Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Η Τουρκία δεν επέτρεψε στην υπουργό Άμυνας της Γερμανίας να προσγειωθεί στη Μυτιλήνη


 Νέα πρόκληση: Η Τουρκία δεν επέτρεψε στην υπουργό Άμυνας της Γερμανίας να προσγειωθεί στη Μυτιλήνη
Σε νέα προκλητική ενέργεια προχώρησε η τουρκική κυβέρνηση, καθώς δεν επέτρεψε την προσγείωση και απογείωση του ελικοπτέρου της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας στο  νησί της Μυτιλήνης, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 6 Μαρτίου.

Το πρόγραμμα της Ούρσουλα Φον ντερ Λάινεν προέβλεπε να φτάσει στο ελληνικό νησί του Αιγαίου, αλλά η Άγκυρα αντέδρασε, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για αποστρατικοποιημένη ζώνη. Όπως προέβλεπε το πρόγραμμα, θα έφτανε στις 6 Μαρτίου στη Μυτιλήνη και από εκεί θα απογειωνόταν με νατοϊκό ελικόπτερο, για να επιβιβαστεί στο νατοϊκό σκάφος «Βόννη».

Είχε προηγηθεί αρνητική απάντηση της τουρκικής κυβέρνησης σε αίτημα του υπουργείου Άμυνας της Γερμανίας, προκειμένου η Ούρσουλα Φον ντερ Λάινεν να επισκεφθεί τα παράλια της χώρας και να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την κατάσταση με τους πρόσφυγες και τη δράση των διακινητών.

Η επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας εντασσόταν στο πλαίσιο της όλης επιχείρησης για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, από την Τουρκία, στην οποία έχει ενεργοποιηθεί και το ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή και της Τουρκίας. Πλέον αναμένεται η αντίδραση του γερμανικού υπουργείου Άμυνας.

Πριν από λίγες ημέρες εξάλλου, ανάλογο επεισόδιο καταγράφηκε και με τον Αλέξη Τσίπρα, όταν το αεροσκάφος του Έλληνα πρωθυπουργού θέλησε να ανεφοδιαστεί στο νησί της Ρόδου, με την Άγκυρα να αντιδρά. Το πρωθυπουργικό αεροσκάφος αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία, διαφοροποιώντας ολοκληρωτικά το πρόγραμμά πτήσης του.

Την πληροφορία διέψευσε ο εκπρόσωπός της, Γιενς Φλόσντορφ, τονίζοντας ότι δεν είχε προγραμματιστεί επίσκεψη της υπουργού γι' αυτήν την Κυριακή, αλλά και ότι «αν η υπουργός ήθελε να επισκεφθεί το πλοίο (τη γερμανική φρεγάτα "Βόννη"), δεν θα χρειαζόταν να λάβει καμία τουρκική άδεια».
 
«Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω αυτήν την αναφορά και δεν γνωρίζω πώς δημιουργείται τέτοια είδηση. Ακόμη και αν η υπουργός ήθελε να επισκεφθεί το πλοίο, δεν θα χρειαζόταν να λάβει καμία τουρκική άδεια. Ποτέ δεν υπεβλήθη αίτημα στην τουρκική πλευρά», δήλωσε ο κ. Φλόσντορφ και σημείωσε ότι «η Τουρκία είναι πολύ εποικοδομητική και προσηλωμένη στην προετοιμασία της έναρξης της αποστολής». «Και αν ερμηνεύω σωστά σημερινές αναφορές, το έχει διαψεύσει και η Τουρκία» πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος της υπουργού Άμυνας υπογράμμισε ότι «δεν ακυρώθηκε καμία επίσκεψη» καθώς είχε σχεδιαστεί η υπουργός να επισκεφθεί το πλοίο όταν η αποστολή θα ξεκινούσε. «Υπήρξαν πολλές (πιθανές) ημερομηνίες. Η Κυριακή είναι μόνο μία από τις πιθανές. Αυτό ορίζεται με βάση το πρόγραμμα της υπουργού. Υπήρξαν ημερομηνίες πριν και μετά. Είναι ανεξάρτητο από οποιαδήποτε συμπεριφορά της Τουρκίας. Όλες οι ειδήσεις που υπήρξαν για αυτό, ειδικά στο εξωτερικό, δεν έχουν βάση» κατέληξε.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg