Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Τυφώνας στην Κρήτη με ταχύτητα ανέμων 157,7 χλμ


Τυφώνας στην Κρήτη με ταχύτητα ανέμων 157,7 χλμ «έσπασε» την κλίμακα Μποφόρ! - Media
Το βράδυ της Δευτέρας ο σταθμός της Φινοκαλιάς στο Μεραμπέλο, βόρεια της Νεάπολης, κατέγραψε το ασύλληπτο: ανέμους νότιων διευθύνσεων με ταχύτητα 157,7 χιλιόμετρα ανά ώρα...

... στις 10 το βράδυ, και 152,9 χιλιόμετρα ανά ώρα το απόγευμα της ίδιας μέρας, δηλαδή έναν πραγματικό τυφώνα που αναλογικά θα περιγραφόταν ως 14 Μποφό

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι οι νοτιάδες, που βεβαίως και δεν αποτελούν κάτι σπάνιο για την Κρήτη, δεν είναι χαρακτηριστικό της άνοιξης, όπως νομίζουν οι περισσότεροι. Σύμφωνα με το γνωστό επιστήμονα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι νοτιάδες, νότιοι ή νοτιοδυτικοί, κυριαρχούν από Οκτώβρη έως Γενάρη.

Ο Φεβρουάριος είναι ο κατεξοχήν μήνας του βορρά (εκτός από φέτος), ενώ ο Μάρτης είναι εκείνος των δυτικών και βορειοδυτικών ανέμων. Απρίλη κατά κανόνα έχουμε δυτικούς ανέμους, ενώ το Μάιο ο Αίολος μοιράζεται σε βοριάδες και νοτιάδες. Τέλος, από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο κυρίαρχοι είναι οι βόρειοι με βορειοδυτικοί άνεμοι, μέσω των γνωστών σε όλους μελτεμιών ή των… κλιματιστικών της φύσης που χαρίζουν δροσιστικές ανάσες μέσα στο καλοκαίρι.

Πάντως, για το τι ακριβώς έχει πάει στραβά φέτος φαίνεται ότι μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει το Ελ Νίνιο, το οποίο εμφανίζεται με μεγάλα… κέφια και έχει προκαλέσει μεγάλες καιρικές ανατροπές, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη.



Πηγή: agonaskritis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg