Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

«Γιατί κάνεις ληστεία και δεν πας να δουλέψεις» Απάντηση: «Ο μισθός έχει πάει 300 ευρώ, τι να δουλέψω;»



Στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. έχει μπει η ληστεία που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στο υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στο Συκούριο Λάρισας. Ειδική έρευνα γίνεται για τον τρόπο και τη δήλωση κλοπής του ΙΧ μάρκας Τoyota Avensis που χρησιμοποιήθηκε.



Η ληστεία αποδίδεται, σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις αστυνομικών, στη νέα ένοπλη ομάδα του καταζητούμενου αντάρτη πόλης Νίκου Μαζιώτη. Αν επαληθευθεί αυτό το σενάριο, θα καταμετρηθεί ως η έκτη επίθεση του αντιεξουσιαστή μέσα σε λίγους μήνες.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. πάντως εξετάζουν και άλλες εκδοχές καθώς η συγκεκριμένη ληστεία έχει ομοιότητες και με αντίστοιχες επιδρομές στον Βελβεντό Κοζάνης, στον Πυργετό Λάρισας και στον Φιλώτα Φλώρινας οι οποίες αποδόθηκαν στη Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς, οργάνωση στην οποία έχει ενταχθεί ο 56χρονος καταζητούμενος και πρώην μέλος της 17Ν Χριστόδουλος Ξηρός.

Οι αστυνομικοί παράλληλα στέκονται στους διαλόγους των ληστών με πελάτες της τράπεζας.
Ο ένας εκ των αγνώστων στο ερώτημα μίας γυναίκας «γιατί κάνεις ληστεία και γιατί δεν πας να δουλέψεις» φέρεται να απάντησε: «Ο μισθός έχει πάει 300 ευρώ, τι να δουλέψω;»
 
Η κλοπή του ΙΧ

Το ΙΧ που χρησιμοποιήθηκε στη ληστεία, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., ανήκε σε εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων και η κλοπή του δηλώθηκε στο Τμήμα Ασφαλείας Πεύκης στις 27 Δεκεμβρίου 2013. Στην Πεύκη ωστόσο δεν υπάρχει εταιρεία ενοικίασης ΙΧ.

Από την περαιτέρω έρευνα διαπιστώθηκε ότι τη δήλωση της κλοπής είχε κάνει υπάλληλος ιδιωτικής εταιρείας ο οποίος έμενε στην Πεύκη. Η εταιρεία στην οποία εργαζόταν ο εν λόγω υπάλληλος μίσθωνε ΙΧ για επαγγελματικές ενασχολήσεις των στελεχών της από εταιρεία ενοικίασης οχημάτων στην Κηφισιά. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν εντοπίσει ορισμένες αρχικές «ασάφειες» σε αυτήν τη δήλωση κλοπής ΙΧ και επιχειρείται να διαλευκανθούν πλήρως όλες οι πτυχές της.

Σημειώνεται ότι ένας άλλος αντιεξουσιαστής που φέρεται να συμμετέχει στην ομάδα Μαζιώτη είχε διαπιστωθεί τον Μάρτιο του 2013 να μεταφέρει όπλα με ΙΧ που είχε μισθωθεί και εγκαταλειφθεί από εταιρεία ενοικίασης οχημάτων στην πλατεία Αττικής.

Ληστεία κάτω από τη μύτη της Αστυνομίας

Την ίδια στιγμή προκύπτει ότι κοντά στο σημείο όπου έγινε η ληστεία υπήρχε μαζική παρουσία αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίοι συμμετείχαν σε εορταστική εκδήλωση. Δεν ειδοποιήθηκαν παρ’ όλα αυτά επειδή ο διευθυντής και οι υπάλληλοι του τραπεζικού καταστήματος ευρισκόμενοι υπό την απειλή των όπλων των ληστών δεν πάτησαν το κουμπί του συναγερμού που είναι συνδεδεμένο με τις τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι τρεις δράστες της ληστείας –οι δύο φορούσαν περούκες και ο τρίτος στρατιωτική φόρμα και τζόκεϊ– θεωρούνται ηλικίας 30-40 ετών και απέφυγαν να μιλήσουν με τους τέσσερις εγκλωβισμένους πελάτες του υποκαταστήματος.

Δεν προχώρησαν σε αναφορές για «λεφτά που κλέβουν από το κράτος», κάτι που είχε συμβεί σε άλλες ληστρικές επιθέσεις, στα Μέθανα, στο Βελεστίνο και αλλού, οι οποίες έχουν συνδεθεί με την ένοπλη οργάνωση του Ν. Μαζιώτη.

Η μόνη συζήτηση που φέρεται να έγινε ανάμεσα στους δράστες και μία γυναίκα που βρισκόταν εκεί ήταν για την «αναγκαιότητα της ληστείας». Με την ίδια γυναίκα φέρεται να είχαν και άλλη προστριβή οι ληστές όταν εκείνη επιχείρησε να διώξει έναν εισερχόμενο πελάτη της τράπεζας λέγοντας: «Μην μπαίνεις, φύγε, γίνεται ληστεία». Τότε έσπευσαν οι ληστές να κρατήσουν μέσα στο υποκατάστημα και αυτό το άτομο, «με τον φόβο μη ειδοποιήσει τους αστυνομικούς».

Ένα άλλο σημείο της έρευνας αφορά τα οχήματα που χρησιμοποίησαν οι δράστες για την κατόπτευση του χώρου της τράπεζας αλλά και του τρόπου διαφυγής τους, πιθανόν με ένα μαύρο τζιπ.

Στα... χνάρια της 17Ν;

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υπενθύμιζαν ότι στις 24 Δεκεμβρίου 1989 η οργάνωση 17Ν είχε κλέψει μεγάλο αριθμό ρουκετών από το στρατόπεδο του Συκουρίου που είναι σε απόσταση περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων από τον χώρο που έδρασαν οι ληστές της τράπεζας. Όπως διαπιστώθηκε το 2002, μετά την εξάρθρωση της οργάνωσης, οι ρουκέτες είχαν μεταφερθεί σε γιάφκα της οργάνωσης στη Θεσσαλονίκη.

Επιπλέον, ποτέ δεν προσδιορίστηκε με σαφήνεια ποιος ήταν αυτός που υπέδειξε ή καθοδήγησε τα μέλη της 17Ν στη στόχευση του πολεμικού υλικού στο στρατόπεδο του Συκουρίου.

Οι αξιωματικοί ερευνούν αν η προχθεσινή ληστεία αποτελεί ένα ακόμη δείγμα της μίμησης της 17Ν από την ένοπλη ομάδα του Ν. Μαζιώτη, αν σχετίζεται με τον Χρ. Ξηρό ή αν πρόκειται για άσχετο γεγονός.


Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ    Το ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg