"Πολύ κοντά σε συμφωνία" βρίσκονται οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα από την επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο επίτροπος Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί.
Απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών, ο Γάλλος επίτροπος ανέφερε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η Επιτροπή πιστεύουν ότι είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία.
«Υπάρχουν κάποια βήματα που πρέπει να γίνουν, αλλά πολλά έχουν ήδη γίνει και δεν πρέπει να αντιδρούμε σαν να έχει ξεσπάσει νέα κρίση?, τόνισε ο Γάλλος Επίτροπος, ενώ πρόσθεσε ότι η μεγάλη σύγκλιση μεταξύ Αθήνας και θεσμών στα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις δίνουν ελπίδες ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία.
Ο Π. Μοσκοβισί εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλες οι πλευρές είναι έτοιμες να εργαστούν με μεγάλη ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και κοινή βούληση, ώστε η Ελλάδα, υλοποιώντας τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, να επιστρέψει σε ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης.
ΓΙΟΥΝΚΕΡ
«Παράλογη» και μη δημοκρατική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την απαίτηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα να νομοθετήσει συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα προκειμένου να διασφαλισθεί ότι θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2018, σύμφωνα με δημοσίευμα της ειδησεογραφικής υπηρεσίας του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, ΜΝΙ, το οποίο επικαλείται υψηλόβαθμο στέλεχος της Επιτροπής.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατά την διάρκεια της σημερινής συνάντησης του Κολεγίου των Επιτρόπων, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις και ο Επίτροπος των Οικονομικών Πιερ Μσκοβισί ενημέρωσαν τους συναδέλφους τους για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων και εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους έφθασαν σε αδιέξοδο.
«Σε μια - όπως περιεγράφη - σε έντονους τόνους παρέμβαση, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ ήταν παράλογες και ότι σε καμία δημοκρατία στον κόσμο δεν θα γινόταν αποδεκτή μια τέτοια απαίτηση», αναφέρει το ΜΝΙ και προσθέτει ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής, σύμφωνα με πηγή που βρισκόταν στην συνεδρίαση, δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να ζητήσει από τους Έλληνες να νομοθετήσουν ένα πακέτο μέτρων το οποίο μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή, αλλά μπορεί και όχι.
«Καμία Βουλή στον κόσμο δεν θα το δεχόταν», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Γιούνκερ επιτέθηκε ακόμη στο ΔΝΤ για την ιδιαίτερα αυστηρή κριτική που ασκεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρωζώνη.
«Είμαστε κατά 95% κοντά σε συμφωνία. Πρέπει να εργαστούμε ώστε να φτάσουμε γρήγορα στο 100%», δήλωσε και πρόσθεσε ότι η εκ των προτέρων απαίτηση για λήψη μέτρων δεν είναι δημοκρατική.
Όπως αναφέρεται ακόμη στο τηλεγράφημα, ο κ. Γιούνκερ θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εντός της ημέρας, στην διάρκεια της οποίας «αναμένεται να προσφέρει στήριξη στην ιδέα ότι το προληπτικό σχέδιο θα πρέπει να είναι αποδεκτό από όλες τις πλευρές».
ΠΩΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
"Αυτοί που επιδιώκουν μικροπολιτικά οφέλη από την αποτυχία της διαπραγμάτευσης θα διαψευσθούν", αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης και δηλώνουν ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί.
Το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζει την στάση που τήρησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και αξιολογεί ως ιδιαίτερα θετικές την παρέμβαση του προέδρου της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ αλλά και την παρέμβαση του προέδρου της ευρωομάδας των Σοσιαλιστικών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα.
Την ίδια ώρα πηγές της κυβέρνησης υπογραμμίζουν ότι η πρόταση της ελληνικής πλευράς για μόνιμο μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, υλοποιεί πλήρως τις αρχές που έθεσε το τελευταίο Eurogroup και σημειώνουν ότι εκείνοι που αντιτίθενται στην πρόταση αυτή, το κάνουν γιατί προσπαθούν να επιβάλουν περισσότερα μέτρα από αυτά που προέβλεπε η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου.
ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗΣ
Mε τους εκπροσώπους των θεσμών, σε επίπεδο νομικών κλιμακίων, συναντήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, με αντικείμενο την κυβερνητική πρόταση σχετικά με το πακέτο των «προληπτικών μέτρων» ύψους 3,6 δισ. ευρώ.
Στόχος είναι να υπάρξει πρόοδος και να κλείσει η αξιολόγηση σε ένα έκτακτο Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει προτείνει τη δημιουργία ενός μηχανισμού - συστήματος αυτόματης περικοπής δαπανών, εφ' όσον διαπιστώνονται αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους, τις οποίες θα επικυρώνει η Eurostat.
(Οι πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg