Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Χωρίς προβλήματα η χορήγηση ρευστότητας της ΕΚΤ μέσω ELA στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα

Χωρίς επιπλοκές η επέκταση του ELA και η έκδοση εντόκων
(Φωτογραφία:  AP )
Χωρίς προβλήματα και επιπλοκές αναμένεται να δρομολογηθούν μεθαύριο Τετάρτη η επέκταση της χορήγησης ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέσω του ELA στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, αλλά και η δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων από την οποία το Δημόσιο επιδιώκει να αντλήσει περίπου 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχει ήδη ολοκληρώσει την προετοιμασία που θα επιτρέψει την ομαλή κάλυψη των εξάμηνων εντόκων γραμματίων που θα εκδώσει μεθαύριο Τετάρτη.

Στόχος είναι να αντλήσει περίπου 1 δισ. ευρώ, ώστε να ανανεώσει αντίστοιχα χρεόγραφα που λήγουν την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου. Σημειώνεται πως στην τελευταία έκδοση εξάμηνων εντόκων στις 7 Ιανουαρίου η απόδοση είχε κυμανθεί στο 2,30%, από 2,11% στην αντίστοιχη έκδοση του Δεκεμβρίου.

Χωρίς επιπλοκές αναμένεται να αποφασισθεί και την Τετάρτη από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η ανανέωση της πιστωτικής γραμμή του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας ELA, που ενεργοποιήθηκε προ δύο εβδομάδων.

Ανώτατη τραπεζική πηγή εκτίμησε, πως η διαδικασία αυτή θα κυλήσει χωρίς προβλήματα για τρεις λόγους:
  • α) Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε πρόγραμμα έως τις 28 Φεβρουαρίου
  • β) Εν μέσω διαπραγματεύσεων ΕΕ και Ελλάδας για την επόμενη ημέρα του προγράμματος η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να τραβήξει την πρίζα στις ελληνικές τράπεζες
  • γ) Οι αυξημένες εκροές καταθέσεων καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη το κενό ρευστότητας των τραπεζών να καλύπτεται μέσω του ELA.
Σημειώνεται πως ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βίτορ Κονστάντσιο αναφερόμενος στις διαθέσιμες επιλογές για τις ελληνικές τράπεζες στην περίπτωση που η νέα κυβέρνηση εξέλθει από το υφιστάμενο πρόγραμμα στήριξης της τρόικας, είπε ότι ο μηχανισμός επείγουσας ενίσχυσης διαμέσου της χορήγησης ρευστότητας (ELA), ο οποίος αποτελεί ένα μέσο για την υπέρβαση προσωρινών προβλημάτων ρευστότητας των τραπεζών, είναι μια εναλλακτική επιλογή που θα μπορούσε να εξεταστεί.

Ωστόσο, θα απαιτηθεί η έγκριση του 25μελούς Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.
Θανάσης Κουκάκης in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg