Μίζες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ δόθηκαν για την προμήθεια των υποβρυχίων και των ηλεκτρονικών συστημάτων τους. Αυτό καταγράφεται στην πρότασή του εισαγγελέα κ. Ευστάθιου Βεργώνη για την παραπομπή 32 εκ των 34 κατηγορουμένων στην υπόθεση, κυρίως για δωροδοκίες και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Σύμφωνα με Το Βήμα, ο τρόπος που διακινήθηκαν τα χρήματα μέσω εταιρειών οι οποίες είχαν ως δικαιούχους εταιρίες, χωρίς έδρα -μόνο ταχυδρομικά κουτιά υπήρχαν-, με μεσάζοντες περιώνυμους τραπεζίτες, μέσω υπεράκτιων και ιδρυμάτων μοιάζει με σενάριο ταινίας. Δείχνει γλαφυρά το πώς οι έλληνες αξιωματούχοι, από υπουργούς μέχρι αξιωματικούς, προσπαθούσαν να κρύψουν τα σκοτεινά ίχνη των δωροδοκιών τους.
Μίζες 40.000.000 ευρώ που αφορούσαν δωροδοκίες για τις συμβάσεις προμήθειας και εκσυγχρονισμού των υποβρυχίων τύπου 214 και 209 αντίστοιχα, αλλά και των συστημάτων ASRAD καταβάλλονταν από τη γερμανική εταιρεία STN Atlas Elektronik στις εταιρείες συμφερόντων του Πάνου Ευσταθίου, αντιπροσώπου της στην Ελλάδα.
Όπως εξηγεί στην πρότασή του ο εισαγγελέας κ. Βεργώνης, τα ποσά αυτά διακινήθηκαν μέσω υπεράκτιων εταιρειών με τη μεσολάβηση τρίτων και σε πολλές τράπεζες του εξωτερικού. Μάλιστα την περίοδο 2002-2009 μόνο στην τράπεζα Barclays στη Βρετανία, σύμφωνα πάντα με τον εισαγγελέα, διακινήθηκαν στους λογαριασμούς αυτούς 18.000.000 ευρώ.
Σημαντικό ρόλο έπαιξε για τη διακίνηση της μίζας και ο επενδυτικός όμιλος του ελληνοελβετού τραπεζίτη Φάνη Λυγινού, επίσης κατηγορουμένου στην υπόθεση, ο οποίος διαχειριζόταν μαζί με αλλοδαπό τα 20 εκατ. ευρώ που κατέληξαν και σε ελληνικές τράπεζες.
Από ελβετικές τράπεζες κυρίως
Τα χρήματα, όπως εξηγεί παραστατικά ο εισαγγελέας, «μεταφέρονταν σε τραπεζικούς λογαριασμούς των δωροδοκηθέντων κρατικών αξιωματούχων ως επί το πλείστον σε τράπεζες της Ελβετίας, προσωπικούς ή αριθμητικούς ή ανήκοντες σε εταιρείες γραμματοκιβωτίων συμφερόντων των αξιωματούχων αυτών».
Όπως εξηγεί ο εισαγγελέας, με τον τρόπο αυτό ο τραπεζίτης σκόπευε να εξαφανίσει και να αποκρύψει την παράνομη προέλευση των χρημάτων και να παρεμποδίσει το έργο των ελεγκτικών οργάνων της Ελλάδας.
Μεταξύ όσων προτείνονται να παραπεμφθούν είναι οι Αντώνης Κάντας, Πάνος Ευσταθίου, Παύλος Νικολαΐδης, Μιχαήλ Ματαντός, Σωτήρης Εμμανουήλ, Αλέξανδρος Αβατάγγελος, Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, Φάνης Λυγινός, Σπύρος Μεταξάς, Γιάννης Μπέλτσιος, Σπύρος Τραυλός, Αντώνης Χάγιας και Γιάννης Νικολάου, αλλά και άλλοι αξιωματικοί και επιχειρηματίες.
Σε σχέση με τους αξιωματούχους που φέρονται να δωροδοκήθηκαν, εκτός από τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών Α. Κάντα, που έχει ομολογήσει τις δωροδοκίες, αναφέρονται και άλλοι:
Τον Οκτώβριο του 2000 υποσχέθηκαν στον Π. Νικολαΐδη ως αντιπρόεδρο του ΔΣ της ΕΒΟ, στο κεφάλαιο της οποίας συμμετέχει το Δημόσιο, ότι αν υπογράψει την έγκριση για την κατάρτιση της σύμβασης ΕΒΟ - STN Atlas θα του καταβάλουν το ποσό των 438.122 ευρώ. Πράγματι το κατέβαλαν από τις 1.11.2004 ως τις 13.4.2007 μέσω των τραπεζών στην Ελβετία Dresdner, BNP Paribas και μέσω τρίτων προσώπων που εμφανίζονταν ως εντολοδόχοι.
Επίσης ως δωροδοκηθέντες καταγράφονται και οι Κωνσταντίνος Παναγιωτάκης ως αρχηγός ΓΕΣ (ποσό 265.075 ευρώ), Βασίλης Δημητριάδης από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών (246.255 ευρώ), Ιωάννης Χριστογιάννης από την Επιτροπή αξιολόγησης του ΓΕΣ (98.697 ευρώ), Ευάγγελος Παππάς της Επιτροπής Αξιολόγησης των 54 συστημάτων Stinger (87.625 ευρώ), Ελευθέριος Ψευδοοικονόμου (57.735), αντιπλοίαρχος Γεώργιος Αθανασάκης της Επιτροπής Τεχνοοικονομικής Αξιολόγησης, ο οποίος επίσης εμφανίζεται να δωροδοκήθηκε (211.000 ευρώ) από υπεράκτια του εφοπλιστή του Μιχ. Ματαντού με την επωνυμία Maiandros Holdings και έδρα την Κύπρο. Επίσης δωροδοκήθηκαν οι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού Αλέξανδρος Μαδωνής, Παναγιώτης Παπαθανασίου, Κωνσταντίνος Τζιώτης και άλλοι. Για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» κατηγορούνται και οι Γεώργιος Πιντέλας, πρώην στέλεχος των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, και Γ. Σκάρλας της ΕΒΟ.
Σύμφωνα με τον κ. Βεργώνη, από τον εφοπλιστή Ματαντό διακινήθηκε συνολικά ποσό δωροδοκιών 50.000.000 ευρώ, το οποίο έδινε η κοινοπραξία της HDW. Τα χρήματα αυτά προέρχονταν από τον λογαρισμό 446.71963Χ στη ελβετική UBS. O λογαριασμός ανήκε στην εταιρεία του Ματαντού ΜΙΕ.
Στον εφοπλιστή αναγνωρίστηκε πάντως το γεγονός ότι για την ίδια υπόθεση δικάστηκε στη Βρετανία για τη δωροδοκία, που επισύρει την ποινή των ισοβίων και παραπέμπεται μόνο για «ξέπλυμα».
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην πρόταση στον τραπεζίτη Ζ.-Κλ. Όσβαλντ και στον Φ. Λυγινό, οι οποίοι, όπως περιγράφεται, μέσω εταιρειών, διαπιστευμάτων αλλά και υπεράκτιων έβαλαν στους λογαριασμούς του Α. Κάντα ποσό από μίζες ύψους 1.471.549 ευρώ.
Στη συνέχεια μεταβίβασαν την παράνομη περιουσία του Α. Κάντα σε τραπεζικούς λογαριασμούς της τράπεζας Julius Baer στη Σιγκαπούρη. Τα χρήματα μπήκαν σε ίδρυμα με σκοπό να αποσυνδεθούν από τα κεφάλαια Κάντα και τελικά να καταλήξουν στην Αθήνα. Προς αυτή την κατεύθυνση οδηγήθηκαν και κεφάλαια από τους τραπεζίτες Φ. Λυγινό και Σπ. Μεταξά, επίσης κατηγορούμενο.
«Μίζα» 62.222.691 ευρώ
Ο Ι. Μπέλτσιος, στενός φίλος του Άκη Τσοχατζόπουλου, κατηγορείται για ενεργητική δωροδοκία του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, αλλά και του διευθύνοντος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σ. Εμμανουήλ. Η μίζα που εμφανίζεται εδώ ζαλίζει: 62.222.691 ευρώ! Τα χρήματα δόθηκαν, κατά τον εισαγγελέα, για να συναφθούν οι συμβάσεις του Πολεμικού Ναυτικού με αντικείμενο την προμήθεια των τεσσάρων υποβρυχίων.
Αξιοσημείωτο είναι ότι από τις πληρωμές Ματαντού αναφέρεται ότι σε μια επιταγή, που προοριζόταν προς τον κατηγορούμενο για ενεργητική δωροδοκία Αλ. Αβατάγγελο, καταβλήθηκαν στην εταιρεία του Wilbe Force 11.500.000 ευρώ για να διοχετευθούν σε τρίτους για δωροδοκίες.
Ο Σ. Εμμανουήλ κατηγορείται ότι με την ιδιότητα του υπαλλήλου ως επικεφαλής των ΕΝΑΕ ζήτησε και πήρε μίζα 20.666.693 ευρώ. Στην παράδοση αυτών των υπέρογκων ποσών εμπλέκεται και ο δικηγόρος Γεώργιος Αγουρίδης, ο οποίος πάντως προτείνεται να μην παραπεμφθεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg