Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Νικήτας Κακλαμάνης: "Οι κοινωνικές δομές του δήμου, έχουν την υπογραφή μου"


Επί θητείας του δημιουργήθηκαν οι σημαντικότερες δομές του δήμου Αθηναίων, αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ», ο πρώην δήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος, Νικήτας Κακλαμάνης, κατηγορώντας τον νυν δήμαρχο, Γιώργο Καμίνη, ότι «λησμονεί» τα παραπάνω και ότι με αυτόν τον τρόπο «αποδεικνύει την πολιτική του δειλία».


Ωστόσο, ο κ. Κακλαμάνης προκαλεί εντυπώσεις, καταλογίζοντας ως μοναδικό λάθος που θα έπρεπε να διορθώσει συγκριτικά με την προηγούμενη θητεία του, το «έλλειμμα επικοινωνίας» που διαθέτει.
Αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης:

Ποια είναι η βασική προτεραιότητα σας για την Αθήνα, το έργο ή τη δράση στου οποίου την υλοποίηση θα προχωρήσετε άμεσα εφ’ όσον εκλεγείτε;

«Κύριε Ιωάννου, στην κορυφή του προγράμματος μου είναι ο απλός άνθρωπος. Πονάω και σας το λέω με το χέρι στη καρδιά, να βλέπω είτε στο κέντρο της Αθήνας, είτε σε γειτονιές της πόλης, ανθρώπους πεινασμένους, άστεγους, παιδιά που δεν κάνουν εμβόλια, πολίτες οι οποίοι δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και υποφέρουν.  Σας μιλώ ειλικρινά, θα κάνω ότι μπορώ για να πάψουν να υπάρχουν τέτοιες εικόνες στη πρωτεύουσα της Ελλάδας. Με απλά λόγια, λοιπόν:

Επιβάλλεται η Αθήνα να αποκτήσει και πάλι τη κοινωνική της συνοχή κι’ έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο για να το πετύχουμε, το οποίο στηρίζεται σε επτά βήματα και σε πέντε άξονες. Πρώτα τα επτά βήματα, που είναι:

1) Να ξαναγίνει η Αθήνα κορυφαίος τουριστικός προορισμός, με βάση  ένα νέο, εναλλακτικό αεροδρόμιο χαμηλού κόστους, στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις της Ελευσίνας, του Τατοϊου, ή της Τανάγρας,
2) Η πρόκληση του παγκόσμιου ενδιαφέροντος  με  προσπάθεια επαναπατρισμού του συνόλου των πολιτιστικών θησαυρών μας ,
3) Η πολιτιστική και δημιουργική βιομηχανία, με αναβίωση πολιτιστικών θεσμών, μοναδικών στον παγκόσμιο χάρτη, όπως τα Παναθήναια, η Μεσολυμπιάδα, αλλά και η θέσπιση νέων, όπως τα Διεθνή Λογοτεχνικά Βραβεία και το Multinational Festival, σε συνεργασία με τις πρεσβείες του κόσμου,
4) Ο μεγάλος περίπατος, από την Ακρόπολη στην Ακαδημία Πλάτωνος,
5) Ολοκληρωμένες λύσεις και κίνητρα, τόσο προς τους υποψήφιους νέους κατοίκους και καταστηματάρχες, όσο και για τους ήδη υπάρχοντες, με απαλλαγές από επιβαρύνσεις και τέλη,
6) Οι ιδιωτικές πλέον, επιχειρήσεις «κοινής ωφέλειας», που εκμεταλλεύονται το υπέργειο και υπόγειο δίκτυο της πόλης, θα καταβάλουν τέλη διέλευσης, χωρίς την επιβάρυνση των δημοτών, στην πόλη που φιλοξενεί τις υποδομές τους,
7) Αξιοποίηση όλων των δυνατών πηγών χρηματοδότησης, εθνικών και ευρωπαϊκών από σήμερα έως 2020, καθώς και χορηγίες ή συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα. Το Ταμείο Αθηναϊκής Επανεκκίνησης θα ιδρυθεί πάλι,  για να συγκεντρώσει πόρους από την αξιοποίηση της Δημοτικής περιουσίας, από τα τέλη διέλευσης κλπ., ώστε να τους διοχετεύει σε έργα για την πόλη και παροχές για τον δημότη.

Από εκεί και πέρα ακολουθούν οι πέντε άξονες, που θα στηριχθούν όλα αυτά και είναι:

α) Ασφάλεια για την πόλη και τους πολίτες, β)Αλληλεγγύη για όλους, γ) Ανάπτυξη, δ) Αξιοπιστία στη λειτουργία του Δήμου, ε) Ανεξαρτησία»

Πιστεύετε ότι είναι εφικτή η υλοποίηση του προγράμματος σας δεδομένης της οικονομικής κρίσης και της δραστικής περικοπής των πόρων για τους ΟΤΑ και γιατί;

«Σας θυμίζω, κάνοντας ένα σύντομο πρόλογο,  ότι η οικονομική κρίση μπορεί να επιδείνωσε τη κατάσταση στην Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια αλλά είχε ξεκινήσει από το 2008. Την εποχή, δηλαδή, που ήμουν ακόμη δήμαρχος Αθηναίων. Από τότε είχα δει τι ερχόταν…. Σας λέω, λοιπόν, ότι όλες οι κοινωνικές δομές του δήμου δημιουργήθηκαν εκείνη τη χρονιά. Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο, Αθηναϊκή Αγορά. Και τα τρία έχουν την υπογραφή: «Νικήτας Κακλαμάνης».

Προσθέτω ακόμη, ότι με προεδρικό διάταγμα αναδιοργανώθηκε το Κέντρο Υποδοχής Αστέγων του δήμου Αθηναίων και έγινε πρότυπη μονάδα, η οποία αντιγράφηκε από όλους τους δήμους της χώρας.  Αυτά δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν. Πραγματικά, λυπάμαι, γιατί μέχρι τώρα ο μόνος που τα λησμονεί είναι ο κ. Καμίνης, ο οποίος αποδεικνύει έτσι τη πολιτική του δειλία…

Και περνώ τώρα στο κύριο μέρος  της ερώτησης σας.  Ναι, κ. Ιωάννου θεωρώ, ότι έχουμε ένα πρόγραμμα -συμβόλαιο τιμής για τον Αθηναίο πολίτη.  Και πιστεύω ότι είμαστε οι μόνοι που διαθέτουμε εμπειρία και γνώση για να το φέρουμε σε πέρας. Δεν είμαστε μάγοι αλλά θα επιδιώξουμε τα επόμενα πέντε χρόνια, η Αθήνα να γίνει μητρόπολη του κόσμου. Έστω και με περιορισμένους τους πόρους τους κατά 60%, με μειωμένο το προσωπικό και με κοινωνικές δομές στα όρια της κατάρρευσης…. Χρήματα μπορούν να βρεθούν και μέσω του ΕΣΠΑ 2013-2020 ή και από τη γραμμή για «τη καταπολέμηση της φτώχειας» τα οποία μάλιστα με απόφαση της Ε.Ε. θα δοθούν απευθείας στους δήμους για συγκεκριμένες δράσεις και όχι μέσω της κεντρικής κυβέρνησης»

Το κέντρο της Αθήνας είναι εξαιρετικά επιβαρυμένο, ενώ σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα οι διαρκείς διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες των πολιτών-όσο κι’ αν είναι εύλογες- έχουν συμβάλλει και αυτές, μαζί με την οικονομική κρίση αλλά και το παρεμπόριο στη περαιτέρω επιβάρυνση της κατάστασης. Αποτέλεσμα, καταστήματα και επιχειρήσεις να εγκαταλείπουν την Αθήνα. Ποια μέτρα σκέφτεστε να πάρετε για να αντιμετωπίσετε τη κατάσταση;

«Η αλήθεια είναι πικρή αλλά αυτή είναι… Η Αθήνα είναι η πόλη, που έχει χτυπηθεί περισσότερο από κάθε άλλη από τη μάστιγα της ανεργίας.

Το πρώτο πράγμα, λοιπόν, που θα πρέπει να καταγράψουμε με ακρίβεια είναι τα προβλήματα της αγοράς ακινήτων. Θα λειτουργήσουμε παρατηρητήρια τιμών, κενών μαγαζιών και κατοικιών και σε συνεργασία με τους μεσίτες, τα συλλογικά όργανα των εμπόρων και τη Π.ΟΜ.ΙΔ.Α θα αναζητήσουμε κοινές λύσεις. Παράλληλα, διερευνούμε ήδη τη δυνατότητα θέσπισης κινήτρων για προσέλκυση νέων επιχειρηματιών και κατοίκων, με μείωση ή και απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη. Ακόμη, χρησιμοποιώντας πολεοδομικά εργαλεία σκεφτόμαστε επιπλέον κίνητρα, όπως απαλλαγή από το φόρο κόστους επισκευής ακινήτων που επαναχρησιμοποιούνται. Τέλος, θα προχωρήσουμε, σε συνεννόηση με τους φορείς που σας προανέφερα, καθώς κι άλλους του ιδιωτικού τομέα αλλά και τους συναρμόδιους δημόσιους φορείς, την αναδιοργάνωση των χρήσεων γης»

Οι Αθηναίοι σας έχουν εμπιστευτεί ξανά τη θέση του Δημάρχου. Αν αυτό γίνει και πάλι τι θα αλλάζατε από τη προηγούμενη θητεία σας;

«Το λάθος, που θα διόρθωνα θα ήταν το έλλειμμα επικοινωνίας.  Τότε πίστευα, ότι από τη στιγμή που ο κόσμος βλέπει το έργο το οποίο πραγματοποιείται, δεν είναι και απαραίτητο να το προβάλλω. Ξέρετε κάτι; Έτσι είμαι και ως άνθρωπος. Δεν είμαι «φαν» της ταμπέλας. Παραδέχομαι όμως, ότι ήταν σφάλμα και πιθανόν το πλήρωσα…»

Γιατί οι ψηφοφόροι θα πρέπει να προτιμήσουν εσάς και όχι κάποιον από τους αντιπάλους σας; Ποιο εκτιμάτε ότι είναι το βασικό σας πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων;

«Κατ’ αρχήν δεν υποτιμώ κανένα συνυποψήφιο μου. Όλοι έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Όπως κι’ εγώ, βέβαια.  Νομίζω όμως, ότι προσωπικά διαθέτω την εμπειρία, τη γνώση αλλά πάνω απ’ όλα το πάθος για να κάνω και πάλι μαζί με τους συνεργάτες μου  την Αθήνα πόλη της ζωής μας. Μη ξεχνάτε, τέλος κ. Ιωάννου, ότι ζω με πολλές χαρές και λιγότερες λύπες στην Αθήνα από μικρό παιδί. Αυτό το προνόμιο δεν το έχει κανείς άλλος συνυποψήφιος μου…»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg