Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Οι ΗΠΑ εξοπλίζουν τη Σαουδική Αραβία

Οι ΗΠΑ εξοπλίζουν τη Σαουδική Αραβία με βόμβες 1,29 δισ. δολαρίων

Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών ενέκρινε την πώληση κατευθυνόμενων βομβών αξίας 1,29 δισ. δολαρίων στην Σαουδική Αραβία...

... για να αναπληρώσει τα εφόδια που χρησιμοποιεί στην μάχη της εναντίον των ανταρτών στην Υεμένη και των αεροπορικών επιθέσεων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στην Συρία, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο τη Δευτέρα.

Το υπουργείο ενημέρωσε το Κογκρέσο, το οποίο έχει περιθώριο 30 ημερών για να απορρίψει την πώληση, κάτι που είναι ασυνήθιστο καθώς οι συμφωνίες έχουν ελεγχθεί προσεκτικά πριν ανακοινωθούν.

Οι πωλήσεις υλοποιούν την υπόσχεση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ότι θα ενισχύσει την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας και άλλων σουνιτών μουσουλμάνων της περιοχής στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου αφού η κυβέρνησή του σύναψε συμφωνία για τα πυρηνικά με τους αντίπαλους σιίτες μουσουλμάνους στο Ιράν.

Και δεύτερη παρτίδα

Το Πεντάγωνο ανέφερε πως η πώληση θα βοηθήσει την αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας να αναπληρώσει τον στρατιωτικό εξοπλισμό που έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλαπλές επιχειρήσεις, ενώ θα παράσχει και αποθέματα για μελλοντικές επιχειρήσεις.

Η πώληση συμπεριλαμβάνει 22.000 κατευθυνόμενες βόμβες και βόμβες γενικής χρήσης, μεταξύ των οποίων είναι 1.000 βόμβες Paveway II που κατευθύνονται από λέιζερ και πάνω από 5.000 κιτ μετατροπής παλαιότερων βομβών σε βόμβες που κατευθύνονται με GPS.

Τα όπλα κατασκευάζονται από τις εταιρείες Boeing και Raytheon μέσω προμηθευτών που θα επιλεγούν με διαγωνισμό.

Η πώληση στην Σαουδική Αραβία - έναν από τους μεγαλύτερους αγοραστές αμερικανικών πολεμοφοδίων στον κόσμο - μιας πιθανής δεύτερης παρτίδας από 600 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Patriot-PAC-3 κατασκευής Lockheed Martin, εγκρίθηκε τον Σεπτέμβριο.

Το συμβόλαιο είναι αξίας 5,4 δισ. δολαρίων. Τον Οκτώβριο η αμερικανική κυβέρνηση ενέκρινε επίσης την πώληση στην ίδια χώρα μέχρι και τεσσάρων παράκτιων πολεμικών πλοίων (Littoral), κατασκευής Lockheed, έναντι 11,25 δισ. δολαρίων.

ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ

Ομπάμα: Δεν θα στείλουμε στρατιώτες για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απέκλεισε τη Δευτέρα αλλαγή στρατηγικής στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, σημειώνοντας ότι το να στείλει αμερικανούς στρατιώτες στην Συρία για να πολεμήσουν την οργάνωση «θα ήταν λάθος».

Ο Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο της Ομάδας των G20 στην Τουρκία, είπε ότι ο υπό αμερικανική διοίκηση συνασπισμός που πολεμά τους τζιχαντιστές σε Ιράκ και Συρία θα διπλασιάσει τις προσπάθειες να εφαρμόσει την στρατηγική του, αντί να κινηθεί προς μία νέα κατεύθυνση.

«Θα εντείνουμε την στρατηγική που προτείνουμε, αλλά η στρατηγική που προτείνουμε είναι αυτή που τελικά θα πετύχει» είπε σε δημοσιογράφους ο Ομπάμα, σημειώνοντας ότι «θα χρειαστεί χρόνος».

«Δεν είχαμε πληροφορίες»

«Αυτή δεν είναι μόνο η δική μου άποψη, αλλά η άποψη των στενότερων στρατιωτικών και πολιτικών συμβούλων μου, ότι (το να στείλουμε στρατιώτες στο έδαφος) θα είναι λάθος» σημείωσε ο Ομπάμα.

Τόνισε ότι οι συντονισμένες επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε 129 άτομα στο Παρίσι ήταν οπισθοδρόμηση στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά επέμεινε ότι ο υπό αμερικανική διοίκηση συνασπισμός πραγματοποιεί πρόοδο στην καταπολέμηση της οργάνωσης.

Σημείωσε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ανησυχούν εδώ και έναν χρόνο για πιθανές επιθέσεις από μέλη του Ισλαμικού Κράτους στην Δύση, αλλά ότι δεν είχαν συγκεκριμένες απειλές για το Παρίσι που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στις γαλλικές Αρχές να δράσουν και να αποτρέψουν την επίθεση.

«Δεν υπήρχαν συγκεκριμένες αναφορές για αυτήν την επίθεση που θα μας έδιναν μία αίσθηση για ποιο πράγμα να ενημερώσουμε τις γαλλικές Αρχές ή θα μας επέτρεπαν να δράσουμε μόνοι μας» τόνισε.




Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg