Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Οι τράπεζες διασώθηκαν με τις θυσίες του ελληνικού λαού


Του Κώστα Τσιτούνα

Για να φτάσουμε μέχρι εδώ, στα θετικά αποτελέσματα των stress tests για τις εναπομείνασες ελληνικές τράπεζες, υπήρξε ένα έντονο παρασκήνιο που έλαβε χώρα από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα. Κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να θριαμβολογήσει για τα αποτελέσματα, η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική.


Τι όμως συνέβη πραγματικά;

Από την αρχή της κρίσης, τόσο η κυβέρνηση Παπανδρέου, όσο βεβαίως και οι κυβερνήσεις Παπαδήμου και Σαμαρά, με αριστοτεχνικό τρόπο και χωρίς να γίνει αντιληπτό στην κοινή γνώμη κατάφεραν να εντάξουν στο δημόσιο χρέος της χώρας, και τις «μαύρες τρύπες» των ελληνικών τραπεζών από τη συμμετοχή των τελευταίων σε «παιχνίδια» με τοξικά ομόλογα.

Και πιστέψτε το, οι μαύρες τρύπες των ελληνικών τραπεζών ήταν τεράστιες όσο κι αν οι μέτοχοί τους, αλλά και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας διαβεβαίωναν για το αντίθετο.

«Έκρυψαν» δηλαδή το πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών μέσα στο δημόσιο χρέος της χώρας, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος του δανείου που πήρε ο Παπανδρέου από τους δανειστές να πάει στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Άλλωστε δεν ήταν τυχαία και η επιλογή του Παπαδήμου – ενός τραπεζίτη – στη θέση του πρωθυπουργού ώστε να προωθηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα κεφάλαια προς τις τράπεζες προκειμένου οι τραπεζίτες να βάλουν τα λιγότερα από τις… τσέπες τους.

Για να ακριβολογούμε: οι τράπεζες διασώθηκαν με λεφτά που πλήρωσε με αίμα ο ελληνικός λαός και όχι με κάποιο θαύμα που έκανε ο Σαμαράς ή ο Βενιζέλος.

Με «δούρειο ίππο» το δημόσιο χρέος, οι τραπεζίτες πήραν ζεστό χρήμα από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ χωρίς εγγυήσεις!

Ρίσκο μηδέν! Διότι αν κάτι πήγαινε στραβά, εγγυητής για τις ιδιωτικές τράπεζες ήταν το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή ο λαός!

Οι τράπεζες λοιπόν δεν σώθηκαν επειδή στο Μαξίμου και στην οδό Νίκης υπήρχαν καλοί οικονομολόγοι. Οι τράπεζες σώθηκαν διότι στην Ελλάδα επιχειρήθηκε βίαια υποτίμηση του βιοτικού επιπέδου, βίαιη μείωση του ΑΕΠ και της παραγωγής, με αποτέλεσμα να πέσει η αγοραστική δύναμη του Έλληνα και να μειωθούν οι εισαγωγές.

Με αυτή την οικονομική… αλχημεία μεταβλήθηκε ο λόγος χρέους και ΑΕΠ για να πλησιάσουν οι αριθμοί τα standards που είχε θέσει η τρόικα και να εκταμιευτούν τα δάνεια που υποσχέθηκε ο μηχανισμός διάσωσης στον Γιώργο Παπανδρέου. Δάνεια που στο σύνολό τους πήγαν στις τράπεζες και στην αποπληρωμή τόκων από προηγούμενα δάνεια.

Από όλα τα χρήματα που έλαβε η χώρα μας τα τελευταία 4 χρόνια της κρίσης ούτε σεντ δεν πήγε στην ανάπτυξη ή στην παροχή κοινωνικών επιδομάτων.

Πόσα πήραν οι τράπεζες για να κλείσουν τα ανοίγματα που είχαν; Πάνω από 45 δισ. ευρώ σε ζεστό χρήμα και πάνω από 85 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις, λογιστικό χρήμα δηλαδή!

Πόσο ζεστό χρήμα (κι όχι εγγυήσεις) πήραν οι τράπεζες από το 2009 μέχρι σήμερα;

Α. Προνομιούχες μετοχές Αλογοσκούφη

Από απάντηση του υπουργείου Οικονομικών, κατόπιν παλαιότερης ερώτησης του Μανώλη Γλέζου, σύμφωνα με το άρθρο 1 του 3723/2008 το Ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε προνομιούχες μετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων, έναντι καταβολής σε αυτές Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου λήξεως 21.05.2014 και 23.07.2014 (κι όχι μετρητών). Το συνολικό ποσό των αναλαμβανομένων μετοχών σήμερα ανέρχεται σε 4.473.585.000 ευρώ και κατανέμεται ως εξής:

1. ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ της ΕΛΛΑΔΟΣ: αναληφθείσες προνομιούχες μετοχές αξίας 1.350.000.000 ευρώ.
2. Alpha Bank : 940.000.000 ευρώ.
3. Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: 224.960.000 ευρώ.
4. EFG Eurobank: 950.125.000 ευρώ.
5. Τράπεζα Πειραιώς : 750.000.000 ευρώ.
6. Τράπεζα Αττικής: 100.200.000 ευρώ.
7. Proton Bank: 80.000.000 ευρώ.
8. FBBank: 50.000.000 ευρώ.
9. Πανελλήνια Τράπεζα: 28.300.000 ευρώ.

ΣΥΝΟΛΟ: 4.473.585.000 ευρώ.

B. Από το ΤΧΣ για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των τραπεζών που έχουν εκκαθαριστεί και για το κεφάλαιο που χορηγήθηκε σε μεταβατικά πιστωτικά ιδρύματα:
 
funding gap

Τα κεφάλαια για την κάλυψη του funding gap δεν θεωρούνται αύξηση κεφαλαίου, όμως δεν παύουν να είναι τμήμα των κεφαλαίων που δανείστηκε το ελληνικό κράτος για την ενίσχυση των τραπεζών και κατά συνέπεια επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος.

Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις στον ελληνικό τραπεζικό χώρο έγιναν ως εξής:

ΕΤΕ: FBB, Pro Bank
EFG Eurobank: TT, Proton Bank
ALPHA BANK: Εμπορική
ΠΕΙΡΑΙΩΣ: ΑΤΕ, Μillennium, Γενική, Τρ. Κύπρου, Ελληνική, CPB (πρώην Marfin)

Γ. Από το ΤΧΣ για την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών
Έλαβαν σε δις ευρώ

ALPHA: 4.021
ΕΤΕ: 8.677
ΕUROBANK: 5.839
ΠΕΙΡΑΙΩΣ: 6.985

Κάνοντας την πρόσθεση Α+Β+Γ (4,473+14,724+25,522) προκύπτει ότι το συνολικό ποσό που πήραν οι τράπεζες από το 2009 ανέρχεται σε 44,719 δις ευρώ.

Μετά από τα παραπάνω γίνεται εύκολα αντιληπτό για ποιο λόγο οι ελληνικές τράπεζες είναι… υποχρεωμένες να ανοίξουν τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης, αλλά και να προχωρήσουν σε γενναίες ρυθμίσεις των «κόκκινων δανείων» των πολιτών που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα ποσά και τις προσαυξήσεις που ζητούνται.

Οι Έλληνες τραπεζίτες οφείλουν πλέον να είναι πιο επιεικείς προς τον ελληνικό λαό που έβαλε πλάτη προκειμένου να κρατηθούν οι ίδιοι και οι τράπεζές τους διότι γνωρίζουν ότι σε αντίθετη περίπτωση τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα θα είχαν περάσει στα χέρια ξένων funds για ευτελή τιμήματα.

Καλοί κι ωραίοι οι πανηγυρισμοί, αλλά να λέμε και την αλήθεια διότι ο λαός πλέον δεν τρώει… κουτόχορτο!



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg