συγκλονιστικά στοιχεία ως προς τη διαμονή και τη σύλληψη του Οτσαλάν στην Κένυα περιλαμβάνει η έκθεση του έλληνα πρεσβευτή στο Ναϊρόμπι κ. Γιώργου Κωστούλα, ο οποίος περιγράφει λεπτό προς λεπτό όλα τα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά τις 12 δραματικές ημέρες της διαμονής του κούρδου ηγέτη στην ελληνική πρεσβεία. Ενδεικτικό είναι ότι η πρεσβεία δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για την άφιξη του Οτσαλάν και δεν είχε καμία βοήθεια για τον χειρισμό του θέματος.
Οι διάλογοι του πρέσβη με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών αλλά και με υπηρεσιακούς παράγοντες είναι απίστευτοι, αναδεικνύουν κλίμα πανικού, προχειρότητας και επιπολαιότητας και ουσιαστικά αποκαλύπτουν ότι η εντολή από την Αθήνα ήταν: «Πετάξτε τον έξω». Η εντολή «να πεταχτεί έξω» δόθηκε στον ταγματάρχη κ. Σάββα Καλεντερίδη από τον τέως αρχηγό της ΕΥΠ κ. Χαρ. Σταυρακάκη. Οταν ο πρέσβης επικαλέστηκε αδυναμία να εκτελέσει την εντολή του είπαν να μισθώσει «τέσσερις φουσκωτούς» από την «αγορά» της Κένυας και να αναλάβουν αυτοί την απομάκρυνση του Οτσαλάν.
Ο πρέσβης όμως ανέφερε ότι ούτε αυτό μπορούσε να κάνει και τότε αποφασίστηκε να σταλεί από την Αθήνα «ποδοσφαιρική ομάδα» ή «θίασος» (σύμφωνα με τη συνθηματολογία που χρησιμοποιείτο στους τηλεφωνικούς διαλόγους) και να ανατεθεί σε αυτούς η απομάκρυνση του κούρδου ηγέτη και των συντρόφων του.
Η συνθηματολογία που χρησιμοποιείται είναι φαιδρή. Ο κ. Πάγκαλος αποκαλείται «μεγάλος τραγουδιστής», ο κ. Καλεντερίδης «δεσποινίδα Κατεχάκη», η πρεσβευτική κατοικία «εθνικά χρώματα». Χαρακτηριστική είναι η φράση που χρησιμοποιεί ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του κ. Πάγκαλου κ. Παπαϊωάννου σε ερώτηση του κ. Κωστούλα πού να στείλουν τον Οτσαλάν: «Μεγάλος τραγουδιστής έχει εκνευριστεί. Κάναμε μια εξυπηρέτηση. Μη μας τα βγάζουν από τη μύτη. Να πάει σαφάρι. Να πάει όπου θέλει. Μακριά από εθνικά χρώματα».
Στην έκθεση αποκαλύπτεται ότι ήδη από την τρίτη ημέρα οι Αμερικανοί γνώριζαν για τη διαμονή του Οτσαλάν στην ελληνική πρεσβεία και ότι οι κενυατικές αρχές τον πίεζαν συνεχώς.
Ο κ. Κωστούλας αποδίδει σαφώς την ευθύνη για την απαγωγή του Οτσαλάν στις κενυατικές αρχές που έδωσαν διαβεβαιώσεις ως προς την ασφαλή μεταφορά του και περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τον τρόπο αναχώρησης από την πρεσβεία. Αναφέρει μάλιστα ότι οι Κενυάτες αρνήθηκαν στον ίδιο και στον κ. Καλεντερίδη να καθήσουν στο ίδιο αυτοκίνητο με τον Οτσαλάν.
Ο κ. Κωστούλας σημειώνει στα συμπεράσματά του ότι η πρεσβεία ουδέν γνώριζε για την άφιξη του Οτσαλάν και ενήργησε σύμφωνα με τις οδηγίες της Κεντρικής Υπηρεσίας. Ο ελληνας πρέσβης θεωρεί ότι ό,τι ζητήθηκε από την πρεσβεία υπερέβαινε τις δυνατότητές της και την εμπειρία των υπαλλήλων σε τέτοιου είδους υποθέσεις και ότι η ζωή του και αυτή του συνεργάτη του ετέθησαν αδικαιολόγητα και κατ' επανάληψη σε κίνδυνο.
Ο έλληνας πρεσβευτής στο Ναϊρόμπι κ. Γ. Κωστούλας με την έκθεση που συνέταξε δίδει τη δική του εκδοχή για τα όσα συνέβησαν στην Κένυα κατά τις 12 ημέρες της εκεί παραμονής του Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Παράλληλα παρέχει υλικό για να απαντηθούν μερικά κρίσιμα ερωτήματα που απασχολούν την ελληνική κοινή γνώμη.
Πότε βεβαιώθηκαν οι Αμερικανοί (κατά συνέπεια και οι Τούρκοι) για την παρουσία Οτσαλάν στην Κένυα;
ΠΕΜΠΤΗ, 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1999 ...
Κενυατική εφημερίδα «The Nation» δημοσιεύει σε στήλες διεθνών ειδήσεων άρθρο περί Οτσαλάν καθώς και φωτογραφία του. Πρεσβεία αποστέλλει σχετικό δημοσίευμα κεντρική υπηρεσία (Α4 δ/νση) με υπ' αριθμόν ΑΠ 1841/29/ΑΣ 120/4.2.99). Ωρα 08.45, αμερικανός γραμματέας πρεσβείας ζητά κ. Διακοφωτάκη και δηλώνει ότι επιθυμεί τον συναντήσει. Περίεργη πρωινή ώρα αναγκάζει κ. Διακοφωτάκη τον ρωτήσει αν συμβαίνει τίποτα. Αμερικανός απαντά αρνητικά και συμφωνείται συναντηθούν επομένη σε οικογενειακό περιβάλλον.
Υπογράφων μεταβαίνει σε εδώ ΥΠΕΞ περί ώρα 10.00, ενώ κ. Αριστείδου και κ. Καλεντερίδης έρχονται σε πρεσβεία και αναμένουν επιστροφή πρέσβεως ώστε ενημερωθούν και, εν συνεχεία, αναχωρήσουν για αεροδρόμιο. Κ. Καθουρίμα ερωτά υπογράφοντα τι γνωρίζει περί αεροσκάφους και επιβατών του. Υπογράφων απαντά πως ελάχιστα γνωρίζει καθ' ότι γραμματεύς πρεσβείας είχε φροντίσει σχετικά. Κ. Καθουρίμα επιδεικνύει σε υπογράφοντα δημοσίευμα εφημερίδος «The Nation» και τον ερωτά κατά πόσον γνωρίζει εν λόγω άτομο, «οποίο φέρνει σε δύσκολη θέση Ελλάδα». Υπογράφων απαντά πως όχι και προφασίζεται δυσκολίες για ανάγνωση άρθρου, λόγω ελλείψεως γυαλιών πρεσβυωπίας...
Υπογράφων και συνεργάτης του αποχαιρετούν ταξιδιώτες και επιστρέφουν πρεσβεία. Εκεί πληροφορούνται ότι αμερικανός συνάδελφος είχε εν τω μεταξύ επικοινωνήσει εκ νέου και, προφασιζόμενος προσωπική του εργασία σε κέντρο πόλεως, εζήτησε συναντηθεί με κ. Διακοφωτάκη. Δεδομένου ότι αυτός ήταν σε αεροδρόμιο, Αμερικανός δεν επέμεινε και είπε ότι πρόκειται ισχύσει καθορισμένο ραντεβού.
Συνομιλία με Καθουρίμα, περίεργο τηλεφώνημα Αμερικανού και αναχώρηση δύο επισκεπτών αναφέρονται αμέσως σε κ. Παπαϊωάννου, οποίος λέγει ότι θα τα μεταφέρει σε «μεγάλο τραγουδιστή», δηλαδή κ. υπουργό, και αναλαμβάνει υποχρέωση «να μας τραγουδήσει, αφού ακούσει τραγούδι μεγάλου τραγουδιστή». Περί ώρα 14.00, κ. Καλεντερίδης τηλεφωνά σε πρεσβεία και αναφέρει ότι υπήρχε πρόβλημα σε αναχώρησή του και ότι είχε κρατηθεί με ευγενικό τρόπο, για περίπου μία ώρα, από αρχές ασφαλείας αεροδρομίου με συνέπεια να χάσει την πτήση του.
Πότε δόθηκε για πρώτη φορά εντολή από την Αθήνα για αποπομπή του Οτσαλάν;
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1999 ...
Ανωτέρω αναφέρονται σε κ. Παπαϊωάννου, οποίος επιμένει σε οδηγίες «Μεγάλου τραγουδιστή», κατά οποίες υπογράφων πρέπει «Να είναι τσομπάνος και να σφυρά αμέριμνα, σε σχέση με θέμα».
Κ. Καλεντερίδης αναφέρει γεγονότα σε αρχηγό ΕΥΠ, οποίος του λέγει αναχωρήσει τάχιστα από Κένυα. Τούτο δεν είναι δυνατόν καθόσον πρέσβυς ανέλαβε υποχρέωση επιδείξει διαβατήριό του σε κ. Καθουρίμα. Ανωτέρω αναφέρονται σε κ. Παπαϊωάννου, οποίος τα μεταφέρει σε κ. υπουργό. Τελικά δίδεται εντολή από αρχηγό ΕΥΠ σε κ. Καλεντερίδη παραμείνει σε Ναϊρόμπι. Κ. Καλεντερίδης επαναλαμβάνει σε αρχηγό ΕΥΠ πρότασή του όπως τρίτο άτομο υπηρεσίας του οδεύσει προς Νότιο Αφρική. Περί ώρα 14.00 μ.μ., κ. Παπαϊωάννου επικοινωνεί με πρεσβεία και εντέλλει υπογράφοντα μεταφέρει με «δεσποινίδα Κατεχάκη», δηλαδή κ. Καλεντερίδη, σε Οτσαλάν ότι πρέπει ταχύτερο δυνατόν απομακρυνθεί από «εθνικά χρώματα».
Σε ερώτησή μου «και να πάει πού;», κ. Παπαϊωάννου απαντά ως εξής: «Μεγάλος τραγουδιστής έχει εκνευρισθεί. Κάναμε μια εξυπηρέτηση. Μη μας την βγάζουν από τη μύτη. Να πάει σαφάρι. Να πάει όπου θέλει. Μακριά από εθνικά χρώματα». Σε σχετική ερώτησή μου απέκλεισε και μεταφορά του σε χώρους Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Υπογράφων, κ. Καλεντερίδης και κ. Διακοφωτάκης συσκέπτονται σε πρεσβεία περί του πρακτέου, προτείνεται ιδέα όπως μερίμνη πρεσβείας Οτσαλάν μεταφερθεί σε χώρους ΟΗΕ και εκεί, εμφανιζόμενος ενώπιον αναπληρωτού γενικού γραμματέα κ. Τόπφερ, παραδοθεί και ζητήσει προστασία και άσυλο από ΟΗΕ. Πρόταση αυτή μεταφέρεται σε κ. Παπαϊωάννου αλλά απορρίπτεται και ζητείται από πρεσβεία μη ολιγωρεί πλέον και ζητήσει από Οτσαλάν άμεση απομάκρυνσή του από «εθνικά χρώματα».
Ζήτησε ο Οτσαλάν πολιτικό άσυλο από την Ελλάδα;
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ...
Οτσαλάν δεν πείθεται. Οντας έξυπνος και αποφασισμένος αντιλαμβάνεται αμέσως κίνδυνο. Σηκώνεται από κάθισμά του, χαιρετά στρατιωτικά και αναφέρει σε υπογράφοντα ότι ζητά πολιτικό άσυλο από Ελλάδα και μας εγχειρίζει αίτηση ασύλου προς ελληνική κυβέρνηση, συντεταγμένη ιδιόχειρα σε τουρκική γλώσσα. Υπογράφων του τονίζει ότι ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει για σοβαρότατους λόγους να μην του χορηγήσει άσυλο. Και ότι για λόγο αυτόν ευρίσκεται εδώ, δηλαδή σε Κένυα, με δική του συναίνεση.
Τότε Οτσαλάν λέγει εξής: «Ναι, είχα δεχθεί σε Αθήνα μεταφερθώ εκτός πρεσβευτικής κατοικίας αλλά από σήμερα είμαι σίγουρος ότι οποιοδήποτε βήμα εκτός αυτού του χώρου, χωρίς επίσημη διασφαλισμένη εγγύηση οποιασδήποτε χώρας, θα ισοδυναμεί με φυσική καταστροφή μου. Να ζητήσετε προστασία από Ελλάδα και τοπικές αρχές. Απόρριψη ασύλου μας γνωστοποιηθεί μέσα από επίσημες και θεσμοθετημένες διαδικασίες ελληνικών αρχών. Επίσης, ζητώ από Ελλάδα λάβει απαραίτητα μέτρα για ασφάλειά μου και ζητήσετε από τοπικές αρχές περιφερειακή ασφάλεια κατοικίας».
Ποια ήταν η ελληνική απάντηση στην αίτηση ασύλου;
Κατάσταση περιγράφεται σε κ. Παπαϊωάννου και αρχηγό ΕΥΠ. Μετά από λίγο αρχηγός ΕΥΠ επικοινωνεί και ζητά από κ. Καλεντερίδη μεταπείσει Οτσαλάν τονίζοντας ότι, «αν το θέλεις, θα τα καταφέρεις». Κ. Καλεντερίδης εκθέτει εκ νέου κατάσταση σε αρχηγό του και υπογραμμίζει αποφασιστικότητα Οτσαλάν. Ανωτέρω αναφέρονται σε κ. Παπαϊωάννου, οποίος αναλαμβάνει ενημερώσει κ. υπουργό. Εντολή κατά οποία Οτσαλάν όφειλε εγκαταλείψει «εθνικά χρώματα» επιβεβαιώνεται και πρέπει εκτελεσθεί αμέσως. Ζητείται όπως συνεννοήσεις γίνουν απευθείας από κ. Καλεντερίδη, χωρίς μεσολάβηση ή συμμετοχή σε συζήτηση υπογράφοντος. Ανωτέρω μεταφέρονται σε Οτσαλάν, οποίος αρνείται ακολουθήσει οδηγίες μας.
Δόθηκε από την Αθήνα εντολή για βίαιη απομάκρυνση του Οτσαλάν από την πρεσβευτική κατοικία;
ΣΑΒΒΑΤΟ, 6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1999 ...
Νέες άκαρπες συνεννοήσεις και προσπάθειες τόσο κ. Καλεντερίδη όσο και υπογράφοντος με Οτσαλάν μεταφέρονται σε κ. Παπαϊωάννου και αρχηγό ΕΥΠ. Τελευταίος ζητά από κ. Καλεντερίδη εγκαταλείψει ταχύτερο δυνατόν Κένυα. Από κ. Παπαϊωάννου πληροφορούμεθα ότι επομένη αναχωρεί «εκτός συνόρων» και ότι «επικοινωνία μαζί του θα είναι δύσκολη». Ζητείται εκ νέου «άμεση απομάκρυνση από εθνικά χρώματα».
ΠΕΜΠΤΗ, 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1999 ...
Υπογράφων αναφέρει ανωτέρω σε κ. Παπαϊωάννου. Τελευταίος επαναλαμβάνει ανάγκη αμέσου απομακρύνσεως Οτσαλάν από «εθνικά χρώματα». Υπογράφων μαζί με κ. Καλεντερίδη μετέβησαν αμέσως σε κατοικία προκειμένου ενημερώσουν Οτσαλάν και του ζητήσουν για μία ακόμη φορά άμεση αποχώρησή του από κατοικία και μεταφορά του σε άλλο χώρο. Τότε μας επανέλαβε θέση του ότι θα φύγει μόνον εάν παρασχεθούν απαραίτητες εγγυήσεις, διαφορετικά είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.
Υπογράφων και κ. Καλεντερίδης επιστρέφουν σε πρεσβεία. Αναφέρουν τελευταίες εξελίξεις σε κ. Παπαϊωάννου και αρχηγό ΕΥΠ. Κ. Παπαϊωάννου αναφέρει ότι «μεγάλος τραγουδιστής ζητά πάραυτα άμεση απομάκρυνσή τους από κονάκι» και μεταφορά τους οπουδήποτε, «εν ανάγκη στη χριστιανοσύνη», δηλαδή εδώ εδρεύουσα Ορθόδοξη Μητρόπολη...
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1999 ...
Περί 10.00, κ. Καλεντερίδης επικοινωνεί με αρχηγό του. Τελευταίος μόλις έχει πληροφορηθεί τα περί αιτήσεως ασύλου και εξαγριωμένος απαντά ως εξής: «Να του πεις ότι είναι ηλίθιος. Διέπραξε αθλιότητα. Αυτό που έκανε δεν είναι τίποτα. Δεν ισχύει. Να του πεις να τσακιστεί να φύγει γρήγορα και να πάει όπου θέλει. Εμείς δεν του τάξαμε τίποτα. Πέτα τον έξω, ρε Σάββα, να τελειώνομε. Σε παρακαλώ, παιδί μου».
Υπογράφων και κ. Διακοφωτάκης υπήρξαν αυτήκοοι μάρτυρες περιστατικού.
Ποια ήταν η τελευταία έκκληση του Οτσαλάν προς την ελληνική κυβέρνηση;
ΣΑΒΒΑΤΟ, 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1999 ...
Οτσαλάν αρνείται αποχωρήσει και ζητά συσκεφθεί ιδιαιτέρως με συνοδεία του και δικηγόρο Φ. Κρανιδιώτη. Μετά σύσκεψη, μας ανακοινώθηκε ότι ζητά από Ελληνα να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για προστασία ζωής του, αφού πλέον είναι σίγουρος ότι «κίνδυνος είναι πάρα πολύ κοντά». Ζήτησε δε από εμάς αιτηθούμε επισήμως μέτρα προστασίας από κενυατικές αρχές. Σε αυτές ανακοινώσωμε ότι εκκρεμεί αίτηση ασύλου και, μέχρι επίσημη απάντηση Ελλάδας, κρίνεται απαραίτητη προστασία ζωής του.
Σε φάση αυτή, Οτσαλάν ανέφερε ότι, ακόμη κι αν χώρα μας δεν του δώσει άσυλο, οφείλει τον δεχθεί, τον δικάσει και, εν ανάγκη, τον εκδώσει σε τουρκικές αρχές. Ζήτησε επιτακτικά σαν άνθρωπος πλέον, οποίου ζωή είναι σε κίνδυνο, και όχι ως αρχηγός ΡΚΚ ή πολιτικό ον, εφαρμογή ελληνικού και διεθνούς δικαίου και υποχρεώσεων χώρας μας βάσει διεθνών συμβάσεων που έχει υπογράψει. Ανωτέρω ξεκάθαρη θέση Οτσαλάν σε σχέση με εφαρμογή κανόνων δικαίου και σοβαρή απειλή κατά ζωής του αναφέρθηκε αμέσως και αναλυτικά σε Αθήνα.
Ποια ήταν η τελική λύση που επέλεξε η ελληνική κυβέρνηση;
Εν τω μεταξύ, πίεση Αθηνών για άμεση αποχώρηση Οτσαλάν από κατοικία ήταν αφόρητη. Κος Καλεντερίδης δέχεται τηλέφωνο από αρχηγό ΕΥΠ, οποίος με οργίλο ύφος τον διατάσσει να πάει και να πετάξει αμέσως έξω από κατοικία Οτσαλάν διά της βίας. Κος Καλεντερίδης επικαλείται αδυναμία εκτελέσεως εντολής για πρακτικούς λόγους. Αρχηγός ΕΥΠ τον επιπλήττει και ουσιαστικά τον κατηγορεί ότι στηρίζει Οτσαλάν και δεν εφαρμόζει αποφάσεις υπηρεσίας του.
Μετ' ολίγον, κος Διακοφωτάκης απαντά σε τηλέφωνο, σε οποίο «κάποιος ονόματι Μιχάλης» ζητά κ. Καλεντερίδη. Κος Καλεντερίδης προσέρχεται και σε ανοικτή ακρόαση λέγονται εξής: «Σάββα, άκουσέ με, είμαι ο Τζοβάρας, είναι εδώ τρεις υπουργοί και ο αρχηγός, κρέμονται τρεις υπουργοί από σένα, το καταλαβαίνεις; Να πας αμέσως και να τον πετάξεις έξω με τη βία».
Κος Καλεντερίδης απάντησε σε έντονο ύφος ότι δεν είναι δυνατόν να του ζητούν να κάνει τέτοια πράγματα. Συζήτηση ήταν εντονότατη και προκάλεσε προσοχή δικηγόρου κ. Κρανιδιώτη, οποίος βρισκόταν σε διάδρομο και, ανοίγοντας πόρτα γραφείου, προσήλθε σε συνακρόαση.
Τζοβάρας συνεχίζει: «Σε παρακαλώ, Σάββα, πέτα τα έξω τα μουνόπανα να τελειώνομε. Μπορείς να το κάνεις. Πρόσεξε γιατί, αν δεν το κάνεις, όταν έρθεις πίσω θα σε αποστρατεύσουν. Μπορείς να το κάνεις. Είναι τρεις υπουργοί εδώ». Τελικώς συνομιλία έκλεισε με δηλωμένη θέση κ. Καλεντερίδη ότι αδυνατεί χρησιμοποιήσει βία.
Λίγο αργότερα, μας τηλεφωνεί κ. Παπαϊώαννου και ζητά να «ερευνήσωμε αγορά» ώστε εξευρεθούν ντόπιοι «φουσκωτοί», δηλαδή, μπράβοι, οποίοι αναλάβουν επιχείρηση βίαιης αποχωρήσεως Οτσαλάν και συνοδών του από κατοικία. Υπογράφων απαντά ότι αυτό είναι αδύνατον.
Υστερα, δεχθήκαμε τηλεφωνήματα από κ. Παπαϊωάννου και ΕΥΠ και μας έγινε γνωστό ότι Αθήνα αποφάσισε εδώ έλευση τεσσάρων «φουσκωτών», οποίοι αναλάβουν επιχείρηση βίαιης απομακρύνσεως. Κος Παπαϊωάννου μάς είπε ότι θα έρθει «θίασος, ποδοσφαιρική ομάδα», οποία, εν ανάγκη «θα παίξει μπάλα». Είπε επίσης ότι στιγμή εκείνη είχε «πάνω από κεφάλι του τρεις τραγουδιστές και η κυρία Κατεχάκη», εννοώντας τρεις υπουργούς και διοικητή ΕΥΠ. Τέλος, ότι λεπτομέρειες θα μας περιήρχοντο αργότερα. Νέο τηλεφώνημα διοικητή ΕΥΠ πιέζει κ. Καλεντερίδη αναχωρήσει αμέσως από Ναϊρόμπι. Τελευταίος επισημαίνει σε αρχηγό ότι «αυτά δεν πρέπει να γίνουν, καλύτερα να τον παραδώσουμε.
Οπως ζητά ο ίδιος, δηλαδή νόμιμα, παρά να γίνουν τέτοια πράγματα. Προσέξτε, πέστε στους υπουργούς ότι αυτά θα προκαλέσουν σοβαρές επιπτώσεις. Μας βάζουν να παίξουμε σε άσχημο παιγνίδι, είναι μέρος σχεδίου για πολιτική αποσταθεροποίηση χώρας». Αρχηγός ΕΥΠ δεν σχολιάζει και ζητά από κ. Καλεντερίδη επιστρέψει Αθήνα.
ΚΥΡΙΑΚΗ, 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ...
Εν τω μεταξύ κ. Διακοφωτάκης είχε επιστρέψει πρεσβεία, περί ώρα 11.30. Παρουσία κ. Καλεντερίδη δέχεται τηλεφώνημα από κ. Παπαϊωάννου, οποίος του λέγει εξής: «Εντολές πρέπει εφαρμοσθούν αμέσως και κατά γράμμα. Σημείωνε ό,τι ακριβώς σου λέω. Γράφε:
1. Ποδοσφαιρική ομάδα λάβει οδηγίες ενεργήσει τάχιστα, εν ανάγκη και με βία.
2. Γιαγιά, δηλαδή Οτσαλάν, πρέπει απομακρυνθεί αμέσως.
3. Νοικιάστε του δωμάτια σε ξενοδοχείο.
4. Εστω και μέσα σε σεντόνι, να μεταφερθεί με συνοδεία του σε χώρο δίπλα σε ξενοδοχείο.
5. Να τους παρατήσετε εκεί, να φύγετε αμέσως και εφεξής καμία επικοινωνία.
6. Αν χρειασθεί, αφήστε τους και λίγα λεφτά.
7. Μέχρι Δευτέρα πρωί όλα πρέπει να έχουν τελειώσει.
Καλή τύχη, περιμένομε».
Πρέπει να περιμένουμε το τέλος των ερευνών
Ο υπουργός Τύπου και κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Δημήτρης Ρέππας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Βασική θέση της κυβέρνησης είναι η πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης Οτσαλάν. Γι' αυτό άλλωστε μεταξύ των άλλων η κυβέρνηση με πρωτοβουλία της προχώρησε στη σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής, προκειμένου η Βουλή να ερευνήσει σε βάθος και να διακριβώσει τα αληθή περιστατικά. Στο πλαίσιο λειτουργίας αυτής της επιτροπής, όπως και στη δικαστική έρευνα που διεξάγει η Εισαγγελική Αρχή θα συνεκτιμηθούν όλες οι μαρτυρίες των εμπλεκομένων παραγόντων και βεβαίως και του πρέσβη κ. Κωστούλα, του οποίου δημοσιεύεται σήμερα η έκθεση που απέστειλε, μετά από σχετικές οδηγίες, στο υπουργείο Εξωτερικών.
Με την ολοκλήρωση των ερευνών θα ξεφύγουμε από την αποσπασματική, και γι' αυτό συχνά παραπλανητική, παρουσίαση των γεγονότων και θα αποκτήσουμε μια σαφή, πλήρη και ολοκληρωμένη εικόνα για την υπόθεση Οτσαλάν.
Θεωρούμε χρήσιμο να επαναλάβουμε ότι ενώ εξελίσσονται οι σχετικές έρευνες για την υπόθεση αυτή, η χώρα μας δεν πρέπει να παγιδευτεί σε συζητήσεις αστυνομικού χαρακτήρα και σε σενάρια και υποθέσεις που δρουν αποπροσανατολιστικά, αφού επικαλύπτουν τα άλλα σημαντικά θέματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
Σημασία έχει να διατηρήσουμε τον σταθερό προσανατολισμό μας και να διασφαλίσουμε το μέλλον του τόπου και του ελληνικού λαού».
Ουδέν σχόλιον
«Το Βήμα» επικοινώνησε με τους κκ. Α. Παπαδόπουλο, πρώην υπουργό Εσωτερικών, και Χ. Σταυρακάκη, πρώην αρχηγό της ΕΥΠ, και τους ζήτησε να σχολιάσουν την έκθεση του πρέσβη της χώρας μας στο Ναϊρόμπι κ. Γ. Κωστούλα για την υπόθεση Οτσαλάν. Και οι δύο αρνήθηκαν. Ο κ. Α. Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι δεν είχε ενημερωθεί πλήρως για τα αναγραφόμενα στην έκθεση επειδή ήταν στην επαρχία και όταν θα ενημερωνόταν «θα έκρινε αν θα έπρεπε να τη σχολιάσει». Ο κ. Χρ. Παπατσώρης, νομικός σύμβουλος του κ. Σταυρακάκη, ενώ αρχικά μας είχε πει ότι θα επικοινωνούσε με τον πελάτη του, ύστερα από λίγη ώρα μας δήλωσε ότι «δεν κατόρθωσε να τον βρει στο τηλέφωνο».
Όσον αφορά τον πρώην υπουργό Εξωτερικών κ. Θ Πάγκαλο, αναζητήθηκε από το Το Βήμα. Ο κ. Πάγκαλος δεν ανταποκρίθηκε.
Υποπτη υπόθεση
Πολύ περίεργη και ύποπτη υπόθεση χαρακτήρισε χθες την υπόθεση Οτσαλάν ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης.Τόνισε ότι θα πρέπει να αναζητηθούν οι δυνάμεις αυτές που οδήγησαν τη χώρα σε μια ημιαποσταθεροποίηση και θέλησαν να ανακόψουν την πορεία προς την ΟΝΕ. Αναφερόμενος εξάλλου στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική ο κ. Κακλαμάνης επανέλαβε την άποψή του ότι χρειάζεται αναπροσαρμογή που θα εκφραστεί με έναν ευρύτατο ανασχηματισμό αμέσως μετά το συνέδριο.
ΤΟ ΥΠΕΞ
Στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής θα κατατεθεί η έκθεση του Πρέβυ κ. Γ. Κωστούλα, όπως υποσχέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου στους αρχηγούς των κομμάτων. Ζήτημα ωστόσο έχει προκύψει με τη διαρροή του απόρρητου αυτού εγγράφου στον Τύπο και ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε άμεση διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης .
Κυβερνητικό φιάσκο
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Αυτό που συνέβη σήμερα αποτελεί μία ακόμη ατράνταχτη απόδειξη του ότι η κυβέρνηση Σημίτη περιφρονεί βαθύτατα το Κοινοβούλιο και τους δημοκρατικούς θεσμούς.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Καραμανλής ζήτησε χθες στη Βουλή από τον Πρωθυπουργό να δοθεί η "έκθεση Κωστούλα" στους πολιτικούς αρχηγούς και μόνον. Ο κ. Σημίτης αρνήθηκε. Και την ίδια στιγμή την έδιδε στον Τύπο.
Το περιεχόμενο της εκθέσεως δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα "Τα Νέα". Και επιβεβαιούμενο απολύτως από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο αφήνει ανεπανόρθωτα εκτεθειμένο τον πρώτο και μεγάλο υπεύθυνο για το φιάσκο Οτσαλάν, τον κ. Σημίτη, ενώπιον του ελληνικού λαού, ο οποίος συντομότατα θα τον κρίνει οριστικά».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg