Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

"Έχω ένα μυστικό, κρυμμένο" (όχι) "στης καρδιάς τα βάθη"...

Οι πολιτικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν αναπόφευκτα την τύχη της 5ης αξιολόγησης, αναγκαστικά εμπεριέχουν το ενδεχόμενο η κυβέρνηση, παλιά ή νέα, που θα βρίσκεται εν ισχύ την άνοιξη θα πρέπει να αντιμετωπίσει το «μυστικό» του κουμπαρά των 11 δισ. ευρώ που προς το παρόν παραμένουν στο ΤΧΣ ...


 Η προφανής δυσκολία της σημερινής διαπραγμάτευσης στο Παρίσι φαίνεται ότι δεν στερείται εναλλακτικών «σχεδίων». Όπως έγινε φανερό από τις επίσημες δηλώσεις που έγιναν χθες μετά την μαραθώνια "προετοιμαστική" συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και τις ανεπίσημες «διευκρινίσεις» που ακολούθησαν, το ενδεχόμενο μιας «αποτυχίας» στο Παρίσι ή έστω μίας ενδιάμεσης «λύσης» που θα απομακρύνει την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης μέσα στο 2015, συνδέονται πλέον άμεσα με το ενδεχόμενο επίσπευσης εθνικών εκλογών.

Το «κλειδί» στα σενάρια αυτά είναι η διακοπή ή η μακρά αναστολή της χρηματοδότησης χωρίς την οποία από την άνοιξη και μετά η εκτέλεση του Προϋπολογισμού θα έχει... σοβαρό πρόβλημα.

Τα χρήματα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δείχνουν ότι «μας βγάζουν μέχρι την άνοιξη» όπως υποστήριξε στον ιστότοπο Capital.gr αρμόδιο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ. Και αυτό γιατί πέραν των δημόσιων δαπανών στο διάστημα αυτό δεν τρέχουν μεγάλες λήξεις ομολόγων. Στη συνέχεια όμως οι υποχρεώσεις για την εξυπηρέτηση του χρέους αυξάνονται κατακόρυφα. Και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τον εσωτερικό δανεισμό οιουδήποτε είδους...

Ο μοναδικός «κουμπαράς» που θα μπορούσε να λύσει εν μέρει το πρόβλημα αυτό και να επιστρέψει μία σχετική «ηρεμία» είναι τα υπόλοιπα του ΤΧΣ, ήτοι τα 11 περίπου δισ. ευρώ που έχουν απομείνει από το μέρος του δανείου που είχε δεσμευθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Όπως έχει διευκρινισθεί αρμοδίως τα χρήματα αυτά δεν μπορούν να αλλάξουν χρήση χωρίς την έγκριση των δανειστών και επιπλέον αν το πρόγραμμα διακοπεί πριν την ολοκλήρωσή του τα χρήματα αυτά επιστρέφονται στο EFSF περίπου... αυτομάτως.

Πράγμα που σημαίνει ότι οι πολιτικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν αναπόφευκτα την τύχη της 5ης αξιολόγησης, αναγκαστικά εμπεριέχουν το ενδεχόμενο η κυβέρνηση, παλιά ή νέα, που θα βρίσκεται εν ισχύ την άνοιξη θα πρέπει να αντιμετωπίσει το «μυστικό» του κουμπαρά των 11 δισ. ευρώ που προς το παρόν παραμένουν στο ΤΧΣ.

Και όλα αυτά -εκτός απροόπτου - έχουν μπροστά τους μία ημερομηνία «κλειδί» την 31/12/2014, όπου θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί η «τύχη» του ελληνικού προγράμματος και μαζί της η διαθεσιμότητα των 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ.  Με άλλα λόγια η «τύχη» της κυβέρνησης που θα υπάρχει την άνοιξη... παίζεται μέσα στις επόμενες 30 ημέρες μαζί με το «μυστικό» των 11 δισ. ευρώ.


πηγή  Γ. Αγγελής


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg