Νέες πιέσεις δέχονται τα κανάλια, αλλά και ο όμιλος Forthnet, μετά τις απαιτήσεις της κυβέρνησης για την καταβολή περίπου 40 εκατ. ευρώ ως ανταποδοτικό τέλος για τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων κατά την περίοδο 2011-14.
Στην περίπτωση της Forthnet τα ταμειακά διαθέσιμα της επιχείρησης ανέρχονταν στο τέλος του 2014 σε 10 εκατ. ευρώ και ως συνέπεια η εταιρεία θα πρέπει να αναζητήσει έναν διακανονισμό αποπληρωμής των οφειλών της προς το ελληνικό Δημόσιο. Η ίδια η εταιρεία βαρύνεται και με ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 160 εκατ. ευρώ προς τις τράπεζες.
Η Forthnet, με non paper που διανεμήθηκε την περασμένη Πέμπτη, αντιπαρήλθε τις οικονομικές αξιώσεις της κυβέρνησης. «Μέχρι σήμερα (οι άνθρωποι της Forthnet) έχουν εκπληρώσει στο ακέραιο κάθε υποχρέωση προς το Ελληνικό Δημόσιο για τη χρήση συχνοτήτων», ανέφερε το non paper στο οποίο προσετίθετο ότι «ο υπολογισμός του ποσού που αναρτήθηκε σήμερα είναι λάθος». Οπως και να έχει η κατάσταση, η αξίωση αυτή θέτει νέους όρους στην πώληση της εταιρείας, η οποία έχει δρομολογηθεί από το περασμένο καλοκαίρι.
Σε αντίστοιχη κατάσταση με εκείνη της Forthnet βρίσκονται και αρκετά άλλα κανάλια που τα διαθέσιμά τους δεν μπορούν να καλύψουν την απαίτηση του ελληνικού Δημοσίου. Για παράδειγμα, τα ταμειακά διαθέσιμα της Τηλέτυπος Α.Ε. ανέρχονταν στο τέλος του περασμένου έτους σε 7 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή τής έχουν καταλογιστεί ως οφειλές προς το ελληνικό Δημόσιο.
Η πιο μεγάλη δυσκολία των καναλιών ωστόσο εντοπίζεται στην έκδοση άδειας περιεχομένου για καθένα από αυτά. Με βάση τα μέτρα που απέστειλε η κυβέρνηση στους «θεσμούς», η επίτευξη του στόχου θα απαιτήσει την εκταμίευση περίπου 50 εκατ. ευρώ από κάθε επιχείρηση-κανάλι ή 350 εκατ. ευρώ στο σύνολο.
Το ποσό αυτό θεωρείται απίθανο να αποδοθεί, δεδομένου ότι σήμερα ο καθαρός τζίρος των καναλιών δεν ξεπερνά τα 230 εκατ. Εξ αυτών τα 200 εκατ. ευρώ αφορούν στα πανεθνικής εμβέλειας κανάλια και τα υπόλοιπα 30 εκατ. ευρώ αφορούν στα τοπικής εμβέλειας κανάλια. Ως καθαρός τζίρος αναφέρονται τα έσοδα που πραγματοποιούν τα κανάλια, μείον τις επιστροφές που έχουν οι διαφημιστικές επιχειρήσεις. Μαζί με τις επιστροφές, ο ετήσιος τζίρος των καναλιών εκτιμάται ότι είναι περίπου 350 εκατ. ευρώ.
Ενδιαφέρον ωστόσο έχει το ότι τα μεγέθη δείχνουν ότι ο τζίρος της συνδρομητικής τηλεόρασης πλησιάζει τον τζίρο των ελεύθερων καναλιών. Συγκεκριμένα, με βάση τους υπολογισμούς της κυβέρνησης για τις οφειλές των καναλιών, η συνδρομητική τηλεόραση το 2014 ξεπέρασε σε έσοδα τα 200 εκατ. Εξ αυτών τα 160 εκατ. αφορούν στη Nova και 55 εκατ. στον ΟΤΕ.
Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι τον υπολογισμό των ανταποδοτικών τελών, αλλά και των αδειών για τα κανάλια, πραγματοποίησε πρώην στέλεχος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).
Πηγή
Βαγγέλης Μανδραβέλης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg