Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Η Σοφία, η Kate, και η σκοτεινή πλευρά του µόντελινγκ

Sofia Mechetner
Οταν οι άνθρωποι του Dior της έδωσαν να προβάρει τις δηµιουργίες του Ραφ Σίµονς, τις οποίες ως νέα µούσα του θα παρουσίαζε στην Εβδοµάδα Μόδας του Παρισιού τον περασµένο Ιούνιο, δεν έκανε καµία προσπάθεια να κρύψει το τρακ της...

 «Συνήθως δεν φορώ φορέµατα. Και όποτε κατ’ εξαίρεση το κάνω, ποτέ δεν είναι τόσο ακριβά. Φοβάµαι ότι θα τα καταστρέψω», έλεγε µε αφοπλιστική ειλικρίνεια.

Στα 14 της χρόνια έκανε το ντεµπούτο της στα ντεφιλέ, ανοίγοντας την πρόσφατη επίδειξη του ιστορικού γαλλικού οίκου.
Είχε µόλις υπογράψει το πρώτο της συµβόλαιο ως επαγγελµατία µοντέλου έναντι 265.000 δολαρίων χάρη σε ένα περίεργο γύρισµα της τύχης.


 Η Sofia Mechetner , η έφηβη µε την εύθραυστη οµορφιά που όταν συµφώνησε εγγράφως την αποκλειστική συνεργασία της µε τον Dior τηλεφώνησε γεµάτη χαρά στη µητέρα της για να της πει πως δεν θα χρειαζόταν πια να κάνει τρεις δουλειές για να ζήσει τη µονογονεϊκή οικογένειά της, είναι η νέα Σταχτοπούτα της µόδας.
Μόνο που το να εργάζεσαι ως µοντέλο στα πιο τρυφερά χρόνια της ζωής σου δεν θυµίζει καθόλου παραµύθι.


Tην ώρα που η όµορφη Σοφία έκανε αίσθηση στην παριζιάνικη Εβδοµάδα Μόδας ανεβαίνοντας στην πασαρέλα µε ένα τολµηρό διάφανο λευκό φόρεµα, µέσα από το οποίο διακρίνονταν ξεκάθαρα οι θηλές της, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αναρωτήθηκαν κατά πόσο είναι θεµιτό ένα παιδί να υποδύεται ρόλους τόσο ξένους προς την ηλικία του: να ποζάρει µε ηδυπάθεια στο φακό, να φορά ρούχα που το πλασάρουν ως σεξουαλικό αντικείµενο του πόθου, να µεγαλώνει πριν την ώρα του.


Kι όλα αυτά στο βωµό µιας βραχύβιας καριέρας, η οποία -αν σταθεί τυχερό- θα του αποφέρει χρήµατα και γνωριµίες, συχνά όµως µε τίµηµα την ψυχική του ισορροπία και την πρόωρη ενηλικίωσή του.



Στην περίπτωση της Σοφία, βέβαια, η στροφή στο µόντελινγκ ήταν µάλλον θέµα επιβίωσης. Ζώντας µαζί µε τη διαζευγµένη µητέρα και τα δύο µικρότερα αδέλφια της σε ένα φτωχικό διαµέρισµα µε µόλις ένα υπνοδωµάτιο στη Χολόν, βιοµηχανική πόλη νότια του Τελ Αβίβ, η έφηβη καλλονή επισκέφθηκε πριν από λίγους µήνες γνωστό πρακτορείο µοντέλων...


 Είχε αποφασίσει να δοκιµάσει την τύχη της στο µόντελινγκ, καθώς το πρώτο πράγµα που τη ρωτούσαν όσοι τη συναντούσαν για πρώτη φορά ήταν αν είναι µπασκετµπολίστρια ή µοντέλο.

 Σκέφτηκε πως δεν είχε τίποτα να χάσει. Οι Ισραηλινοί ατζέντηδες έστειλαν τις φωτογραφίες της στο Παρίσι, στο φηµισµένο Viva, και οι άνθρωποί του εξέφρασαν αµέσως ενδιαφέρον να τη γνωρίσουν από κοντά.

Πράγµατι, η Μέχετνερ ταξίδεψε στη γαλλική πρωτεύουσα, συνοδευόµενη από εκπρόσωπο του πρακτορείου της, όµως το πρακτορείο υπαναχώρησε λόγω του νεαρού της ηλικίας της.

Για να... σκοτώσουν το χρόνο τους µέχρι την πτήση της επιστροφής στην πατρίδα, η Σοφία και o συνοδός της άρχισαν να βολτάρουν στα κεντρικά βουλεβάρτα του Παρισιού, κάνοντας µια στάση στην µπουτίκ του Christian Dior.

Όλως τυχαίως, στο κατάστημα βρισκόταν ο Ραφ Σίµονς, καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου.
O συνοδός της 14χρονης κοπέλας δεν έχασε την ευκαιρία. Αφού ζήτησε από τον Σίµονς να βγάλουν µαζί ένα selfie, του σύστησε την προστατευόµενή του. Λίγες µέρες αργότερα, υπάλληλος του πρακτορείου Viva θα λάµβανε από τον Dior το τηλεφώνηµα που θα άλλαζε για πάντα τη ζωή της όµορφης Ισραηλινής. Ενθουσιασµένος µαζί της, ο Βέλγος µόδιστρος ήθελε να την εντάξει στο δυναµικό του οίκου.

Στις αρχές Ιουλίου η Σοφία υπέγραψε το πρώτο της συµβόλαιο, διάρκειας 2 ετών. Το πρώτο πράγµα που ονειρεύεται να κάνει µε τα χρήµατά της είναι να βοηθήσει τη µητέρα της να µετακοµίσουν σε µεγαλύτερο σπίτι, στο οποίο θα έχει επιτέλους δικό της δωµάτιο και κρεβάτι - µέχρι πρότινος κοιµόταν σε ένα παλιό στρώµα στο πάτωµα.

Προς το παρόν, δηλώνει ότι θα συνεχίσει κανονικά το σχολείο της, γιατί το θεωρεί πολύ σηµαντικό, και θα ταξιδεύει στο Παρίσι τουλάχιστον τέσσερις φορές το χρόνο, όπως ορίζει το συµβόλαιό της. Με δεδοµένη τη δύσκολη οικονοµική κατάσταση της οικογένειάς της, το πώς θα οριοθετήσει από εδώ και πέρα την επαγγελµατική της δραστηριότητα σε ένα χώρο γνωστό για την πίεση που ασκεί στα νεαρά κορίτσια είναι αβέβαιο. Το γεγονός ότι είναι ανήλικη δεν σηµαίνει ότι οι απαιτήσεις θα είναι λιγότερες - ίσα ίσα, θα είναι δυσκολότερα διαχειρίσιµες. Τουλάχιστον αυτό έχει δείξει η ιστορία.

Η σκοτεινή πλευρά του µόντελινγκ


To 2012 η Κέιτ Μος παραδέχθηκε σε συνέντευξή της στο περιοδικό Vanity Fair ότι γύρω στα 18 της έπαθε ένα γερό νευρικό κλονισµό εν όψει της διάσηµης πια φωτογράφισής της µε τον Μαρκ Γουόλµπεργκ υπό τις οδηγίες του Χερµπ Ριτς για λογαριασµό του Calvin Klein.

«∆εν ήµουν καθόλου... εγώ, ένιωθα πολύ άσχηµα για το ότι έπρεπε να ποζάρω καθισµένη πάνω σε αυτό τον φουσκωτό τύπο (σ.σ. τον Γουόλµπεργκ)», είπε. «Επί δύο εβδοµάδες δεν µπορούσα να σηκωθώ από το κρεβάτι. Νόµιζα ότι θα πεθάνω. Πήγα στον γιατρό και µου πρότεινε να πάρω Βάλιουµ. Ηταν απλώς άγχος κι εγώ ήµουν πολύ µικρή. Αλλά ήταν δουλειά και ήµουν υποχρεωµένη να την κάνω».

Πριν από 8 χρόνια το Βρετανικό Συµβούλιο Μόδας προχώρησε στην έκδοση ειδικής οδηγίας, σύµφωνα µε την οποία οι σχεδιαστές οφείλουν να χρησιµοποιούν µοντέλα µεγαλύτερα των 16 ετών στην πασαρέλα.

Πλέον οι διοργανωτές της Εβδοµάδας Μόδας του Λονδίνου απαιτούν από τα µοντέλα να έχουν µαζί το διαβατήριό τους ώστε να αποδεικνύουν την ηλικία τους. Στο ίδιο πνεύµα, οι διεθνείς εκδόσεις του περιοδικού Vogue έχουν συµφωνήσει να µη χρησιµοποιούν στα editorial κορίτσια µικρότερα των 16.

Γιατί µπορεί η άγουρη θηλυκότητά τους να λειτουργεί σαν καµβάς πάνω στον οποίο «ζωγραφίζουν» µόδιστροι, φωτογράφοι και µακιγιέρ, όµως στην πραγµατικότητα είναι παιδιά, που µάλιστα καλούνται να εργαστούν πολύ σκληρά σε ένα χώρο εξαιρετικά ανταγωνιστικό.

Και όσο γενικές κανονιστικές ρυθµίσεις στο χώρο της µόδας δεν υπάρχουν, έγκειται στη διακριτική ευχέρεια κάθε εµπλεκόµενου (οίκου ή περιοδικού µόδας) να θέσει για λογαριασµό του τους περιορισµούς που θεωρεί πως οφείλει να ακολουθεί.

Αλλά η φρεσκάδα την οποία αποπνέει ένα ανήλικο µοντέλο λειτουργεί, όπως φαίνεται, ως ισχυρό κίνητρο για το αντίθετο. Kαι η βιοµηχανία της µόδας έχει εµµονή µε τη νιότη...












πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg