Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Συμφωνία στο παρά 1΄ μεταξύ Ελλάδας - δανειστών βλέπει η Fitch


Την εκτίμηση ότι από την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα εξαρτηθεί η επόμενη ημέρα για την Ελλάδα σε περίπτωση που η χώρα δεν κατορθώσει να αποπληρώσει κάποια δόση προς το ΔΝΤ διατυπώνει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch.

Σε σημείωμά του για τις εξελίξεις στη χώρα μας σημειώνει ότι πιθανότερο αποτέλεσμα είναι να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας - δανειστών, έστω και την τελευταία στιγμή, ωστόσο προσθέτει ότι δεν πρέπει να υποτιμηθεί το ρίσκο μιας μη πληρωμής δόσης.

Στο σημείωμα της Fitch γίνεται αναφορά στις δηλώσεις του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ για τις επιπτώσεις της μη καταβολής πληρωμής προς το ΔΝΤ, καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε πρόσθετα προβλήματα στις ελληνικές τράπεζες και στην ικανότητά τους να αντλούν την απαραίτητη ρευστότητα.

Ο κ. Κερέ επανέλαβε ότι η ΕΚΤ θα παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες όσο είναι φερέγγυες και διαθέτουν ικανοποιητικά εχέγγυα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Fitch, στα τέλη Φεβρουαρίου οι τράπεζες είχαν απόθεμα εγγυήσεων, ύψους περίπου 50 δισ. ευρώ, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την άντληση ρευστότητας μέσω του ELA, που αντιστοιχεί περίπου στο 35% των συνολικών καταθέσεων των ελληνικών τραπεζών.

Οι εγγυήσεις αυτές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων στην περίπτωση αύξησης της απομείωσης (haircut) που επιβάλλει η ΕΚΤ στην αξία των ενεχύρων για να παράσχει ρευστότητα. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι δήλωσε ότι το ύψος του haircut θα εξεταστεί εν ευθέτω χρόνο, ενώ χθες, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, άφησε ανοιχτό αυτό να γίνει γρήγορα λόγω της απουσίας προόδου στις συζητήσεις.

Οπως σημειώνει η Fitch, η EKT διαθέτει μεγάλη ευελιξία στον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύει τους κανόνες που αφορούν την επέκταση, τον περιορισμό ή τη διακοπή της παροχής ρευστότητας μέσω του μηχανισμού του ELA. Oι κυπριακές τράπεζες δεν αποκόπηκαν από τον ELA το 2013, αν και αντιμετώπιζαν προβλήματα φερεγγυότητας, ωστόσο η περαιτέρω πρόσβαση στη ρευστότητα του ELA συνδέθηκε με ένα πρόγραμμα της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.

Ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι η αντίδραση της ΕΚΤ αναμένεται να συνδεθεί με την πρόοδο των συζητήσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων.
Σημειώνει ότι τυχόν περιορισμοί στον ELA είναι πιθανό να πλήξουν την ψυχολογία των καταθετών, τροφοδοτώντας νέο κύμα εκροών καταθέσεων, κάτι που τελικά μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών.

Η Fitch προειδοποιεί ότι κεφαλαιακοί έλεγχοι θα μετέδιδαν ένα αρνητικό σήμα, πλήττοντας περαιτέρω την καταναλωτική και την επενδυτική εμπιστοσύνη για τη χώρα. Η Fitch υπενθυμίζει ότι η ΕΚΤ δεν επιτρέπει στις ελληνικές τράπεζες να χρηματοδοτούν την κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι η μη πληρωμή δόσης προς το ΔΝΤ πιθανότατα θα αύξανε την πίεση για την πιστοληπτική αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών και κατ’ επέκταση τους όρους χρηματοδότησής τους. Η Fitch θεωρεί ότι η μη πληρωμή προς το ΔΝΤ δεν θα θεωρηθεί πτώχευση της Ελλάδας, αλλά θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση.

Θετική κατάληξη προβλέπει και ο Π. Γουάτσα

Τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα θα καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους υπογράμμισε ο επικεφαλής της Fairfax Πρεμ Γουάτσα. Ο κ. Γουάτσα βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα και είχε επαφές με στελέχη της κυβέρνησης. Μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο επικεφαλής της Fairfax –η οποία τις προηγούμενες εβδομάδες αύξησε σημαντικά τη θέση της στη μετοχή της Eurobank– εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα συμφωνήσει με τους δανειστές.

«Πιστεύουμε ότι οι Ελληνες θέλουν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη και πως εντός αυτού του πλαισίου προσπαθούν να πετύχουν την καλύτερη δυνατή συμφωνία για τη χώρα», τόνισε.

Σημειώνεται ότι μετά τις αγορές μετοχών της Eurobank που πραγματοποίησε τις προηγούμενες εβδομάδες η Fairfax, το ποσοστό της στην τράπεζα διαμορφώνεται στο 20% (χωρίς να συνυπολογιστούν οι μετοχές του ΤΧΣ).

Οι τοποθετήσεις του καναδικού επενδυτικού ομίλου πραγματοποιήθηκαν παρά τη σημαντική επιδείνωση της κατάστασης στην Ελλάδα λόγω της ασυμφωνίας με τους δανειστές.
Η Fairfax διατηρεί ισχυρή θέση επίσης στην Grivalia Properties, στον όμιλο Μυτιληναίου κ.α








Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg