Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Τροφές που βοηθούν την κατάθλιψη

Τροφές που βοηθούν την κατάθλιψη


Ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι ο βασικός παράγοντας που είτε δημιουργεί είτε εντείνει την πιο διαδεδομένη στην εποχή μας ψυχική πάθηση, την κατάθλιψη.
Στην καθημερινή ζωή με τον όρο κατάθλιψη εννοούμε μια......
κατάσταση θλίψης και μελαγχολίας. Έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ διατροφής και κατάθλιψης. Ας μην ξεχνάμε ότι η δίαιτα ορίζεται ως τρόπος ζωής..
Πόσο συχνά ακούμε τους ανθρώπους γύρω μας ή ακόμα και εμάς τους ίδιους να περιγράφουμε τον εαυτό μας ως λυπημένο, απεγνωσμένο, αποθαρρυμένο, απογοητευμένο; Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε βιώσει περιόδους μελαγχολίας κατά τις οποίες υπερκαταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες τροφίμων, κυρίως γλυκών, ή και αλκοόλ σε μια προσπάθεια μας να βελτιώσουμε την ψυχολογία μας. Τι είναι αυτό που μας ωθεί όταν νιώθουμε κατάθλιψη να φάμε συγκεκριμένες τροφές ή αντίθετα κάνει την τροφή απεχθή σε σημείο που να υποσιτιζόμαστε;
Κάπου εδώ γεννάται το ερώτημα: «Μπορεί η κακή διατροφή να οδηγήσει σε κατάθλιψη ή η κατάθλιψη έχει ως αποτέλεσμα να διατρεφόμαστε ανθυγιεινά;»
Την απάντηση μας τη δίνει η σεροτονίνη.
Ο εγκέφαλος είναι ένα όργανο, το οποίο λαμβάνει και στέλνει συνεχώς μηνύματα μέσω νευροδιαβιβαστών. Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου, είναι η χημική ουσία που ηρεμεί το σώμα μας και για αυτό το λόγο περιέχεται και στα αντικαταθλιπτικά φάρμακα.
Η σεροτονίνη είναι μία από τις πιο βασικές χημικές ουσίες του νευρικού μας συστήματος, που καθορίζουν τη διάθεσή, την ποιότητα του ύπνου, τη συναισθηματική σταθερότητα, την όρεξη, την σεξουαλική διάθεση, τη θερμοκρασία του σώματος και την διάθεση για επικοινωνία που έχει ο καθένας. Όταν η σεροτονίνη στο σώμα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα αισθανόμαστε ήσυχοι, εξισορροπημένοι, ενώ αντίθετα όταν υφίσταται έλλειψη έχουμε κατάθλιψη και μια τάση για επιθετική συμπεριφορά.
Η τροφή σου είναι το φάρμακό σου.
Πόσες φορές έχουμε νιώσει «πεσμένοι» ψυχολογικά και αναζητάμε να φάμε ένα αγαπημένο μας τρόφιμο για να μας φτιάξει τη διάθεση;
Τα συναισθήματά μας επηρεάζονται ή ακόμα και καθορίζονται σε ορισμένες περιπτώσεις από χημικές ουσίες που βρίσκονται στον οργανισμό μας. Οι χημικές αυτές ουσίες βρίσκονται σε λεπτές ισορροπίες και η παραγωγή τους βασίζεται σε απλούστερες χημικές ενώσεις, τις οποίες λαμβάνουμε από τη διατροφή μας.
Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg