Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Ε.Ε. για τις αυτοκινητοβιομηχανίες -Παρανομήστε έως το 2020

Julian Stratenschulte/Pool Photo via AP

Το σκάνδαλο της Volkwagen βρίσκεται στο επίκεντρο εδώ και μερικούς μήνες. Πολιτικοί και ηγέτες της Ε.Ε. έχουν ήδη προβεί σε δηλώσεις επικριτικές τονίζοντας την ανάγκη να σταματήσει η παρανομία.

Κι όμως η Ένωση, σε ψηφοφορία την Τετάρτη, αποφάσισε να ψηφίσει περαιτέρω ασυλία για τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times η Τεχνική Επιτροπή για Μηχανοκίνητα Οχήματα των Βρυξελλών αποφάσισε να επιτρέψει στις αυτοκινητοβιομηχανίες να παραβιάζουν τα επιτρεπτά όρια εκπομπών ρύπων από τον Σεπτέμβρη του 2017 έως και τις αρχές του 2020.

Ουσιαστική τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. απέρριψαν την πρόταση να υπάρξει νέο πλαίσιο δοκιμών το οποίο θα καταπολεμήσει τις τεχνικές που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές για να «μαγειρέψουν» τα αποτελέσματα στις εκπομπές ρύπων.

Γαλλία και Ισπανία πίεσαν


Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι FT, χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία υποστήριξαν ότι η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να πετύχει τους στόχους για τις επικίνδυνες εκπομπές οξειδίων του αζώτου.
Μόνο η Ολλανδία ψήφισε κατά της νέας απόφασης.

Ουσιαστικά, η απόφαση ορίζει ότι θα επιτρέπεται στους κατασκευαστές να υπερβαίνουν τα νόμιμα όρια οξειδίων του αζώτου κατά 110% από τον Σεπτέμβρη του 2017 έως και τις αρχές του 2020.

Μετά από αυτό, η αυτοκινητοβιομηχανία θα μπορεί να υπερβαίνει τα νόμιμα όρια κατά 50% και το νέο πλαίσιο θα ισχύει για τα καινούργια μοντέλα.

Η Δανή υπουργός Περιβάλλοντος, Εβα Χάνσεν δήλωσε πως «θα προτιμούσα πιο αυστηρούς κανόνες, ωστόσο, είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς οι κατασκευάστριες χώρες πίεζαν ώστε οι νέοι κανονισμοί για τις δοκιμές να εφαρμοσούν πολύ μετά το 2020».

Στον αντίποδα ο Μπας Είκχαουτ, ευρωβουλευτής των «Πρασίνων» έκανε λόγο για επαίσχυντη απόφαση.

«Είναι μια σκανδαλώδης και κυνική απόφαση από τις κυβερνήσεις της Ε.Ε.
Αυτός ο νέος κύκλος δοκιμών επιβραβεύει τους "βρώμικους" κατασκευαστές που δεν έχουν κάνει καμία προσπάθεια, ενώ επιφέρει πλήγμα στις προσπάθειες να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα και να ανασχεθούν τα προβλήματα υγείας που προκαλεί η ρύπανση».

Οι νέοι κανόνες που συμφωνήθηκαν την Τετάρτη είναι μια παραλλαγμένη εκδοχή των προτάσεων που είχε κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εκ μέρους της Κομισιόν, Η Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα δήλωσε ότι το πλαίσιο δοκιμών είναι «ισχυρό» δίνοντας υποσχέσεις πως η Ε.Ε. θα πιέσει για να βελτιωθεί περαιτέρω ο τρόπος δοκιμών.

Σε πορεία σύγκρουσης με το Ευρωκοινοβούλιο


Η απόφαση της Τετάρτης, πάντως, μπορεί να προκαλέσει πολιτικούς τριγμούς, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να ψηφίσει ώστε να την απορρίψει.





Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg