Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Δημ. Κρεμαστινός: «Κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας ειδικού στόχου»



Πληθαίνουν οι βουλευτές που συμφωνούν με τον πρόεδρο της Νέας ΜΕΡΑς Χρήστο Ζώη, (που στις τις 2 Απριλίου 2014, έκανε πρώτος την πρόταση), και προτείνουν τη δημιουργία κυβερνητικού σχήματος εθνικής ενότητας και ειδικού σκοπού....


Αυτή τη φορά ήταν ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός, ο οποίος μιλώντας την Παρασκευή στη Βουλή κατά τη συζήτηση της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, κατέθεσε την πρότασή του για μια ανανεωμένη κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας ειδικού στόχου, όπως την προσδιόρισε.

Όπως εξήγησε η κυβέρνηση αυτή «θα έχει Πρωθυπουργό κοινής αποδοχής» ή «εναλλασσόμενη πρωθυπουργία» των αρχηγών των κομμάτων που θα συμμετάσχουν, «ούτως ώστε να επιτευχθεί η διευθέτηση του χρέους με τον επωφελέστερο για τη χώρα τρόπο και παράλληλα και η ευρωπαϊκή τύπου ανάπτυξη της χώρας και όχι η τριτοκοσμικού τύπου που επιδιώκουν οι δανειστές και η οποία θα καταστρέψει τη μικρομεσαία τάξη της χώρας».

Συζητώντας λίγο αργότερα με δημοσιογράφους η πρότασή του αφορά την παρούσα φάση πριν από τις εκλογές ώστε να καταστεί δυνατή και η ανάδειξη από την παρούσα Βουλή Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Μέσα στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να ενταχθεί και η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος πρέπει να συμβολίζει την ενότητα και να διαθέτει το απαιτούμενο κύρος στο εσωτερικό και το εξωτερικό, για να μπορέσει η χώρα να ορθοποδήσει», είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του.

Η πρόταση του Δημ. Κρεμαστινού ακολούθησε κατά ένα 24ωρο αντίστοιχη πρόταση του ανεξάρτητου πια βουλευτή Σπύρου Λυκούδη ο οποίος από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση την Πέμπτη, είχε πει:

«Στη μεταβατική αυτή φάση, χρειαζόμαστε πολιτική σταθερότητα μέσα από μια συμφωνία των βασικών πολιτικών δυνάμεων της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης για μια νέα κυβέρνηση ειδικού σκοπού που θα αναδειχθεί από την παρούσα Βουλή. Μια συμφωνία η οποία θα εξαντλήσει τον εναπομείναντα χρόνο ως την άνοιξη του 2016 και θα περιέχει τα κρίσιμα θέματα που θα έχουμε στην ατζέντα το επόμενο διάστημα προς αντιμετώπιση. Διαπραγμάτευση για το χρέος, εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλαγές στον εκλογικό νόμο και στο Σύνταγμα. Είναι τρεις άξονες θεμάτων που καμία δύναμη από μόνη της δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιδιώξει να τα αντιμετωπίσει γιατί είναι θέματα κρίσιμης εθνικής σημασίας που από μόνα τους απαιτούν σημαντικά αυξημένες πλειοψηφίες».

Την πρόταση του Λυκούδη στήριξε αργότερα το βράδυ της Πέμπτης και ο επίσης ανεξάρτητος βουλευτής - και επίσης προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ - Βασίλης Οικονόμου.

Η αρχική πρόταση του Χρήστου Ζώη



«Την Κυριακή ψήφισαν μέσα στο Κοινοβούλιο το πολυνομοσχέδιο, το οποίο και είπαν πως οδηγεί τη χώρα στην έξοδο από το μνημόνιο. Αν εξαιρέσω το γεγονός πως κανείς δεν πρόλαβε να διαβάσει τις εκατοντάδες σελίδες των όσων ψήφισαν, θα ήθελα να επισημάνω πως η χαρά της κυβέρνησης κράτησε μόνο δύο μέρες. 

Και αυτό γιατί οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διευκρίνισαν πως η μια δόση γίνεται τρεις και πλέον χρειάζονται προαπαιτούμενα για όλες. Δεν υπάρχει, για να το πω όσο πιο απλά μπορώ, καμία πιθανότητα εξόδου της χώρας από τα μνημόνια και τις επιτροπείες, αν συνεχίσουμε να νομοθετούμε και να εφαρμόζουμε ότι μας στέλνουν απ’ έξω. Η απαραίτητη προϋπόθεση ανάκαμψης είναι να λειτουργήσει η δημοκρατία, κι αυτό γιατί η κρίση είναι ζήτημα βαθιά πολιτικό. 

Οφείλουμε όλοι να δούμε από τώρα –γιατί μετά τις Ευρωεκλογές η σχετική κουβέντα θα ανοίξει- πως η χώρα έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση εθνικού σκοπού». 

Αυτά δήλωσε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του καθηγητή κ. Διονύση Χιόνη ο πρόεδρος της Νέας ΜΕΡΑς κ. Χρήστος Ζώης, μια παρουσίασης η οποία έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να αναπτύξουν τις απόψεις τους γύρω από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg