Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Moody’s: - Το Σικάγο είναι «για τα σκουπίδια»



Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Σικάγου προχώρησε η Moody’s, τοποθετώντας τα ομόλογά του στη βαθμίδα των «σκουπιδιών» (Ba1 από Baa2).


Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης ανέφερε ότι η απόφασή του αυτή δεικνύει ότι οι οικονομικές υποχρεώσεις της πόλης αυξάνονται σημαντικά και δεν χρηματοδοτούνται. Αναφορικά με το 2016, όπως διευκρίνισε ο διεθνής οίκος, το Σικάγο υποχρεούται να καταβάλει στα συνταξιοδοτικά ταμεία της αστυνομίας, του δήμου και της πυροσβεστικής εισφορές αυξημένες κατά 179%.

Η κατάταξη στη βαθμίδα Ba1 ουσιαστικά σημαίνει ότι υπάρχει ο κίνδυνος το χρέος των 8,1 δισ. δολαρίων του δήμου να μην εξυπηρετηθεί. Η Μoody’s επικαλέστηκε, επίσης, πρόσφατη απόφαση του πολιτειακού Ανώτατου Δικαστηρίου, βάσει της οποίας η προτεινόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της πολιτείας του Ιλινόι (όπου και ανήκει το Σικάγο) είναι αντισυνταγματική.

Ακόμα, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης υπογράμμισε και τις ανησυχίες του για το εάν θα είναι σε θέση το Σικάγο να ανταποκριθεί στις συνταξιοδοτικές του υποχρεώσεις στο μέλλον. «Πιστεύουμε ότι οι επιλογές του Σικάγου να ανακόψει την αύξηση των μη χρηματοδοτούμενων υποχρεώσεων στις συντάξεις έχουν περιοριστεί σημαντικά», αναφέρει σε ανακοίνωση η Moody’s.

«Είτε εξακολουθήσει το υπάρχον καθεστώς είτε όχι, αναμένουμε το κόστος εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων να διογκώνεται, ασκώντας πιέσεις στις άλλες λειτουργίες της πόλης, στα έσοδα και στις δαπάνες της».

Από πλευράς του, ο δήμαρχος του Σικάγου, Ραμ Εμάνουελ, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την υποβάθμιση.

«Η χρηματοπιστωτική κρίση της πόλης είναι εντελώς πραγματική και βρίσκεται στην πόρτα μας, αλλά η ανεύθυνη απόφαση της Moody’s να υποβαθμίσει τα δημοτικά ομόλογα κατά δύο βαθμίδες υπερβαίνει κατά πολύ αυτήν την πραγματικότητα», διευκρίνισε.

«Η απόφασή τους είχε ως μοναδικό κίνητρο την ανατροπή του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση του πολιτειακού συνταξιοδοτικού συστήματος, το οποίο δεν συμπεριελάμβανε το Σικάγο. Επιπλέον, η Moody’s δεν υποβάθμισε την πολιτεία του Ιλινόι».

Αναλυτές επισημαίνουν πως μετά την υποβάθμιση των δημοτικών ομολόγων του Σικάγου, ο διεθνής οίκος θα προχωρήσει στο vα υποβαθμίσει κατά μία ή δυο βαθμίδες τη δανειοληπτική ικανότητα των σχολείων του Σικάγου.


BLOOMBERG, / REUTERS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg