Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Τα 5 ίχνη της «μίζας» στα αντιαεροπορικά



Εως τώρα όλες οι μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς γερμανικών εταιρειών στην Ελλάδα ήταν αντικείμενο ερευνών στη Γερμανία, που κατέληγαν στην άσκηση διώξεων στην Ελλάδα. Αλλά με την υπόθεση «της Βρέμης»...

...η φορά των πραγμάτων αλλάζει: οι αποδείξεις συνελέγησαν στην Αθήνα και η ομολογία του Αντωνίου Κάντα ανάγκασε τελικά τη γερμανική εταιρεία Rheinmetall να «ομολογήσει» ότι επί χρόνια ανέχθηκε τις παράνομες πρακτικές του αντιπροσώπου της στην Ελλάδα για να κερδίσει (τουλάχιστον) το συμβόλαιο των αντιαεροπορικών συστημάτων Asrad.

Σύμφωνα με όσα έχει αποδεχθεί η ίδια η γερμανική επιχείρηση και έχουν, κατά πληροφορίες της «Κ», αποτυπωθεί στον σχετικό συμβιβασμό με την Εισαγγελία της Βρέμης η οποία δεν συνεχίζει τη δίωξη κατά της εταιρείας:

1. Η σύμβαση των Asrad ξεκίνησε από τα 134 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια επεκτάθηκε δύο φορές στα 160 εκατ. Ταυτόχρονα, όμως, έγιναν έξι φορές «συμβάσεις αντιπροσώπευσης» με τον κ. Πάνο Ευσταθίου, παρά το γεγονός ότι η εξέταση των αρχικών συμβάσεων και πληρωμών οδήγησε ένα μεγάλο δικηγορικό γραφείο της Γερμανίας (Heuking, Kuehn, Luer, Wojtek) να συστήσει την άμεση καταγγελία των συμβάσεων με τον Ελληνα αντιπρόσωπο και την απαίτηση πληρωμών αποζημίωσης για παράνομες πρακτικές.

2. Για «ανύπαρκτες» υπηρεσίες οι δύο εταιρείες του Πάνου Ευσταθίου πληρώθηκαν με το 14% της σύμβασης, όπου το 13% καταβαλλόταν στη βρετανική εταιρεία του αντιπροσώπου και μόλις το 1% στην ελληνική για υποτιθέμενες υπηρεσίες στην Ελλάδα.

3. Το ίδιο διάστημα ο Ευσταθίου στέλνει αλλεπάλληλα φαξ με τα οποία μιλάει «συγκεκαλυμμένα» για παράνομες πληρωμές. Δύο από τους Γερμανούς υπαλλήλους της Rheinmetall, που συμφώνησαν ή συναίνεσαν στη συνέχιση των παράνομων πληρωμών «με ποσά που ήταν πάντα στρογγυλά», όπως παραδέχεται η εταιρεία, έλαβαν «μίζες» από τον Ελληνα αντιπρόσωπο.

4. Συνολικά έχουν αποτυπωθεί μίζες 4 εκατ. ευρώ, από τις 900.000 του Κάντα έως τις 66.075 ενός πρώην αρχηγού του Ναυτικού. Το κέρδος της εταιρείας για τη σύμβαση αυτή υπολογίζεται στα 36,8 εκατ. Στην πραγματικότητα η εταιρεία έχει «βγάλει» 13 εκατ. από τα οποία 10 εκατ. κατέβαλε στον Ευσταθίου και χρειάστηκε να πληρώσει 3,5 εκατ. σε διάφορα δικηγορικά γραφεία προκειμένου να εξηγήσει... τα ανεξήγητα.

5. Οι παράνομες πληρωμές στην Ελλάδα για το συγκεκριμένο συμβόλαιο είχαν μακρά προϊστορία. Ενας πρώην CEO της Rheinemtall Electronics Systems είχε ήδη από το 1995 παραδεχθεί ότι «οι πληρωμές σε μεσάζοντες στην Ελλάδα συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό να δοθούν χρήματα σε πρόσωπα από το πολιτικό προσωπικό της χώρας...».


Η σύμβαση των Asrad είναι η μάλλον «μικρή» σύμβαση της Rheinmetall (ύψους 160 εκατ. ευρώ), όπως άλλωστε τεκμαίρεται μέσα από το υλικό που συγκέντρωσαν από κοινού οι Εισαγγελίες Βρέμης και Αθηνών. Οι Γερμανοί εισαγγελείς πιστεύουν ότι με 14% η γερμανική εταιρεία κατέβαλε στο «εγχείρημα» των Asrad τις μεγαλύτερες προμήθειες σε σχέση με τον τζίρο του έργου.


Συντάκτης   Τάσος Τέλλογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg