Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων στην Κωνσταντινούπολη



Τριπλή επίθεση αυτοκτονίας συγκλόνισε το βράδυ της Τρίτης το διεθνές αεροδρόμιο «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης, με αποτέλεσμα 36 άτομα να χάσουν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι να τραυματιστούν.

Οι τραυματίες φθάνουν τους 147, έξι εκ των οποίων είναι σε σοβαρή κατάσταση. Οι εθνικότητες των θυμάτων δεν είναι προς το παρόν γνωστές. Το ελληνικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για Έλληνες πολίτες μεταξύ των θυμάτων.

Όλα δείχνουν το «Ισλαμικό Κράτος»


Το πρακτορείο Associated Press μετέδωσε ότι την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε το «Ισλαμικό Κράτος». Προς την πλευρά του «Ισλαμικού Κράτους» έδειξε και ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ σε δηώσεις του τις πρώτες πρωινές ώρες. Νωρίτερα, χωρίς να παρουσιάζουν αποδεικτικά στοιχεία, ορισμένα τουρκικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι πίσω από τις επιθέσεις αυτοκτονίας το «Ισλαμικό Κράτος». Πάντως, Τούρκος αξιωματούχος είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Dogan ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα. Για το ενδεχόμενο ενέργειας της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» κάνει λόγο και η εφημερίδα Χουριέτ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού και του επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης δήλωσε, σύμφωνα με το δίκτυο NTV, ότι οι τουρκικές αρχές πιστεύουν ότι επρόκειτο για τρεις βομβιστές αυτοκτονίας. 

Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους και αυτόπτες μάρτυρες, οι βομβιστές αυτοκτονίας πυροδότησαν τα εκρηκτικά που έφεραν πάνω τους πριν περάσουν από τον έλεγχο ασφαλείας στον τερματικό σταθμό των πτήσεων εξωτερικού. Οι δράστες φέρνται να προσπάθησαν να εισέλθουν στο κτίριο και στην εξωτερική πύλη όπου γίνεται ο έλεγχος ασφαλείας για την είσοδο έγιναν αντιληπτοί και άνοιξαν πυρ με όπλα καλάσνικοφ πριν ανατιναχτούν. Αστυνομικοί τους πυροβόλησαν προκειμένου να τους εξουδετερώσουν.


Το δίκτυο NBC μετέδωσε μαρτυρία ότι ένας αστυνομικός πάλεψε με έναν από τους δράστες στο έδαφος πριν ο τελευταίος πυροδοτήσει τα εκρηκτικά.

Αλαλούμ με τις πτήσεις


Μετά την επίθεση αυτοκτονίας ανεστάλησαν όλες οι πτήσεις όλων των εταιρειών στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Τα αεροσκάφη μπορούσαν να προσγειώνονται στο αεροδρόμιο μέχρι τις 00.10 ώρα Ελλάδο, ενώ όλες οι απογειώσεις έχουν ήδη ματαιωθεί. Ορισμένες πτήσεις που κατευθύνονταν προς το αεροδρόμιο «Ατατούρκ» άλλαξαν πορεία προς άλλα αεροδρόμια, γνωστοποίησε αξιωματούχος του αεροδρομίου.

Ο τούρκος πρωθυπουργός οποίος ανακοίνωσε ότι «από τις 02.02 έχει ομαλοποιηθεί η κυκλοφορία στο αεροδρόμιο "Ατατούρκ"».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg