Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Τελικώς τρεις νεκροί και 79 τραυματίες από βομβιστική επίθεση σε σιδηροδρομικό σταθμό

 Πανικός στην Κίνα: τρεις νεκροί και 79 τραυματίες από βομβιστική επίθεση σε σιδηροδρομικό σταθμό

Τρεις νεκροί και 79 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός της βομβιστικής επίθεσης που σημειώθηκε την Τετάρτη σε σιδηροδρομικό σταθμό του Ουρούμτσι, πρωτεύουσας της κινεζικής δυτικής επαρχίας Σιντζιάνγκ.


Από τους 79 τραυματίες οι τέσσερις είναι σοβαρά. Η έκρηξη, την οποία το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα χαρακτήρισε «βίαιη τρομοκρατική επίθεση», σημειώθηκε έξω από μια έξοδο του σιδηροδρομικού σταθμού του Ουρούμτσι, την ίδια ημέρα που ο πρόεδρος της χώρας Σι Τζινπίνγκ ολοκλήρωνε επίσκεψή του στην περιοχή.

«Ασθενοφόρα και οχήματα της αστυνομίας έσπευσαν στο σημείο. Στις 20:30 (τοπική ώρα) οι άνθρωποι που βρίσκονταν στην πλατεία μπροστά από τον σταθμό και γύρω από αυτόν είχαν απομακρυνθεί», σημείωσε το Νέα Κίνα.

Σε φωτογραφίες που αναρτήθηκαν από αυτόπτες μάρτυρες στον κινεζικό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Weibo εικονίζονται ομάδες αστυνομικών που απέκλειαν την είσοδο στον σταθμό. Σε μια άλλη φωτογραφία φαίνονται συντρίμμια στο έδαφος όχι μακριά από την είσοδο του σταθμού και κοντά στο σημείο βαλίτσες.

Η κυκλοφορία των τρένων από τον συγκεκριμένο σταθμό έχει διακοπεί, μετέδωσε το Νέα Κίνα επικαλούμενο έναν αστυνομικό.

Η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα που ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ολοκλήρωνε τετραήμερη επίσκεψη στην επαρχία Σιντζιάνγκ, την οποία παρουσίασε ως «τη γραμμή του μετώπου» της μάχης που διεξάγει το Πεκίνο εναντίον «της τρομοκρατίας», σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε σήμερα.

Η Σιντζιάνγκ, που συνορεύει με οκτώ κράτη της Κεντρικής Ασίας, είναι με τεράστια επαρχία πλούσια σε ορυκτά, όπου οι τουρκόφωνοι μουσουλμάνοι Ουιγούροι αποτελούν την κύρια εθνότητα.

Από τότε που οι Χαν, η μεγαλύτερη εθνότητα στην Κίνα, έχουν συρρεύσει στην περιοχή τις τελευταίες δεκαετίες, οι Ουιγούροι καταγγέλλουν ότι τους παρενοχλούν οι αρχές και ότι είναι θύματα μιας καταπιεστικής πολιτικής εναντίον τους εξαιτίας της θρησκείας και του πολιτισμού τους.

Από το 2009 η επαρχία είναι θέατρο βιαιοτήτων οι οποίες έχουν ενταθεί τους τελευταίους μήνες και τις οποίες το Πεκίνο καταγγέλλει ως «τρομοκρατικές» ενέργειες που αποδίδει σε αυτονομιστικά και ισλαμιστικά κινήματα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg