Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

ΠαΣοΚ - Μια στροφή πριν από το τέλος του.

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ σε συνθήκες διάλυσης

Το 10ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ (που ξεκίνησε την Παρασκευή και ολοκληρώνεται σήμερα) είναι κρίσιμο, με έναν ιδιαίτερο τρόπο:...


Δεν πρόκειται να καταλήξει σε αποφάσεις που θα έχουν ουσιαστική πολιτική σημασία για το άμεσο μέλλον, αλλά θα επιβεβαιώσει ότι το κόμμα που κυριάρχησε στην πολιτική ζωή της χώρας στη διάρκεια της Μεταπολίτευσης βρίσκεται μια στροφή πριν από το τέλος του.

Η κατάρρευση από το 44% στο 4% δεν έχει προ-ηγούμενο, όχι μόνο στα ελληνικά αλλά και στα ευρωπαϊκά χρονικά, ενώ δεν συγκρίνεται με το τίμημα που πλήρωσε οποιοδήποτε άλλο κυβερνών κόμμα διαχειρίστηκε κρίση και Μνημόνια. Η ιδιαιτερότητα του ΠΑΣΟΚ γίνεται δραματική, αν συνεκτιμήσει κανείς την κυριολεκτική χρεοκοπία, ότι μιλάμε για ένα κόμμα που δεν έχει την οικονομική δύναμη να συντηρηθεί στη ζωή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα στα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη δεν λειτουργεί κανονικά το Διαδίκτυο, υπάρχουν πολύ λίγες γραμμές, μόνο για τα βασικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε θέμα και με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, λόγω συνδρομής που δεν πληρώθηκε, ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος, Ευ. Βενιζέλος, δουλεύει από το πολιτικό του γραφείο στο Κολωνάκι. Άλλωστε, και αυτό το συνέδριο είναι στην πράξη συνέδριο Αττικής και όχι πανελλαδικό, καθώς, επειδή δεν καλύπτονται έξοδα μετακίνησης και διανυκτέρευσης, είναι λίγοι όσοι μπόρεσαν και ήθελαν να έρθουν από την περιφέρεια στην Αθήνα ως σύνεδροι.

Το οικονομικό πρόβλημα είναι ένας πολύ σημαντικός λόγος, αν όχι καθοριστικός, για την αναγκαστική μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ στο 2015. Η νέα ηγεσία, η οποία αναμένεται να εκλεγεί από τη βάση στις 14 Ιουλίου, θα έχει μια περίοδο χάριτος ορίζοντας νέο διαχειριστή, αλλά, όπως και να ’χει, σύντομα θα βρεθεί μπροστά στο αδιέξοδο. Και τότε η πιο λογική εξέλιξη θα είναι η προσπάθεια για τη δημιουργία ενός νέου φορέα, που θα απορροφήσει το ΠΑΣΟΚ και που, βέβαια, θα έχει καινούργιο ΑΦΜ!

Η δημιουργία ενός νέου σοσιαλδημοκρατικού φορέα είναι, εξάλλου, το πιο δημοφιλές θέμα συ-ζήτησης αυτή τη στιγμή στο εσωτερικό του ΠΑ-ΣΟΚ. Την επαγγέλλονται όλοι οι πρωταγωνιστές του παιχνιδιού. Υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν ότι πρέπει να γίνει ιδρυτικό συνέδριο το φθινόπωρο και μέχρι εκεί να πάνε με μια μεταβατική ή συλλογική ηγεσία (άποψη Φλωρίδη, Μπίστη κ.ά.). Αντίθετα, οι βασικοί διεκδικητές της ηγεσίας, Φώφη Γεννηματά και Ανδρέας Λοβέρδος, θέλουν πρώτα να ξεκαθαρίσει το θέμα της διαδοχής και μετά να ξεκινήσουν προσπάθειες συσπείρωσης, διεύρυνσης και συνεργασιών. Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, πιθανώς, θα πάρει μέρος στην κούρσα, όπως και ο Θανάσης Χειιμωνάς θα προσπαθήσει να μαζέψει τον αναγκαίο αριθμό υπογραφών, ενώ ανοιχτό έχει αφήσει το ενδεχόμενο ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Ολη αυτή η συζήτηση,  έχει περιορισμένη πολιτική ουσία, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν οι συνομιλητές που διαφημίζονται ως πιθανοί εταίροι για τη συγκρότηση της μεγάλης Κεντροαριστεράς. Στην πραγματικότητα γίνεται λόγος για το ΚΙΔΗΣΟ (χωρίς τον Παπανδρέου!) και για την ανύπαρκτη εκλογικά ΔΗΜ.ΑΡ. (που έχει επίσης συνέδριο και πρόκειται να αλλάξει ηγεσία με τον Φ. Κουβέλη να διαδέχεται ή ο Θ. Θεοχαρόπουλος ή η Μ. Γιαννακάκη). Θα μπορούσε κανείς να αθροίσει και κάποια πρόσωπα που κινούνται στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, αλλά μέχρι εκεί. Το Ποτάμι έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να μπει σε μια τέτοια συζήτηση/διαδικασία, παρόλο που στο παρασκήνιο κυκλοφόρησε από κάποιες πλευρές η φήμη ότι θα ήταν ρεαλιστικό να αναλάβει ο Σταύρος Θεοδωράκης την ηγεσία του -υπό συζήτηση- νέου φορέα, εάν αυτή είναι η βασική αναστολή του.

Ομως, όπως ο ίδιος εξήγησε μιλώντας στην Επιτροπή Διαλόγου του Ποταμιού, οι λόγοι είναι πολύ βαθύτεροι και πολύ πιο σύνθετοι και δεν έχουν να κάνουν με τη νομή των αξιωμάτων. Το βασικό του θέμα είναι ότι δεν θέλει να γίνει το Ποτάμι πλυντήριο για ένα κομμάτι του παλιού πολιτικού συστήματος που ευθύνεται για τη σημερινή κατάντια της χώρας. Επίσης, ότι δεν θέλει να μπλέξει με μηχανισμούς, ίντριγκες και την αισθητική του παλαιοκομματισμού.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι λίγα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που την ώρα που μιλούν για την ανάγκη συνεργασίας όλων των δυνάμεων του ενδιάμεσου χώρου και γνωρίζοντας ότι αυτό δεν φαίνεται ρεαλιστικό, ρίχνουν γέφυρες στο παρασκήνιο με το Ποτάμι διερευνώντας τις δυνατότητες «μεταγραφής». Το Ποτάμι πράγματι ασχολείται με τη διεύρυνσή του και θα γίνει μια εκδήλωση με αυτό το περιεχόμενο στις 22 Ιουνίου. Ομως, έχει ήδη αποφασιστεί ότι δεν πρόκειται για να επιδιωχθούν προσχωρήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ούτε υπάρχει οποιοδήποτε άγχος προσέλκυσης «επαγγελματιών της Κεντροαριστεράς».

Με αυτά τα δεδομένα, στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ πολλά θα ειπωθούν για ανασυγκρότηση και αναγέννηση, αλλά λίγα θα έχουν πραγματικό νόημα. Η δημοσκοπική φτώχεια φέρνει εκνευρισμό και εσωκομματική γκρίνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένταση εκδηλώθηκε πριν καν ξεκινήσουν οι εργασίες του συνεδρίου και αυτό ήταν ένα σαφές προμήνυμα για όσα θα ακολουθήσουν στην πορεία προς την αλλαγή ηγεσίας.

Η Φώφη Γεννηματά έδωσε τον τόνο λέγοντας «όποιος θέλει να πάει στη Ν.Δ., ας πάει» και ο Ανδρέας Λοβέρδος σήκωσε το γάντι, διορθώνοντάς τη με τη φράση «δεν είπε επίσης, όποιος θέλει να πάει στον ΣΥΡΙΖΑ, να πάει». Δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα η αίσθηση ότι άλλοι θέλουν να πάνε από εδώ και άλλοι από εκεί, παρόλο που κανείς δεν το παραδέχεται επίσημα. Αυτό που καθορίζει την κατάσταση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ είναι η αγωνία για την τύχη του κόμματος στις επόμενες εκλογές, ο πανικός του άδειου ταμείου και η αβεβαιότητα σχετικά με τη δυνατότητα επιστροφής κάποιων από τους πολλούς ψηφοφόρους που έφυγαν για τον ΣΥΡΙΖΑ.


 
Πηγή:  ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠΑΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg