Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Συνάντηση Τσίπρα με Ομπάμα - "Βόμβες" για Σόιμπλε



Με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στη Βαρσοβία της Πολωνίας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στην περίπου 30λεπτη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο ήταν παρόντες επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις και ο Πρόεδρος Ομπάμα ενθάρρυνε την Ελλάδα να συνεχίσει την εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

«Ο Πρόεδρος εξήρε τη συνεργασία της Ελλάδας με την Τουρκία για τη μείωση της παράτυπης μετανάστευσης και ενθάρρυνε μια μακροπρόθεσμη αμυντική συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ-Ελλάδας», δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Οι διάλογοι Τσίπρα – Ομπάμα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διάλογοι μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Μπαράκ Ομπάμα.
«Και εμένα μου λένε να μην φοράω γραβάτα για να φαίνομαι νεότερος«, είπε αστειευόμενος ο Αμερικανός πρόεδρος στον Αλέξη Τσίπρα με το που κάθησαν στο τραπέζι των συζητήσεων. «Και εγώ έχω πει ότι δεν θα φορέσω γραβάτα μεχρι την ελάφρυνση του χρέους«, απάντησε με χαμόγελο ο πρωθυπουργός.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Μπαράκ Ομπάμα τόνισε: «Τώρα είναι η ώρα της ανάπτυξης, των επενδύσεων και της δημιουργίας θέσεων εργασίας για να έχουμε ένα πιο ευνοϊκό έδαφος. Για αυτό προϋπόθεση είναι και η ελάφρυνση του χρέους«. Απαντώντας ο Ομπάμα του είπε πως καταλαβαίνει αυτό που του λέει άλλα υπάρχουν δυσκολίες με την Γερμανία σε αυτό το πεδίο.
Συνεχίζοντας ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον Αμερικανό πρόεδρο πως «το πακέτο των μέτρων του ΔΝΤ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Αθήνα, ενώ οι προτάσεις του για το χρέος δεν γίνονται αποδεκτές από την ΕΕ«.

Απαντώντας ο Μπαράκ Ομπάμα εξαπέλυσε επίθεση προς τον Β. Σόιμπλε. «Επί 8 χρόνια διαφωνούμε και εμείς με τον Σόιμπλε σχετικά με το ποια μπορεί να είναι η διέξοδος από την κρίση. Εδώ και 8 χρόνια εμείς έχουμε αναπτυχθεί κατά 10% και η Ευρώπη παραμένει σε στασιμότητα«. Επίσης ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε πως κατανοεί τις ελληνικές θέσεις και οι ΗΠΑ θα συμβάλουν για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα οδηγεί στην ανάπτυξη. Ενημέρωσε επίσης πως θα έρθει σύντομα ο Λιου στην Αθήνα… για περαιτέρω συνεργασία.

Για το Κυπριακό, ο Μπαράκ Ομπάμα ειπε στον Έλληνα πρωθυπουργό να συνεχίσει να πιέζει την ελληνοκυπριακή κοινότητα για την λύση και από την πλευρά τους οι ΗΠΑ θα ενεργήσουν ώστε και η Τουρκία να κάνει ότι της αναλογεί.

Ο Μπαράκ Ομπάμα εξήρε την αλληλεγγύη των Ελλήνων στο προσφυγικό, ενώ ρώτησε τον Αλ. Τσίπρα για τις ευπαθείς ομάδες και τα παιδιά που δεν συνοδεύονται.

Ένα αστείο περιστατικό σημειώθηκε όταν ο Αλέξης Τσίπρας παρότρυνε τον Αμερικανό πρόεδρο «να δουλέψουμε για να τελειώσει και ο πόλεμος στη Συρία». Τότε ο Μπαράκ Ομπάμα απάντησε, με νόημα: «Θα πρεπει να συμβαλει και ο φίλος σου ο Πουτιν»

Ελληνορωσικές σχέσεις - ταξίδι του Αλ. Τσίπρα στην Κίνα.

U.S. President Barack Obama and Greek Prime Minister Alexis Tsipras had a meering during the NATO summit in Warsaw on Jul. 9, 2016. / Συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του Έλληνα πρωθυπουργου Αλέξη Τσίπρα στη Βαρσοβία στις 9 Ιούλη, 2016

Μετά το πέρας της συνάντησης το γραφείο τύπου του πρωθυπουργό εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, κ. Μπαράκ Ομπάμα. Η συνάντηση έγινε κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου στη Βαρσοβία.
Αντικείμενο της μεταξύ τους συζήτησης ήταν η πορεία του ελληνικού προγράμματος, το προσφυγικό, καθώς και η πορεία του Κυπριακού.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα συζητήθηκε η ανάγκη, η έξοδος από την λιτότητα να συμβαδίσει με την αποτελεσματική απομείωση του χρέους.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη θετική συνεισφορά των ΗΠΑ στο ζήτημα του χρέους και ζήτησε να συνεχιστεί η στενή συνεργασία με τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Τζακ Λιού.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός ανέλυσε τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, καθώς και την πρόθεσή της να αντιμετωπίσει αποφασιστικά το ζήτημα της διαφθοράς και τη διαπλοκής οικονομικών συμφερόντων και πολιτικών κέντρων εξουσίας. Στον τομέα αυτόν, ζήτησε τη στήριξη και τη συνεργασία των ΗΠΑ.

Αναφορικά με την προσφυγική κρίση, στην συζήτηση αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας στην αποτελεσματική διαχείριση των ροών και στην ανάδειξη των αξιών του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, καθώς και η σημασία του ενεργού ρόλου του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Παράλληλα, συζητήθηκε ο ενεργός διπλωματικός ρόλος της Ελλάδας ως δύναμης συνεργασίας που διατηρεί εποικοδομητικές σχέσεις με όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Τέλος, στο πλαίσιο της συζήτησης για το Κυπριακό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, τόνισε την σημασία της δίκαιης και βιώσιμης λύσης του ζητήματος, στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, με αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων και κατάργηση των εγγυήσεων.

Η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, ενώ υπογραμμίστηκαν η καλή συνεργασία και οι φιλικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.





πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg