Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Άγνωστες οι... βουλές του κ. Σόιμπλε για την ελληνική διαπραγμάτευση

http://www.bundesfinanzministerium.de/Content/EN/Bilder/Termine/2013-07-17-schaeuble-in-athens.jpg?__blob=normal&v=2

Σε «ρυθμιστή» της  πορείας που θα έχει το "θρίλερ" των διαπραγματεύσεων με την τρόικα ανάγεται σύμφωνα με πηγές εντός και εκτός  Ελλάδος η θέση της Γερμανίας. Εκτιμούν ότι η θέση του κ. Σόιμπλε μοιάζει να...


... προσεγγίζει πιο πολύ αυτή του ΔΝΤ –που παραμένει ο «σκληρός» της διαπραγμάτευσης– και λιγότερο  τη θέση που φανερώνεται από πηγές της Κομισιόν αλλά και της ΕΚΤ. Η κάθε πλευρά άλλωστε για δικούς της λόγους επιδιώκει να λήξει το ζήτημα πριν αλλάξει ο χρόνος.

«Αν ξέραμε την ακριβή θέση της Γερμανίας, θα μπορούσαμε να προβλέψουμε καλύτερα την κατάληξη των διαβουλεύσεων» ανέφερε αρμόδια πηγή. Ο κος Σόιμπλε, βασικός υποστηρικτής της παρουσίας του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, φέρεται ότι ήταν ένθερμος υποστηρικτής της υιοθέτησης προγράμματος χρηματοδότησης για την Ελλάδα μέσω του ECCL.

Και τούτο διότι  η ενεργοποίηση μίας τέτοιας πιστωτικής γραμμής εξυπηρετεί –αναφέρουν οι ίδιες πηγές –   διπλό σκοπό: διασφαλίζει τον όρο του ΔΝΤ για 12μηνη εξασφάλιση του αξιόχρεου της χώρας, αλλά  και συγκροτεί ένα πλαίσιο  εποπτείας  έναντι όποιων πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες. Υπάρχουν και «εσωτερικοί» λόγοι, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι οποίοι έχουν σχέση με την εικόνα που θα δείξει το Βερολίνο στο κοινοβούλιό του όταν θα ζητήσει την  έγκριση  της νέας γραμμής ή την παράταση του μνημονίου.

«Σε πολλά κράτη, το όνομα Ελλάδα πλέον προκαλεί δυσφορία, δεν είναι επιθυμητό να γίνουν διαδοχικές εγκρίσεις από τα κοινοβούλια» αναφέρουν πηγές που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις.

Εξηγούν ότι ίσως έτσι ερμηνεύεται και η «τεχνική παράταση» του προγράμματος. Η λιτή αναφορά Ευρωπαίου Αξιωματούχου πως είναι πιθανή μια τεχνική παράταση του προγράμματος της Ελλάδας σήμερα, εξηγείται από την «ευαίσθητη» τροπή των διαπραγματεύσεων που τον εμποδίζουν να παραθέσει –επισημαίνουν– την πλήρη εικόνα.

Εξηγείται όμως, προσθέτουν, και από το «τεχνικό»... ευεργέτημα που θα είχε μία τέτοιου τύπου παράταση.

Επισημαίνουν ότι εξετάζεται φόρμουλα ώστε η «τεχνική» παράταση αφού δεν θα περιλαμβάνει νέο «χρήμα» να μην περάσει από κανένα κοινοβούλιο ή έστω από τα λιγότερα δυνατά (σίγουρα όχι του γερμανικού). Και μάλιστα στο σενάριο που θέλει την έγκριση να είναι «πακέτο» με αυτή της γραμμής ενισχυμένης εποπτείας – ECCL.

Για να φτάσουμε ως εκεί όμως, πρέπει πρώτα να έρθει η συμφωνία, με την κυβέρνηση να επιχειρεί σήμερα πολιτικές ζυμώσεις πριν από την προγραμματιζόμενη (όποτε γίνει) τηλεδιάσκεψη. 



πληροφορίες    Δήμητρα Καδδά





Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg