Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

"Κούρεμα" των κατόχων senior ομολόγων σε πιθανό bail in

Και τα ομόλογα κύριας εξασφάλισης (senior bonds) θα μετατρέπονται υποχρεωτικά σε μετοχές των τραπεζών, συμμετέχοντας στη διαδικασία του bail in στην περίπτωση που μία τράπεζα λάβει κρατική βοήθεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ιστότοπου Capital.gr, στον αναμενόμενο νόμο για το πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών φαίνεται ότι επικράτησε η πολιτική "γραμμή" που είχε δώσει το Eurogroup του περασμένου Αυγούστου που ενέκρινε το  τρίτο "πακέτο" διάσωσης της χώρας, ύψους 86 δις. ευρώ.

Τότε ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, είχε διαχωρίσει τους κατόχους των senior bonds από τους καταθέτες των τραπεζών, δηλώνοντας ότι μόνο οι δεύτεροι θα προστατευθούν από υποχρεωτική συμμετοχή τους στη διάσωση των τραπεζών, σε αντίθεση με τους ομολογιούχους κύριας εξασφάλισης που θα συμμετάσχουν στο bail in.

Η πρόταση αυτή είχε επικριθεί τότε, καθώς στην περίπτωση της Κύπρου το 2013 τα ομόλογα κύριας εξασφάλισης και οι καταθέσεις είχαν την ίδια αντιμετώπιση και συμμετείχαν με υποχρεωτικό "κούρεμα" στο bail in των κυπριακών τραπεζών, γεγονός που είχε προϊδεάσει τους κατόχους των senior bonds ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, θα τύγχαναν προστασίας όπως οι καταθέτες.

Με βάση την υιοθέτηση της πολιτικής κατεύθυνσης του Eurogroup, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση αναμένεται πρόβλεψη πως τα senior bonds θα συμπεριλαμβάνονται στο υποχρεωτικό "κούρεμα" στοιχείων του παθητικού της τράπεζας σε περίπτωση που αυτή λάβει κρατική ενίσχυση.

Έτσι, βάσει και της Οδηγίας BRRD, αν μία τράπεζα δεν μπορέσει να καλύψει από ιδιώτες το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών, τότε πριν λάβει κρατική ενίσχυση θα πρέπει να μετατρέψει υποχρεωτικά σε κοινές μετοχές τις προνομιούχες μετοχές του νόμου Αλογοσκούφη, τα υβριδικά ομόλογα, τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης και άλλους τίτλους αντίστοιχης χαμηλής διαβάθμισης.

Αν η μετατροπή των ανωτέρω τίτλων δεν επαρκεί για την κάλυψη του συνόλου των κεφαλαιακών αναγκών της τράπεζας, τότε θα ακολουθεί υποχρεωτική μετατροπή και των τίτλων υψηλής διαβάθμισης (senior bonds) προκειμένου να μειωθεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό το ύψος της κρατικής βοήθειας.

Η συμμετοχή των κατόχων ομολόγων κύριας εξασφάλισης στο bail in των τραπεζών αναμένεται να λειτουργήσει "πιεστικά" ως προς την αποδοχή των δημόσιων προσφορών ανταλλαγής εκ μέρους των τραπεζών.

Υπενθυμίζεται ότι σχετική πρόταση, η οποία λήγει στις 4 Νοεμβρίου, έχει υποβάλει στους ομολογιούχους της η Τράπεζα Πειραιώς και χθες η Alpha Bank, με ημερομηνία λήξης αποδοχής στις 16 Νοεμβρίου. Ανάλογες δημόσιες προσφορές αναμένονται και από Eurobank και Εθνική.

Όπως είχε γράψει και παλαιότερα το Capital.gr, οι ομολογιούχοι πρέπει να αποφασίσουν αν παίρνουν τις ζημίες τους και αποχωρούν ή αν επιλέγουν να λάβουν έναντι των ομολόγων τους μετοχές στην τιμή της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, ελπίζοντας σε κέρδος από την πιθανή άνοδο της τιμής της μετοχής της τράπεζας μετά την αύξηση κεφαλαίου.

Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, ο ομολογιούχος (ρητά όπως φαίνεται πλέον και ο κάτοχος senior ομολόγων) θα έχει τον κίνδυνο να συμμετάσχει στη διάσωση της τράπεζας εφόσον αυτή δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια από τις αγορές και η αύξηση κεφαλαίου καταστεί ανεπιτυχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg