Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Γαλλία: Ενταση στην Τουλούζη για τον νεκρό διαδηλωτή από χειροβομβίδα


Ενταση στην Τουλούζη για τον νεκρό διαδηλωτή από χειροβομβίδα, τραυματίες στη Νάντη
Η υπόθεση του Ρεμί Φρεζ, του 21χρονου διαδηλωτή που σκοτώθηκε εξαιτίας, όπως όλα δείχνουν, χειροβομβίδας που εξερράγη στην πλάτη του, δεν παύει να προκαλεί ένταση στη Γαλλία...Το Σάββατο, επεισόδια σημειώθηκαν σε πορεία στην Τουλούζη για τον θάνατο του νεαρού διαδηλωτή, ενώ τουλάχιστον πέντε άτομα τραυματίστηκαν σε συγκέντρωση στη Νάντη.

Οι γαλλικές Αρχές ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι αναστέλλεται η κατασκευή ενός αμφιλεγόμενου φράγματος στη νοτιοδυτική Γαλλία, πέντε ημέρες μετά τον θάνατο του διαδηλωτή στη διάρκεια συγκρούσεων με τις δυνάμεις ασφαλείας, γεγονός που έχει προκαλέσει σοκ στη γαλλική κοινή γνώμη.

Μετά το επεισόδιο, το περιφερειακό συμβούλιο της επαρχίας Ταρν αναγνώρισε ότι «είναι αδύνατο να συνεχιστεί οποιαδήποτε δραστηριότητα που συνδέεται με το εργοτάξιο στο Σιβέν», όπως δήλωσε ο πρόεδρός του Τιερί Καρσενάκ.

Ο Καρσενάκ ζήτησε να υπερισχύσουν «η ηρεμία και η αυτοσυγκράτηση», την ώρα που πολλές διαδηλώσεις, κάποιες από τις οποίες διεξάγονται σε τεταμένο κλίμα, πραγματοποιούνται σε πολλές πόλεις της Γαλλίας μετά τον θάνατο του 21χρονου.

Ο Φρεζ, φοιτητής στην Τουλούζη, σκοτώθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών που τάσσονταν κατά της κατασκευής του φράγματος αυτού και των δυνάμεων ασφαλείας.

Η έρευνα για τον καθορισμό της αιτίας του θανάτου του επικεντρώνεται σε μια χειροβομβίδα την οποία έριξε η αστυνομία.

Μια υπόθεση που επιβεβαιώνεται από τις αναλύσεις που έγιναν στο σακίδιο που φορούσε ο νεαρός διαδηλωτής, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.

«Οι αναλύσεις που έγιναν στο σακίδιο του Ρεμί Φρεζ δεν έδειξαν καμία άλλη ουσία εκτός από TNT το οποίο περιέχεται στη χειροβομβίδα που χρησιμοποίησε η αστυνομία», δήλωσε την Παρασκευή το βράδυ μια πηγή που πρόσκειται στην υπόθεση. «Άρα η έκρηξη της χειροβομβίδας ήταν αυτή που προκάλεσε τον θάνατο του Ρεμί Φρεζ», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου της Ταρν, τον Ντιντιέ Ουλέ, η απόφαση «να ανασταλούν οι εργασίες» για την κατασκευή του φράγματος στο Σιβέν «χωρίς να καθοριστεί το διάστημα», δεν σημαίνει ότι το σχέδιο «εγκαταλείφθηκε».

Το σχέδιο κατασκευής του φράγματος αυτού, που έχει στόχο να διασφαλίσει την ύδρευση των καλλιεργειών της περιοχής καταστρέφοντας όμως ένας υγροβιότοπο, θα αναθεωρηθεί.

Ο Καρσενάκ ζήτησε να εφαρμοστούν οι συστάσεις των ειδικών που έχει ορίσει το γαλλικό υπουργείο Περιβάλλοντος, κυρίως αυτές που αφορούν τη μείωση του όγκου του νερού που θα προορίζεται για την ύδρευση, προκειμένου να περιοριστούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Το σχέδιο του φράγματος, στο οποίο αντιτίθεται η κοινή γνώμη της περιοχής από το 2011, εγκρίθηκε τον Μάιο του 2013 από το περιφερειακό συμβούλιο με μεγάλη πλειοψηφία.

Σε κοινή τους ανακοίνωση πολλοί οικονομικοί παράγοντες της περιοχή ζήτησαν να προχωρήσει το σχέδιο, το οποίο χαρακτηρίζουν κοινής ωφέλειας.





Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg