Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Η μεγαλύτερη διαρροή φυσικού αερίου στην Καλιφόρνια

 Διαρροή φυσικού αερίου στην Καλιφόρνια «η μεγαλύτερη στην ιστορία των ΗΠΑ»

Διαρροή φυσικού αερίου που συνεχιζόταν σχεδόν για τέσσερις μήνες έξω από το Λος Άντζελες, μέχρι που σταμάτησε νωρίτερα τον Φεβρουάριο, ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ στις ΗΠΑ...

... και απελευθέρωσε αέρια του θερμοκηπίου που αντιστοιχούν στις ετήσιες εκπομπές σχεδόν 600.000 αυτοκινήτων.

Από τη στιγμή που έγινε αντιληπτή στις 23 Οκτωβρίου, η διαρροή από την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στο Αλίσο Κάνιον απελευθέρωσε σχεδόν 97.100 τόνους (142 εκατομμύρια κυβικά μέτρα) μεθανίου, δείχνει μελέτη στο περιοδικό Science.

Στην κορύφωση της διαρροής, το αέριο που απελευθερωνόταν κάθε 24ωρο θα ήταν αρκετό για να γεμίσει ένα μπαλόνι σε μέγεθος ποδοσφαιρικού σταδίου, ουσιαστικά διπλασιάζοντας το ρυθμό των εκπομπών μεθανίου στην πόλη του Λος Άντζελες.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η διαρροή του Αλίσο Κάνιον ήταν η μεγαλύτερη απελευθέρωση μεθανίου από ατύχημα στην ιστορία των ΗΠΑ» είπε ο Τομ Ράιερσον της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), η οποία συνεργάστηκε στις εναέριες μετρήσεις με άλλα ερευνητικά ιδρύματα.

Το μεθάνιο, κύριο συστατικό του φυσικού αερίου, θεωρείται 25 φορές πιο δραστικό από το διοξείδιο του άνθρακα ως αέριο του θερμοκηπίου, αν και επιζεί στην ατμόσφαιρα μόλις 10 χρόνια.

Η ποσότητα που απελευθερώθηκε στο Αλίσο Κάνιον είναι συγκρίσιμη με τις ετήσιες εκπομπές μεθανίου από η βιομηχανία ενέργειας σε μια μεσαία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λένε οι ερευνητές.

Η ποσότητα είναι τόσο μεγάλη, επισημαίνουν, ώστε η Καλιφόρνια κινδυνεύει να μην πετύχει φέτος τους στόχους συγκράτησης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Το αέριο διέρρευσε από ένα παλιό πετρελαϊκό πεδίο που μετατράπηκε τη δεκαετία του 1970 σε υπόγεια εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου, την τέταρτη μεγαλύτερη του είδους της στις ΗΠΑ. Το ατύχημα προήλθε από ζημιά σε μια από τις 115 παλιές πετρελαιοπηγές μέσω των οποίων το αέριο διοχετεύεται και αποθηκεύεται στο υπέδαφος.

Δεκάδες κάτοικοι της γύρω περιοχής παρουσίασαν προβλήματα υγείας και περίπου 6.600 νοικοκυριά εκκενώθηκαν προσωρινά στην κοινότητα του Πόρτερ Ραντς, βόρεια του Λος Άντζελες.

Η ιδιοκτήτρια εταιρία, Southern California Gas Co, προσπάθησε επτά φορές ανεπιτυχώς να σταματήσει τη διαρροή μέχρι που τα κατάφερε στις 18 Φεβρουαρίου.

Εκτός από μεθάνιο και αιθάνιο οι μετρήσεις από αέρος αποκάλυψαν επίσης τη διαρροή τοξικών ουσιών όπως βενζόλιο και τολουένιο.




Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg