Marcus Ferber |
... αποκάλυψε ο Γερμανός πολιτικός Μάρκους Φέρμπερ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου από το 2009 σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Καθημερινή» για τις τρέχουσες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις.
Κληθείς να σχολιάσει μια ενδεχόμενη συνεργασία της Ελλάδας με την επενδυτική τράπεζα των χωρών BRICS ( Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Ν.Αφρική) σημείωσε ότι «μια τέτοια προσέγγιση δεν θα ήταν καλοδεχούμενη στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στις Βρυξέλλες.
Η Ελλάδα ιστορικά ήταν μια “καλή” ευρωπαϊκή χώρα με σημαίνοντα ρόλο στην Ένωση» Στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος δεν ήταν θετικός ούτε αρνητικός σχολιάζοντας ότι «η διεξαγωγή του είναι ελληνική απόφαση. Αν αυτό βοηθά να φτάσουμε σε συμφωνία τότε δεν υπάρχει πρόβλημα αν και η διεξαγωγή του απαιτεί χρόνο και χρήματα».
Αναφερόμενοι στη δήλωση που είχε κάνει το Φεβρουάριο, ότι οι παραχωρήσεις στην Ελλάδα θα στείλουν λάθος μήνυμα στην Ευρώπη, μας απάντησε ότι επιμένει σε αυτό που είχε πει.
«Έχουμε εκλογές στη Πορτογαλία και την Ισπανία το φθινόπωρο και η Ελλάδα είναι “καλό” παράδειγμα ιδιαίτερα για την Ισπανία.
Το να ψηφίζει κανείς ένα κόμμα το οποίο λέει ότι τίποτα δεν είναι απαραίτητο να αλλάξει και όλα μπορούν να γίνουν με διαφορετικό τρόπο είναι λάθος.
Ήμουν στη Ρίγα πριν λίγες εβδομάδες και έλαβα γνώση των συνομιλιών που είχαν οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης και σας μεταφέρω κάτι που ήδη γνωρίζεται, ήταν 18 εναντίον 1 το οποίο ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ξέρετε, για να απομονωθεί κανείς στην Ευρώπη χρειάζεται προσπάθεια. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε έναν ο οποίος θέλει να βοηθηθεί, αυτό πιστεύω αρχίζει να το κατανοεί πλέον το Σύριζα.
Υπάρχει αλληλεγγύη, υπάρχει θέληση για βοήθεια αλλά πρέπει να υπάρξει και αυτοβοήθεια για να βρεθεί λύση.»
Για το δημοσίευμα του Bloomberg περί εσωκομματικών πιέσεων που δέχεται η Γερμανίδα καγκελάριος για απομάκρυνση της Ελλάδος από τη ζώνη του ευρώ δήλωσε πως «στόχος των Γερμανών πολιτικών δεν είναι να τεθεί κανένας εταίρος εκτός ευρωζώνης αλλά θα πρέπει όλοι να τηρούν τις υποχρεώσεις τους.
Περιμένουμε καθαρές προτάσεις για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που προτίθεται να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση».
Στο τέλος της συνέντευξης ζητήσαμε να περιγράψει μερικές από τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη στο μέλλον αφού αξιολογήσει το πρώτο εξάμηνο του 2015.
«Πιστεύω ότι το πρώτο εξάμηνο στην Ευρώπη πήγε αρκετά καλά σε όλα τα μέτωπα και προχωρούμε στις διαπραγματεύσεις για το νέο επενδυτικό σχέδιο που αφορά όλη την Ευρώπη. Έχουμε πολλές προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε μπροστά μας, στα θέματα εξωτερικής πολιτικής το ζήτημα της Ουκρανίας, τις σχέσεις μας με τη Ρωσία, τη κατάσταση στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και το μεταναστευτικό πρόβλημα στη Μεσόγειο.
Υπάρχουν ωστόσο και εσωτερικές προκλήσεις όπως οι ισορροπίες εντός της ευρωζώνης, η ραγδαία άνοδος των ευρωσκεπτικιστών, οι επικείμενες εθνικές εκλογές, το ερώτημα του δημοψηφίσματος που σχεδιάζει η Μεγάλη Βρετανία μέχρι το 2017 και το πακέτο αιτημάτων που θα φέρει προς διαπραγμάτευση ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αποτελούν μερικά από τα προβλήματα τα οποία πρέπει να διαχειριστούμε και ελπίζω να λύσουμε επιτυχώς».
Ο έμπειρος ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος εκλέγεται επί εικοσιένα χρόνια στη Βαυαρία και είναι ηγετικό στέλεχος του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος CSU.
Βρέθηκε για λίγες ώρες στην Αθήνα καλεσμένος σε εκδήλωση που οργάνωσε το γερμανικό ινστιτούτο Γκαίτε, το Ίδρυμα Χανς Σάιντελ και το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής με θέμα τις προκλήσεις της Ευρώπης όπου έκλεισε την ομιλία του λέγοντας
«Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι μια γερμανική εμμονή αλλά ένας αποδεδειγμένα σωστός δρόμος μέσα από τον οποίο και η ίδια η Γερμανία βγήκε από τη δική της κρίση εξασφαλίζοντας ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη.»
Πηγή: "Καθημερινή"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg