Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Καταδίκη της Ελλάδας από Ε.Ε. για υπόθεση ρατσιστικής βίας

Η Ελλάδα, καταδικάστηκε πριν από λίγες ημέρες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) για σοβαρές ελλείψεις στη διερεύνηση υπόθεσης ρατσιστικής επίθεσης σε βάρος μετανάστη.

Το 2011, ο Sakir, χωρίς χαρτιά, δέχθηκε σοβαρή επίθεση από εξτρεμιστική ομάδα στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα και στη συνέχεια βρέθηκε κρατούμενος στο αστυνομικό τμήμα και υπό απέλαση. Οι Αρχές, αντί να διερευνήσουν το ρατσιστικό κίνητρο πίσω από την επίθεση, έθεσαν την υπόθεση στο αρχείο. Μάλιστα, ο αυτόπτης μάρτυρας, επίσης αλλοδαπός και χωρίς χαρτιά, που αναγνώρισε τους δράστες, βρέθηκε και αυτός κατηγορούμενος και υπό απέλαση.

Το ΕΔΔΑ, βασιζόμενο, μεταξύ άλλων, στα ευρήματα του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, καταδίκασε την Ελλάδα για τη μη διερεύνηση του ρατσιστικού κινήτρου στην υπόθεση.

Συγκεκριμένα, έκρινε ότι η αστυνομία και οι εισαγγελικές αρχές, παρά την αύξηση των ρατσιστικών επιθέσεων από εξτρεμιστικές ομάδες στην περιοχή, δεν διερεύνησαν την πιθανή σχέση της επίθεσης κατά του Sakir με το μοτίβο των περιστατικών που καταγγέλλονται σε εκθέσεις του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της Διεθνούς Αμνηστίας, του Συνηγόρου του Πολίτη και του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, αλλά τη διαχειρίστηκαν ως μεμονωμένο περιστατικό.

Επίσης, έκρινε ότι οι συνθήκες κράτησης του θύματος στο Α.Τ. του Αγίου Παντελεήμονα δεν ήταν συμβατές με τις υποχρεώσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Η απόφαση δικαιώνει την Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών, η οποία αφιλοκερδώς χειρίστηκε την υπόθεση, ενώ καταδεικνύει τη βασιμότητα των θέσεων του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας σχετικά με την προστασία των θυμάτων και των ουσιωδών μαρτύρων.



(Άρθρο στη "Καθημερινή")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg