Με το ένα χέρι ψήφιζαν, με το άλλο τηλεφωνούσαν σε κεντρικά ξενοδοχεία της Αθήνας, αλλά και των υπολοίπων πόλεων, «κλείνοντας» αίθουσες για τις πρώτες τους προεκλογικές εκδηλώσεις. Παρά τις δημόσιες δηλώσεις υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας...
... οι περισσότεροι εκ των «γαλάζιων» βουλευτών κινούνται ήδη σε προεκλογικούς ρυθμούς.
Αίθουσες ξενοδοχείων, πολιτικά γραφεία, αλλά και συμφωνίες με τοπικά στελέχη για τη στήριξή τους έχουν ήδη «κλειστεί», με αρκετούς, μάλιστα, να έχουν διαμορφώσει και πρόγραμμα εκδηλώσεων με ορίζοντα την, εικαζόμενη ως ημερομηνία εκλογών, 1η Φεβρουαρίου.
Στους διαδρόμους της Βουλής, κάποιοι εκ των «γαλάζιων» θεωρούν πολύ δύσκολη την εξασφάλιση των 180, άλλοι διερωτώνται σε συζητήσεις τους εάν θα ήταν προτιμότερο για την κυβέρνηση να πάει τώρα σε εκλογές, αλλά άπαντες, γνωρίζοντας και την ιδιοσυγκρασία του κ. Αντ. Σαμαρά, ανέμεναν κινήσεις από πλευράς πρωθυπουργού.
Χαρακτήριζαν, δε, ενδεικτικές των τελικών κινήσεών του τις δύο τελευταίες ανακοινώσεις της κυβέρνησης, όπου η διάθεση να πέσουν οι τόνοι ήταν εμφανής. Ενόψει της χθεσινής πρώτης ψηφοφορίας, από το γραφείο του Αντ. Σαμαρά διαμηνύθηκε πως «η θετική ψήφος των βουλευτών βεβαίως δεν εκλαμβάνεται ως ψήφος υπέρ της κυβέρνησης, αλλά ως απόφαση υπεράσπισης του Συντάγματος και σεβασμού του ίδιου του θεσμού του ΠτΔ και... ως αποφυγή μιας πολιτικής περιπέτειας που θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».
Πάνω σε αυτόν τον άξονα, στο εσωτερικό της κυβέρνησης αλλά και οριζόντια στο πολιτικό σκηνικό συζητούνται πολλά σενάρια, ενώ οι διαβουλεύσεις είναι συνεχείς.
Ο κ. Στ. Δήμας εξακολουθεί και πραγματοποιεί κύκλο επαφών, συναντήθηκε ξανά με τον κ. Αντ. Σαμαρά αλλά και με τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, με τους οποίους συζητήθηκαν, προφανώς, όλα τα δεδομένα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στους «180».
Αίσθηση προκάλεσε στον «γαλάζιο» περίγυρο και η ανακοίνωση της συνάντησης του επιτίμου προέδρου της Ν.Δ. Κων. Μητσοτάκη με τον κ. Π. Καμμένο, δείγμα ενεργοποίησης όλων των «φυλών» της Ν.Δ. για την επίτευξη της προεδρικής πλειοψηφίας.
Από την επίμονη σεναριολογία, το ενδεχόμενο που απορρίπτεται με ένταση από το Μαξίμου είναι αυτό της συγκρότησης κυβέρνησης «ειδικού σκοπού» με άλλο πρωθυπουργό, στο πρότυπο της κυβέρνησης Παπαδήμου.
Το Μαξίμου απορρίπτει κάθε τέτοια συζήτηση. «Αν κάποιοι συνεχίσουν να το διακινούν, θα αλλάξουμε τροπάριο», σημείωνε ενοχλημένος συνεργάτης του πρωθυπουργού.
Ωστόσο, στους πολιτικούς και κοινοβουλευτικούς διαδρόμους συζητούνται εναλλακτικά σενάρια, με δεδομένη τη θέση του κ. Σαμαρά στο Μαξίμου. Στόχος αυτών είναι η εξασφάλιση μιας ευρύτερης συναίνεσης όχι μόνον επί της προεδρικής εκλογής, αλλά και για την πορεία της κυβέρνησης (σ.σ. ενδεχομένως και με ανασύνθεσή της ώστε να περιλαμβάνει και στελέχη τάσεων εκτός Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ) μέχρι τις κάλπες.
Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι γαλάζιοι βουλευτές συμφωνούσαν ότι η χθεσινή ψηφοφορία αποτελεί μόνον την αφετηρία του πολιτικού παιγνίου γύρω από την προεδρική εκλογή.
(Από την έντυπη έκδοση της "Καθημερινής")
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg