Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Μια πρόταση που ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο κατακόρυφα



Η πρωτοβουλία ανεξάρτητων βουλευτών και βουλευτών της ΔΗΜΑΡ υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, που έγινε γνωστή χθες το απόγευμα, μαρτυρά έντονη κινητικότητα στο παρασκήνιο και τροφοδοτεί εκ νέου τα σενάρια επίσπευσης της εκλογής Προέδρου που διακινούνται τα τελευταία εικοσιτετράωρα.


Η πρωτοβουλία αφορά τη συγκέντρωση υπογραφών βουλευτών πάνω σε πλαίσιο που «πατάει» στην πρόταση των 7 στελεχών της ΔΗΜΑΡ, η οποία υποβλήθηκε στην Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος την περασμένη Τρίτη αλλά απορρίφθηκε.

Ωστόσο η νέα αυτή πρόταση είναι σημαντικά τροποποιημένη διότι αφήνει ανοιχτό τον χρόνο των εκλογών «μέσα στο 2015» και δεν τον προσδιορίζει για τον Μάιο, όπως η πρόταση των «7». Κάτι που σημαίνει ότι οι εκλογές μπορεί να συμφωνηθούν για το τέλος του 2015, οπότε εύκολα μεταφέρονται στις αρχές του 2016. Κατά τα λοιπά προτείνει, όπως και η πρόταση των «7»:

● Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή «ως ισχυρή συμβολική έκφραση μιας συναινετικής διαδικασίας μακριά από επικίνδυνες “προσθαφαιρέσεις” βουλευτικών ψήφων, που υπονομεύουν το κύρος των θεσμού αλλά και του Κοινοβουλίου».

● Έναρξη της διαδικασίας Συνταγματικής Αναθεώρησης από την παρούσα Βουλή.

Τα παραπάνω, αναφέρεται στο κείμενο, «θα αποτελέσουν ηχηρό μήνυμα προς τους εταίρους και τις αγορές ότι τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου της χώρας μπορούν και επιζητούν να δίνουν συναινετικές λύσεις σε μείζονα πολιτικά ζητήματα και παράλληλα δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε να επιδιωχθεί η ρύθμιση του ελληνικού χρέους, με όρους που θα το καθιστούν βιώσιμο, χωρίς την περαιτέρω δοκιμασία της κοινωνίας με νέα επώδυνα μέτρα».

Το κείμενο αυτό έως χθες το βράδυ είχαν υπογράψει ή εμφανίζονταν διατεθειμένοι να υπογράψουν 4 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ (Νίκος Τσούκαλης, Νίκη Φούντα, Μαρία Ρεπούση, Θωμάς Ψύρρας), ανεξάρτητοι βουλευτές προερχόμενοι από τη ΔΗΜΑΡ, όπως οι Σπύρος Λυκούδης, Βασίλης Οικονόμου και Γρηγόρης Ψαριανός, και άλλοι...

Χρήστος Ζώης - Γιάννης Κουράκος

Κυβέρνηση εθνικού σκοπού, ζητάει ο Γιάννης Κουράκος

Ένα βήμα παραπέρα από την κίνηση των βουλευτών της ΔΗΜ.ΑΡ προχωρά ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιάννης Κουράκος, ο οποίος με αποκλειστική δήλωσή του στα parapolitika.gr θέτει ως απαράβατο δικό του όρο την κυβέρνηση εθνικού σκοπού...

" Η κατάσταση απαιτεί κυβέρνηση εθνικού σκοπού η οποία θα διαπραγματευτεί το χρέος ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο και θα ξεκινήσει άμεσα την διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης" λέει ο κ.Κουράκος.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής υποστηρίζει ότι με μια τέτοια κυβέρνηση είναι δεδομένο πως θα βρεθεί πρόσωπο κοινής αποδοχής ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας

"Μόλις ολοκληρωθούν όλα αυτά τότε η χώρα θα μπορέσει να πάει συντεταγμένα και ομαλά σε εκλογές" λέει ο ανεξάρτητος βουλευτής.

Όπως μάλιστα ξεκαθαρίζει ο κ. Κουράκος στην πρότασή του για κυβέρνηση εθνικού σκοπού δεν υπάρχουν αποκλεισμοί , ούτε προαπαιτούμενα για το ποιος θα συμμετάσχει ενώ ο ίδιος επισημαίνει ότι δεν θέτει αναγκαστικά ζήτημα αλλαγής Πρωθυπουργού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg