Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Όλοι θέλουν να γίνουν... αρχηγοί στη ΝΔ!



Η κίνηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη να ανοίξει άμεσα τις διαδικασίες εκλογής νέας ηγεσίας στη Ν.Δ. αιφνιδίασε το σύνολο της κομματικής πυραμίδας, αλλά πρωτίστως τους επίδοξους διαδόχους.


΄Οσα στελέχη προετοιμάζονταν οργανωτικά και ψυχολογικά για συμμετοχή στην κούρσα διαδοχής, καλούνται μέσα σε στενά χρονικά περιθώρια να μετρήσουν τις δυνάμεις τους και να αποφασίσουν εάν τελικά θα δηλώσουν παρών στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία.

Ο αιφνιδιασμός από την πλευρά του κ. Μεϊμαράκη φανερώνει, όπως εκτιμούν αρκετά επιτελικά στελέχη, ότι από την εσωκομματική μάχη δεν μπορεί εκ των προτέρων να αποκλειστεί ούτε ο ίδιος, παρά τα πρώτα αρνητικά σήματα που εκπέμπει, επικαλούμενος και τις γνωστές αντιρρήσεις του για την ανοικτή διαδικασία εκλογής και, κυρίως, για το δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία όχι μόνον των οργανωμένων μελών του κόμματος, αλλά οποιουδήποτε θα εμφανιστεί στα εκλογικά τμήματα δηλώνοντας φίλος της Ν.Δ..

Η δίμηνη θητεία του στο τιμόνι της Ν.Δ., η συσπείρωση του κόμματος που καταγράφηκε και στις εθνικές κάλπες της περασμένης Κυριακής και η αυξημένη δημοφιλία του, εντός κι εκτός Ν.Δ., είναι μια πολιτική προίκα για τον Μεϊμαράκη. Και στελέχη που βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή μαζί του, εκτιμούν ότι τελικώς η προίκα αυτή θα αξιοποιηθεί. Στο παρασκήνιο, μάλιστα, αρκετά στελέχη έχουν ήδη αρχίσει να πιέζουν προς την κατεύθυνση της υποψηφιότητας του νυν αρχηγού του κόμματος.

Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, προεξοφλούν ότι μια υποψηφιότητα Μεϊμαράκη δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς το «πράσινο φως» και τη στήριξη από την πλευρά του Κώστα Καραμανλή -συνεπώς, εάν ο νυν αρχηγός του κόμματος μπει στην κούρσα, τότε όσα στελέχη επένδυαν στην καραμανλική πτέρυγα για μια δική τους υποψηφιότητα το πιθανότερο είναι ότι θα αποσυρθούν.

Η αναφορά συνδέεται, προφανώς, με τις φιλοδοξίες ή την παρακίνηση που δέχονταν στελέχη, όπως ο πρώην υπουργός Νίκος Δένδιας ή ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, οι οποίοι κινούνταν στον πυρήνα τον καραμανλικών, αλλά ακόμη και στελέχη της νεότερης γενιάς, όπως ο δήμαρχος Γλυφάδας και πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Γιώργος Παπανικολάου.

Στην περίπτωση του Ευρυπίδη Στυλιανίδη, μάλιστα, οι πιθανότητες να συμμετάσχει στην κούρσα διαδοχής έχουν σχεδόν εξανεμιστεί έπειτα και από την αποτυχία του, λόγω εκλογικού νόμου, να επανεκλεγεί στην Ροδόπη. Πρόωρη θεωρούν πολλοί, εξάλλου, και μια υποψηφιότητα του νεότερου Κώστα Καραμανλή, ο οποίος μετρά (ως βουλευτής Σερρών) μόλις επτά μηνών κοινοβουλευτικής θητείας.

Με δεδομένο ότι το νέο χρονοδιάγραμμα φέρνει τις εσωκομματικές κάλπες το αργότερο έως τα μέσα Νοεμβρίου, η αδυναμία έγκαιρης οργάνωσης και συλλογής των απαιτούμενων υπογραφών από τους ενδιαφερόμενους για τη μάχη ηγεσίας (50 υπογραφές μελών της Πολιτικής Επιτροπής ή το 1/10 των μελών του τελευταίου Συνεδρίου), δεν αποκλείεται να περιορίσει τη λίστα των υποψηφίων. Στη βάση αυτή αυτή, είναι αμφίβολο εάν στελέχη, όπως ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, ο οποίος έσπευσε να ανακοινώσει το ενδιαφέρον του, θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν μια θέση στην κούρσα.

Πόλεμος γενεών για τον «αντι-Τσίπρα»

΄Ενα κρίσιμο στοιχείο, εξάλλου, για τον τελικό κατάλογο των υποψηφίων συνδέεται με τη μάχη των ηλικιών στο γαλάζιο στερέωμα -εάν, δηλαδή, η γενιά των 40άρηδων που επιδιώκει να αναμετρηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα, θα βρει ζωτικό χώρο και θα καταφέρει να υποσκελίσει άλλους υποψηφίους ή εάν η φρουρά των έμπειρων κομματικών στελεχών, ανεξαρτήτου ηλικίας, διατηρήσει τον πρώτο λόγο. Στη δεύτερη ομάδα ως βασικός εκπρόσωπος προβάλλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δεν αποκλείεται ακόμη κι εντός της ημέρας να γνωστοποιήσει τις αποφάσεις του.

Μια υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη προφανώς περιορίζει το πλαίσιο κινήσεων της Ντόρας Μπακογιάννη, αν και -όπως παρατηρούν κομματικοί παράγοντες- ο σχεδιασμός της πρώην υπουργού και υποψήφιας για την κομματική ηγεσία το 2009, δεν συμβαδίζει απαραιτήτως με τον σχεδιασμό του αδελφού της. Θεωρείται δεδομένο, ωστόσο, ότι το ειδικό βάρος της Ντόρας Μπακογιάννη θα παίξει το ρόλο του και στη νέα μάχη διαδοχής, ακόμη κι αν δεν είναι υποψήφια.

Εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος προβάλλει και ως δύναμη ανανέωσης, μια δική τους υποψηφιότητα «ζυγίζουν» και βουλευτές, όπως ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Βασίλης Κικίλιας ή η ΄Ολγα Κεφαλογιάννη, ενώ η συζήτηση για τη γενιά που μπορεί να αναδείξει τον «αντι-Τσίπρα» έχει επικεντρωθεί στο κομματικό παρασκήνιο στο πρόσωπο του περιφερειάρχη Κεντρικής Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη, και του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα.

Επιτελικά στελέχη του κόμματος, πάντως, αμφιβάλλουν, εάν στην προσεχή περίοδο κατά την οποία προβλέπεται ότι οι περισσότερες πολιτικές μάχες θα δοθούν στη Βουλή, θα μπορούσε η γαλάζια ηγεσία να αναληφθεί από μη κοινοβουλευτικό στέλεχος.

Τις προοπτικές της δικής του υποψηφιότητας θα μετρήσει τις επόμενες ημέρες και ο Μάκης Βορίδης, με «υπαρχηγό» τον ΄Αδωνη Γεωργιάδη, διεκδικώντας να αναδείξει τα δεξιά χαρακτηριστικά της ταυτότητας του κόμματος.

Η ενεργοποίηση Βορίδη, ως κεντρικό πρόσωπο ενός γαλάζιου «αντάρτικου» από τις πρώτες μετεκλογικές ώρες, ήταν κι ένας από τους λόγους άμεσης εκκίνησης της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Το μήνυμα είναι ότι σε κάθε περίπτωση Μεϊμαράκης και Βορίδης βρίσκονται και θα παραμείνουν απέναντι.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, σχεδόν όλοι στη Ν.Δ. αναμένουν να καταγραφεί ο ρόλος του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος δέχεται πιέσεις να απευθυνθεί εκ νέου στη βάση, διεκδικώντας επιστροφή στο τιμόνι του κόμματος, ή να υποδείξει ανοικτά μια υποψηφιότητα πίσω από την οποία θα στοιχηθεί και η πτέρυγα των σαμαρικών.









πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg