Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Οι τελευταίες εξελίξεις για το Ελληνικό ζήτημα

Τι συζήτησαν Ομπάμα - Μέρκελ για την Ελλάδα

Ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ συζήτησαν το ελληνικό ζήτημα στη συνάντηση που είχαν στη Γερμανία, στο περιθώριο της συνόδου των G7.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και να επιστρέψει στη βιώσιμη και μακροχρόνια ανάπτυξη.

Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα και οι εταίροι της θα καταφέρουν να χαρτογραφήσουν την πορεία της χωρίς να προκαλέσουν αστάθεια στις διεθνείς αγορές.

Ο διάλογος Σόιμπλε - Λιού


Εν τω μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία με θέμα το ελληνικό ζήτημα είχαν πριν από μερικές ημέρες ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον αμερικανό ομόλογό του Τζακ Λιού.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, που επικαλείται γερμανό κυβερνητικό αξιωματούχο, στο διάλογο που είχαν οι δύο υπουργοί Οικονομικών ο κ. Λιού ζήτησε από τον ομόλογό του να στηρίξει την Ελλάδα για να λάβει την απάντηση: «Δώστε και εσείς 50 δισεκατομμύρια για να σωθεί». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο κ. Λιού δεν απάντησε κάτι στον κ. Σόιμπλε.

Βέρνερ Φάιμαν

 Με διαφοροποιημένη στάση από άλλους Ευρωπαίους ηγέτες σε ό,τι αφορά το ελληνικό ζήτημα εμφανίστηκε ο καγκελάριος της Αυστρίας. Ο Βέρνερ Φάιμαν σε συνέντευξή του τάχθηκε υπέρ μακροπρόθεσμης λύσης για την Ελλάδα, προτείνοντας συμφωνία επί ενός πακέτου μέτρων για τα επόμενα πέντε χρόνια, διάστημα κατά το οποίο να υπάρξει αναβολή πληρωμών, υπό αυστηρούς όρους.

Συγκεκριμένα, ο Βέρνερ Φάιμαν ζητά «να βρεθεί επιτέλους μια μακροπρόθεσμη λύση», σημειώνοντας πως ο ίδιος προσωπικά θα καταβάλει μέσα στο επόμενο διάστημα εντατικότερες προσπάθειες για να βρεθεί μαζί με τους Ελληνες μια μόνιμη λύση, όπως είχε επιτευχθεί κατά την τραπεζική κρίση με την «ομπρέλα προστασίας».

Σε κυριακάτικη συνέντευξή του, ο αυστριακός καγκελάριος τονίζει πως η Ελλάδα με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να βγει από το ευρώ, «όμως γι αυτό θα πρέπει οι Ελληνες να βοηθηθούν μακροπρόθεσμα και όχι όπως γίνεται αυτή τη στιγμή μόνον από εβδομάδα σε εβδομάδα», κάτι που «θυμίζει την κατάσταση ενός ο οποίος πνίγεται και βοηθείται μόνον για να ξεπεράσει το επόμενο κύμα, αλλά όχι για να βγει τελείως από το νερό».

Ο ίδιος πιστεύει ότι για μια τέτοια μόνιμη λύση απαιτείται ένα πακέτο μέτρων για τα επόμενα πέντε χρόνια και για αυτό το χρονικό διάστημα χρειάζεται ένα είδος αναβολής πληρωμών - κάτω από αυστηρούς κανόνες και όρους.

«Όχι πως οι Ελληνες θα πρέπει να μην πληρώσουν απολύτως τίποτε, αλλά θα πρέπει να τους δοθεί για αυτά τα πέντε χρόνια μια ευρεία αναβολή πληρωμών και κατόπιν θα πρέπει να καταστρωθεί μαζί τους ένα πακέτο που θα προβλέπει εξοικονομήσεις και μεταρρυθμίσεις, αλλά με κοινωνική διάσταση, που συγχρόνως θα καθιστά δυνατές επενδύσεις και ασφάλεια», συμπληρώνει στη συνέντευξή του ο Βέρνερ Φάιμαν.

Σύμφωνα με τον καγκελάριο και αρχηγό των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, μια χρεοκοπία της Ελλάδας θα αποτελούσε την πλέον ακριβή επιλογή και θα προέκυπτε ο κίνδυνος μετάδοσης σε άλλες χώρες. Όπως σημειώνει, όλο το κλίμα στην Ευρωζώνη θα ήταν καταστρεπτικό εάν η Ευρώπη γινόταν μια ήπειρος όπου χώρες πετάγονται έξω από το κοινό νόμισμα και αυτό θα κλόνιζε την εμπιστοσύνη σε ολόκληρη την Ευρωπαική Ιδέα.

Ματέο Ρέντσι

Την εκτίμηση ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα αποτελούσε οικονομικό και γεωπολιτικό λάθος εξέφρασε ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι. Ο ίδιος τόνισε ότι από την ενημέρωση που παρείχαν για το ελληνικό ζήτημα οι Γιούνκερ και Τουσκ στο G7 προκύπτει πως υπάρχει περιθώριο για την εξεύρεση λύσης.

Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε, στο περιθώριο της συνόδου του G7 στην Γερμανία ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι επισήμανε: «Το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν οικονομικό και γεωπολιτικό λάθος» και πρόσθεσε: «Παράλληλα, όμως, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα  πρέπει να κατανοήσει ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθούν».

«Είπα στον Αλέξη ότι στηρίζουμε την Ελλάδα. Είναι, όμως,  αδιανόητο οι ιταλοί που σταμάτησαν να πληρώνουν τις πρόωρες συντάξεις στους ιταλούς, να δεχθούν να τις πληρώνουν στους έλληνες. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που κάναμε και εμείς».

Ο Ματέο Ρέντσι υπογράμμισε ακόμη ότι «από τα όσα είπαν σήμερα οι Γιούνκερ και Τουσκ, φαίνεται πως υπάρχει η δυνατότητα επίλυσης του όλου θέματος με λογική θέση από την Ευρώπη. Και από την συζήτηση που έγινε στο G7 προέκυψε ότι πρέπει να γίνει κάθε τι δυνατό, για να μην βγει η Ελλάδα από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα».

Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό του Twitter, δε, ο 40χρονος ιταλός πρωθυπουργός έγραψε: «Καλό το πρώτο μέρος των εργασιών του G7 για την οικονομία. Σωστό να γίνουν δομικές μεταρρυθμίσεις, αλλά χρειάζεται περισσότερη ανάπτυξη και επενδύσεις, στοπ με την λιτότητα».

Συνάντηση τη Δευτέρα Βαρουφάκη - Σόϊμπλε

Συνάντηση θα έχει τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο, όπως μετέδωσε το Reuters.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης θα επισκεφθεί τη γερμανική πρωτεύουσα προκειμένου να εκφωνήσει μία ομιλία και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αυτής θα συναντηθεί με τον γερμανό ομόλογό του.

Ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας γνωστοποίησε ότι δεν θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση που θα γίνει το πρωί της Δευτέρας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο.

Η συνάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα πραγματοποιηθεί δύο 24ωρα πριν από την τριμερή σύσκεψη που συμφώνησαν να έχουν την Τετάρτη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.





Πηγή




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg