Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Η μη παρουσία των ελεγκτών στο συνέδριο για την ελληνική οικονομία, στέλνει "τροϊκανό" μήνυμα


Μήνυμα από Τρόικα η μη παρουσία των ελεγκτών στο συνέδριο για την ελληνική οικονομία
Τα μέτρα που μπορεί να αποδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι αρκετά για την Τρόικα, αλλά ακόμη και αυτές οι υποχωρήσεις είναι αμφίβολο αν μπορούν να θεσμοθετηθούν με νόμο, αφού οι βουλευτές της συμπολίτευσης στέλνουν ήδη μηνύματα ότι...

... δεν μπορούν να υπερψηφίσουν μείωση μισθών και συντάξεων που θα επιβαρύνουν περαιτέρω τους Έλληνες.

Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, αυτή την ώρα, μοιάζει να βρίσκεται μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης. Ο πρωθυπουργός, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και οι συνεργάτες τους γνωρίζουν ότι η τελευταία προβλεπόμενη αξιολόγηση στο πλαίσιο του υφιστάμενου Μνημονίου δεν θα ολοκληρωθεί αν δεν ικανοποιηθούν οι όροι της Τρόικας. Την ίδια στιγμή, εκτός από τους πιστωτές, όρους θέτουν και οι βουλευτές της πλειοψηφίας που προειδοποιούν ότι δεν μπορούν να υπερψηφίσουν νέα μέτρα διότι τότε θα εμφανίζονταν ανακόλουθοι απέναντι στους ψηφοφόρους στους οποίους δεσμεύονταν ότι δεν θα επιβληθούν νέα βάρη. Εκτός από νέα μέτρα, το ερώτημα είναι αν η Βουλή θα εγκρίνει την αλλαγή των φορολογικών συντελεστών ΦΠΑ και την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, θέματα στα οποία η Αθήνα έχει ήδη υποχωρήσει στις απαιτήσεις των δανειστών.

Έπειτα από διεργασίες μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων και συνεχείς διαβουλεύσεις, η ελληνική πλευρά απέστειλε στην Τρόικα το πακέτο των αντιπροτάσεών της με σκοπό να γεφυρωθεί το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, στο «πακέτο μέτρων» που προσφέρει στην Τρόικα η κυβέρνηση για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση περιλαμβάνονται τα εξής μέτρα:

-  Αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό για τις διανυκτερεύσεις ξενοδοχείων από 6,5% σε έως 13%,

-  «Πάγωμα» των συντάξεων την διετία 2016-2017,

-  Αύξηση στα 20 χρόνια (από 15) των ελάχιστων ετών ασφάλισης για να λάβουν σύνταξη οι γεννηθέντες από το 1975 και μετά,

-  Κατάργηση συντάξεων πριν τα 62 (πλήρης εφαρμογή από το 2019 με τριετή μεταβατική περίοδο),

-  Αυστηροποίηση κριτηρίων για χορήγηση ΕΚΑΣ προκειμένου να εξοικονομηθούν 80 εκατ. ευρώ,

-  Μείωση του εισαγωγικού μισθού για πρωτοδιοριζόμενους στο δημόσιο από 1/1/2015,

-  Κατάργηση προσωπικής διαφοράς από 1/7/2015 στο υπουργείο Οικονομικών (έναρξη πιλοτικής εφαρμογής του νέου μισθολογίου) και στη συνέχεια για όλους από 1.1.2015, με αντικατάστασή της από το «μπόνους» αποδοτικότητας και

-  Νέα μείωση οδοιπορικών, εκτός έδρας και υπερωριών στο δημόσιο.



Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει τις απαντήσεις των πιστωτών στις αντιπροτάσεις αυτές, ενδεχομένως και κατά τη διάρκεια του σημερινού 24ωρου.

Τα... «γυμνάσια» των δανειστών στην ελληνική κυβέρνηση

Η απόφαση της Τρόικας να μην επιτραπεί στους ελεγκτές των δανειστών να μεταβούν στην Αθήνα ούτε καν για να μιλήσουν στο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου με τίτλο «η ελληνική οικονομία σε σημείο καμπής», δείχνει με ανάγλυφο τρόπο τις σκληρές διαθέσεις των πιστωτών.

Το γιατί ο Ινδός επικεφαλής του ΔΝΤ στην Τρόικα Ρίσι Γκογιάλ και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Τρόικα Κλάους Μαζούχ ακύρωσαν την έλευσή τους στην Αθήνα για το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο δεν έχει διευκρινιστεί επισήμως. Είναι ωστόσο προφανές ότι οι δανειστές αποστέλουν το μήνυμα ότι δεν είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν οποιαδήποτε άλλη βοήθεια στην Ελλάδα, εάν η ελληνική πλευρά δεν συναινέσει με τις αξιώσεις τους.

«Ράπισμα» Σόιμπλε

«Η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση απ΄ό,τι θεωρούσαμε πριν από δύο χρόνια, αλλά χρειάζεται υποστήριξη στις αγορές, επομένως το σκεπτικό είναι με όρους μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής, που θα συνοδεύεται από ορισμένες προϋποθέσεις», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη γερμανική κρατική τηλεόραση για το ελληνικό πρόβλημα. Για όσους γνωρίζουν να διαβάζουν τη διπλωματική ορολογία, η διατύπωση του κ. Σόιμπλε «η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση απ' ότι πριν από δύο χρόνια», οτιδήποτε άλλο παρά σαν θετικό μήνυμα μπορεί να εκληφθεί. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δίνει στην Αθήνα το λιγότερο απ' όσα μπορεί, αρκούμενος στη διαπίστωση ότι το 2014 απλώς η χώρα είναι καλύτερα απ' ότι το 2014 που η Ελλάδα αντιμετώπιζε το φάσμα της εξόδου από την ευρωζώνη...

Και για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για τις διαθέσεις του Βερολίνου ο κ. Σόιμπλε πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει στις αγορές χωρίς υποστήριξη... Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που θέτουν οι Ευρωπαίοι για την χορήγηση στην Ελλάδα της λεγόμενης προληπτικής πιστωτικής γραμμής; Πρόκειται ακριβώς για τα νέα μέτρα που «συζητούν» αυτές τις ημέρες οι πιστωτές με την ελληνική κυβέρνηση.

100 δόσεις: Ρύθμιση για... φοροφυγάδες

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel χαρακτηρίζει τη ρύθμιση των 100 δόσεων για αποπληρωμή παλαιών χρεών προς την εφορία ρύθμιση για φοροφυγάδες, μεταφέροντας την απογοήτευση και τη διαφωνία των δανειστών για τη ρύθμιση που προσφάτως ενέκρινε η ελληνική Βουλή έπειτα από ράβε-ξήλωνε πολλών εβδομάδων.

Η τρόικα, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, και ειδικά το ΔΝΤ επιμένει να αλλάξει η ρύθμιση των 100 δόσεων. Ζητά να υιοθετηθούν εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία και θα μειώσουν τις δόσεις για όσους εμφανίζουν προϋποθέσεις τέτοιες που να μπορούν να ικανοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Έχει σημασία το ότι οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι αν κάτι τέτοιο υιοθετηθεί, τότε μπορεί να ισχύσει και για όσους έχουν ήδη προβεί σε ρυθμίσεις.

Είναι προφανές ότι το ΔΝΤ θεωρεί ότι οι ρυθμίσεις των 100 δόσεων θα πάνε πίσω τις πληρωμές προς το Δημόσιο και ζητά να περιοριστούν οι δυνατότητες σε αυτή την κατεύθυνση.

Καθοριστικά θα είναι τα στοιχεία που θα δημοσιοποιηθούν εντός των επομένων ημερών για τα εισπραχθέντα έσοδα του Νοεμβρίου. Αν υπάρχει νέα σημαντική στέρηση τότε οι πιέσεις στην κυβέρνηση θα αυξηθούν.

Στα... κάγκελα οι βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για νέα μέτρα


Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση καλείται να ισορροπήσει σε τεντωμένο σκοινί καθώς απέναντι στην αδιάλλακτη στάση της τρόικας σχηματίζεται μπλοκ βουλευτών της συγκυβέρνησης οι οποίοι ξεκαθαρίζουν ότι νέα αντιλαϊκά μέτρα δεν πρόκειται να περάσουν από την Βουλή.

Το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις κοινοβουλευτικές ομάδες των συγκυβερνώντων κομμάτων αναμένεται να εκφραστεί στην συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό που ξεκινά την Τετάρτη και ολοκληρώνεται την Κυριακή. Όπως σημειώνουν έμπειροι κοινοβουλευτικοί η ψηφοφορία για την έγκρισή του θα αποτελέσει προανάκρουσμα για την αποδοχή ή μη της συμφωνίας με τους δανειστές.

Ηδη ο βουλευτής της ΝΔ Ιορδάνης Τζαμτζής περιέγραψε την κόκκινη γραμμή πέραν της οποίας θα απειληθεί η κυβερνητική συνοχή λέγοντας ότι αυξήσεις στον φόρο των φαρμάκων και των βιβλίων  και αλλαγές στην ρύθμιση των 100 δόσεων δεν θα γίνουν αποδεκτές.  Τις προηγούμενες ημέρες οι Κώστας Κοντογεώργος (ΝΔ) και Γιάννης Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ) έριξαν προειδοποιητικές βολές για ενδεχόμενη μείωση των συντάξεων.

Αύριο αναμένεται να συνεδριάσει και το συντονιστικό του ΠΑΣΟΚ για να καθοριστεί η περαιτέρω στάση των βουλευτών.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού αλλά και τα επιτελεία των ΚΟ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να εκτιμούν ότι η πρόταση για αύξηση ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, «πάγωμα» συντάξεων και αυστηροποίηση χορήγησης ΕΚΑΣ είναι το κατάλληλο μίγμα μέτρων για να μην υπάρξουν αλυσιδωτές πολιτικές εκρήξεις. Συμφωνούν δηλαδή στο ότι το συγκεκριμένο πακέτο μπορεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της τρόικας, να γίνει αποδεκτό από τους κυβερνητικούς βουλευτές και να μην δυσκολέψει την αναζήτηση των 180 για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε κάθε περίπτωση κρίσιμη θεωρείται η συζήτηση για τον προϋπολογισμό που ξεκινά την ερχόμενη Τετάρτη καθώς εκεί θα δοθεί το στίγμα των προθέσεων τόσο των κυβερνητικών βουλευτών όσο και των ανεξάρτητων.





πηγή πληροφοριών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg