Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Τουρκοκύπριοι: Το εδαφικό θα είναι το τελευταίο κεφάλαιο που θα ανοίξει για το Κυπριακό


Έρογλου: Το εδαφικό θα είναι το τελευταίο κεφάλαιο που θα ανοίξει για το Κυπριακό
Θέματα ουσίας θα συζητηθούν στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό που θα ξεκινήσουν στις 6 Μαΐου, ωστόσο το εδαφικό, ιδιαίτερα ο χάρτης και οι αριθμοί θα έρθουν στο τραπέζι αφού υπάρξει συμφωνία στα άλλα κεφάλαια, δήλωσε σήμερα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου.


Ο κ. Έρογλου είπε ότι το θέμα του εδάφους, που έχει μεγάλη σημασία για τον τομέα της παραγωγής, είναι από τα πιο δύσκολα κεφάλαια στις διαπραγματεύσεις. Το σημαντικό είναι αυτός ο "λαός" σε αυτά τα εδάφη, χωρίς να αποκοπεί από την παραγωγή να ζήσει μέσα σε ευμάρεια και ασφάλεια. «Σε αντίθετη περίπτωση η συμφωνία που θα καταλήξουμε θα μείνει στα χαρτιά. Εμείς δεν θέλουμε μια συμφωνία που θα μείνει στα χαρτιά, αλλά ψάχνουμε μια μόνιμη συμφωνία».

Επανέλαβε ότι δεν μπορεί να παραβλέπονται οι εξελίξεις από το 1974 έως σήμερα και υποστήριξε πως κατά την άποψή του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να αποδεχθεί τις συγκλίσεις Δ. Χριστόφια, «και αν υπάρχουν νέες προτάσεις να τις θέσει στο τραπέζι».

Ανέφερε, δε, ότι στις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις σκέφτονται να ξεκινήσουν από το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης, υπενθυμίζοντας ότι στο εδαφικό η τουρκική πλευρά έχει θέσει τα κριτήριά της στην σύσκεψη της Γενεύης. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία στα άλλα κεφάλαια το να συζητήσουμε θέμα χάρτη θα προκαλέσει αναστάτωση, υποστήριξε. «Εάν ξεκινήσουμε λέγοντας θα δώσουμε αυτή την περιοχή, την άλλη περιοχή, θα σταματήσει η γεωργία και οι οικονομικές δραστηριότητες (στο ψευδοκράτος) και θα προκαλέσουμε μια ψυχολογική κατάσταση στον λαό που δεν θέλουμε. Το εδαφικό στο τέλος (θα συζητηθεί). Ο χάρτης και οι αριθμοί σχετικά με το εδαφικό θα είναι τα τελευταία».

Από την πλευρά του ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις τους σημείωσε πως πάγια θέση του Πρόεδρου της Kυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη  είναι η ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στις διεργασίες για λύση του Κυπριακού.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είπε, «θα συνεχίσει να είναι Κράτος μέλος της ΕΕ και μετά την λύση και μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο έχει ζητήσει και από τον Πρόεδρο Μπαρόζο και από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού συμβουλίου την ενεργότερο εμπλοκή του κ Βανούφεν του προσωπικού απεσταλμένου του κ. Μπαρόζο στις διεργασίες για επίλυση του Κυπριακού».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg