Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Δεκάδες οι κρυμμένες νάρκες στην αρχαία Παλμύρα

This photo released on Sunday March 27, 2016, by the Syrian official news agency SANA, shows a destroyed statue outside the damaged Palmyra Museum, in Palmyra city, central Syria. A Syrian antiquities official says demining experts have so far removed 150 bombs planted by the Islamic State group inside the archaeological site in the historic town of Palmyra. Syrian troops captured the town from IS fighters on Sunday after three weeks of intense fighting. (SANA via AP) (File: Mideast Syria Islamic State.JPEG-07112.jpg )

Μετά την ανακατάληψη της πόλης της Παλμύρας από το Ισλαμικό Κράτος, έχει ξεκινήσει η δύσκολη δουλειά της εκτίμησης της ζημιάς.

Αναλυτές θεωρούν ότι οι ζημιές είναι «τερατώδεις, αλλά μπορούν να αποκατασταθούν», ενώ υπάρχει άλλος ένας μεγάλος κίνδυνος: οι δεκάδες νάρκες που τζιχαντιστές έχουν κρύψει μέσα στα ερείπια.

Σύροι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ήδη έχουν βρεθεί 150 εκρηκτικοί μηχανισμοί στον αρχαιολογικό χώρο, ενώ σύντομα ρώσοι ναρκαλιευτές θα ξεκινήσουν τη διαδικασία της εξουδετέρωσης των ναρκών που μπορεί να βρίσκονται στην αρχαία πόλη.

Μάλιστα, ο διευθυντής της συριακής αρχαιολογικής υπηρεσίας Μααμούν Αμπντουλκαρίμ, σημειώνει ότι οι αρχαιολόγοι δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν σε απομακρυσμένα σημεία της αρχαίας πόλης, φοβούμενοι ότι υπάρχουν «εκατοντάδες νάρκες» στην περιοχή.

Αν και κάποια από τα οικοδομήματα στέκουν ακόμα όρθια, σοκαριστικές είναι οι φωτογραφίες από το εσωτερικό του Μουσείου της Παλμύρας.

Αγάλματα πεταμένα κάτω, σπασμένα, το «ακρωτηριασμένο» σώμα μιας μορφής σε αρχαία στήλη είναι εικόνες που έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου, μάρτυρες του τεράστιου εγκλήματος που συντελέστηκε στην Παλμύρα.

Τον Αύγουστο, τζιχαντιστές αποκεφάλισαν τον Χαλέντ αλ Ασάαντ, γνωστός αρχαιολόγος και τέως διευθυντής του αρχαιολογικού χώρου της Παλμύρας, ο οποίος είχε προσπαθήσει να προστατεύσει τις αρχαιότητες.

Τη βοήθειά του για την αποκατάσταση της ζημιάς έχει προσφέρει και το Μουσείο Ερμιτάζ.






πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg