To δόγμα Μπαλτάκου, που συμπυκνώθηκε στη φράση «έχουμε ήδη στα δεξιά μας το 16,5% του εκλογικού σώματος να μας περιμένει», εφαρμόζει στην προεκλογική του καμπάνια ο Αντώνης Σαμαράς, ενισχύοντας την ακροδεξιά ρητορική με στόχο να κερδίσει ψήφους από όσους είχαν στραφεί στους ΑΝΕΛΛ και τη Χρυσή Αυγή.
Με άλλοθι την είσοδο στα ψηφοδέλτια της Άντζελας Γκερέκου και του Βασίλη Οικονόμου για να σηματοδοτεί τη δήθεν αμφίπλευρη διεύρυνση, ο Σαμαράς προβάλλει την ιδεολογία του νόμου και της τάξης και αναζητά εναγωνίως να συγκινήσει το χριστεπώνυμο πλήθος προβάλλοντας τον κίνδυνο της αναρχίας και της διασάλευσης των χριστιανικών παραδόσεων.
Κλίνατε επί δεξιά
Η ακροδεξιά στροφή του Σαμαρά σηματοδοτείται από το ηχηρό μήνυμα που στέλνει με την επιλογή του Θ. Φορτσάκη ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας περί τήρησης της νομιμότητας. Η σκληρή στάση του ως πρύτανη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αποτελεί το διαβατήριο για την είσοδό του στη Βουλή. Όμως και η επιλογή του Κ. Χολέβα, ο οποίος σηματοδοτεί τον σκληρό πυρήνα της Εκκλησίας, για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας είναι ενδεικτική της συντηρητικής στροφής του Αντώνη Σαμαρά.
Μέχρι και ανακοίνωση καταδίκης της αφίσας του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα κάνει διαδικτυακό διάλογο μέσω twitter, η οποία τον απεικονίζει να απελευθερώνει τα περιστέρια του κοινωνικού δικτύου ωσάν το περιστέρι των Θεοφανείων έβγαλε ο Χολέβας, καταδικάζοντας ως… σχεδόν «αντεθνική» την ενέργεια. Με στόχο την εκκλησιαστική ψήφο ο Σαμαράς έπειτα από χιλιετίες επιχειρεί να αρχίσει και πάλι τον πόλεμο «εικονολατρών και εικονοκλαστών» εμφανίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ως το κόμμα που θα αποκαθηλώσει τις εικόνες από τα δημόσια κτήρια.
Όμως το πλέον επικίνδυνο είναι ότι παίρνει τον ρόλο της Ακροδεξιάς στο πολιτικό παιχνίδι. Μίλησε για το Παρίσι όπως μίλησε η Χρυσή Αυγή. Εάν συγκρίνει κανείς τις ανακοινώσεις τους την πρώτη μέρα θα δει ότι ο λόγος τους είναι ταυτόσημος. Συνέδεσε το μακελειό με τους μετανάστες και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η θεωρία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει τα σύνορα αδιακρίτως στους μετανάστες, που μπορεί να εξελιχτούν σε δολοφόνους, ενισχύει τον κίνδυνο να υπάρξει ακροδεξιά εκμετάλλευση όσων δραματικών συνέβησαν στη Γαλλία.
Επένδυση στον φόβο
Ο Σαμαράς επενδύει στον φόβο και στο θυμικό μιας φοβισμένης κοινωνίας με στόχο να κόψει ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛΛ αλλά και από τη Χρυσή Αυγή. Δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως μετά ετοίμασε τηλεοπτικό σποτ που αναδεικνύει τον φόβο για τους μετανάστες και υπερτονίζει την έννοια της ασφάλειας, του νόμου και της τάξης.
Στρατηγική καταστροφής
Αν και πολλοί στη Ν.Δ. θεωρούν ότι η στρατηγική Σαμαρά είναι καταστροφική, εν τούτοις δεν τοποθετούνται για να μην κατηγορηθούν ότι υπονομεύουν την παράταξη. Εξάλλου, είναι προφανές ότι η ρητορική του φόβου και της ασφάλειας έχει ενταχθεί στη στρατηγική της προεκλογικής καμπάνιας της Ν.Δ. από τη στιγμή που ο Σαμαράς πήγε στον Έβρο και προέβαλε τον φράκτη ως την υπέρτατη πολιτική για τους μετανάστες.
Βασικός στόχος της Ν.Δ. είναι να περιορίσει την απήχηση των ΑΝΕΛΛ, «επαναπατρίζοντας» ψηφοφόρους με άξονα τη γραμμή να μην μπει το κόμμα του Καμμένου στη Βουλή, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει συμμάχους για να κυβερνήσει. Από την άλλη, επιχειρεί να σταματήσει τη ροή «νοικοκυραίων» προς τον ΣΥΡΙΖΑ απειλώντας ότι κινδυνεύουν «τα ιερά και τα όσια» της πατρίδας.
Αν και ο Σαμαράς μετά τις ευρωεκλογές αποφάσισε τη δεξιά στροφή, δεν θέλει σε καμία περίπτωση να στρίψει απόλυτα δεξιά, καθώς πιστεύει ότι υπάρχουν δυνάμεις που μπορούν να στηρίξουν τον ίδιο έναντι του οικονομικού κινδύνου που θα συνεχίσει να λέει ότι θα φέρει για τη χώρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Σαμαράς βλέπει ότι έχουν διαρραγεί οι κομματικές γραμμές και πλέον στον χώρο του Κέντρου οι ψηφοφόροι επιλέγουν κόμμα με βάση την προσωπική τους επιβίωση και οικονομική προοπτική, αδιαφορώντας για την ιδεολογική ταύτιση με το κόμμα. Έτσι, θεωρεί πως κερδίζει όσους ανησυχούν για τις οικονομικές επιπτώσεις από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πως ταυτόχρονα μπορεί να ενεργοποιήσει δεξιά φοβικά αντανακλαστικά.
Εμπνευστής αυτής της γραμμής είναι ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο οποίος όμως φαίνεται ότι έχασε τον πόλεμο στον εσωτερικό ανταγωνισμό στο Μαξίμου, αφού τέθηκε εκτός ψηφοδελτίου Επικρατείας και κέρδισε τη μάχη ο Δημήτρης Σταμάτης.
Ο Λαζαρίδης δηλώνει ότι ο ίδιος ζήτησε και επέμεινε για λόγους ανανέωσης του ψηφοδελτίου Επικρατείας να είναι εκτός και πως ο Σαμαράς το δέχθηκε. Όλα αυτά παρά το γεγονός ότι υψηλόβαθμες πηγές στο ίδιο το Μαξίμου «διέρρεαν» την περασμένη εβδομάδα ότι θα είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Μάλιστα, έβαζαν μαζί του και τον Σταύρο Παπασταύρου, θυμίζοντας ότι είναι το δίδυμο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.
Τελικά, ίσως για να ξεχαστεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα αποφάσισε ο Σαμαράς να τους αποσύρει από το Επικρατείας. Αλλά και ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος βρέθηκε στο επίκεντρο κριτικής και συγκρούσεων, κάτι που μπορεί να του στοίχισε μια θέση στο Επικρατείας, αφού χρεώθηκε για λανθασμένες επιλογές στην οργάνωση των πρώτων περιοδειών του Αντώνη Σαμαρά στην περιφέρεια.
Ο αντιναύαρχος Δεμέστιχας δεν σηματοδοτεί πλέον κάτι για τους ένστολους, παρά το γεγονός ότι τοποθετήθηκε στην πέμπτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Σύμφωνα με ορισμένα στελέχη, δείχνει ότι ο Σαμαράς έχει αποδεχθεί την ήττα και γνωρίζει ότι δεν θα εκλέξει πέμπτο βουλευτή από το Επικρατείας και πως προσπάθησε να απαντήσει με έναν ένστολο στην πέμπτη θέση που έδωσε ο Τσίπρας στο ψηφοδέλτιό του. Άλλωστε, ο Φράγκος Φραγκούλης φαίνεται ότι του γύρισε την πλάτη παρά τις προσπάθειες πολλών στελεχών του Μαξίμου να τον πείσουν να συμμετάσχει στο Επικρατείας σε εκλόγιμη θέση.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg