Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Η πολιτική αβεβαιότητα, βλάπτει σοβαρά την αγορά

 Υπάρχει ένα γενικότερο μούδιασμα στην αγορά, υποστηρίζουν οι επιχειρήσεις, που άρχισε να κορυφώνεται από τις 8 Δεκεμβρίου, όταν και γνωστοποιήθηκε η επίσπευση της εκλογικής διαδικασίας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Αρχισαν  να εκδηλώνονται τα πρώτα σημάδια αρρυθμίας στην πραγματική οικονομία, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας που επικρατεί στη χώρα από τις αρχές Δεκεμβρίου...


 Στελέχη εισηγμένων επιχειρήσεων, από τους κλάδους των καλλυντικών, ειδών καθαριότητας, παιχνιδιών, αναλωσίμων ηλεκτρονικών υπολογιστών και όχι μόνο, που απευθύνονται στο ευρύ καταναλωτικό κοινό και αυτή την περίοδο πραγματοποιούν σχεδόν το 30% του ετήσιου τζίρου τους, έχουν παρατηρήσει μείωση της καταναλωτικής δαπάνης που φθάνει το 5% με 6% σε σχέση με τον Νοέμβριο.

Υπάρχει ένα γενικότερο μούδιασμα στην αγορά, υποστηρίζουν οι επιχειρήσεις, που άρχισε να κορυφώνεται από τις 8 Δεκεμβρίου, όταν και γνωστοποιήθηκε η επίσπευση της εκλογικής διαδικασίας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Ολος ο Νοέμβριος κινήθηκε ανέλπιστα καλά και ξαφνικά τον Δεκέμβριο επέστρεψε η εσωστρέφεια στους καταναλωτές που περισσότερο ενδιαφέρονται να αποταμιεύσουν παρά να ξοδέψουν μέχρι να αποκατασταθεί η ομαλότητα στη πολιτική ζωή της χώρας.

Ανοδος αποδόσεων

Η εκτόξευση της απόδοσης των 10ετών, 5ετών και 3ετών ομολόγων πάνω από 10% και η βύθιση του χρηματιστηρίου ήταν οι δύο σταθερές που ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά των εταιρειών αλλά και των πολιτών.

Τα ίδια στελέχη προσθέτουν στη «Κ» ότι και οι προμηθευτές τους άρχισαν να βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής περιμένοντας το τελικό αποτέλεσμα της τρίτης ψηφοφορίας στις 29 Δεκεμβρίου για να διαπιστωθεί εάν η χώρα θα προσφύγει σε λιγότερο από 3 χρόνια ξανά σε πρόωρες εκλογές.

Στον κλάδο του αλουμινίου εκπρόσωποι των επιχειρήσεων με δηλώσεις τους στη «Κ» σημείωναν τα εξής: «δεν έχουμε επηρεαστεί από τις πολιτικές εξελίξεις για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπάρχουν δουλειές. Ο Νοέμβριος ήταν ο χειρότερος μήνας για τον κλάδο των τελευταίων 25 ετών».

Μηνύματα από εξωτερικό

Οι ξένοι πελάτες των ελληνικών επιχειρήσεων δεν δείχνουν προς το παρόν να ανησυχούν αλλά ζητούν καθημερινή ενημέρωση από τις διοικήσεις των επιχειρήσεων. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι διοικήσεις των εισηγμένων τηρούν ευλαβικά κάποιες βασικές ενέργειες για να είναι έτοιμες σε περίπτωση που οι δύο πρώτοι μήνες του 2015 χαρακτηριστούν από έντονη αστάθεια στην οικονομία της χώρας.

Ειδικότερα από αυτή την περίοδο προχωρούν στην αποθεματοποίηση εμπορευμάτων και πρώτων υλών, κλείνουν συμβόλαια για προμήθειες πρώτων υλών με ορίζοντα τουλάχιστον 6 μηνών και παρακολουθούν στενά τους πελάτες τους ενώ διακόπτουν τις συνεργασίες με τους πιο ασυνεπείς. Ταυτόχρονα ενισχύουν την παρουσία τους στο εξωτερικό, μέσω εξαγωγών και δημιουργίας μονάδων σε άλλες χώρες.

Αν και οι περισσότεροι επικεφαλής των εταιρειών αρνούνται ότι έχουν επεξεργασθεί συγκεκριμένο σχέδιο, αποτελεί κοινό μυστικό ότι ήδη λαμβάνουν τα μέτρα τους για να διαχειρισθούν μια επικείμενη κρίση.

Επίσης οι εταιρείες δίνουν μεγάλο βάρος στην διαχείριση του συναλλαγματικού κινδύνου. Οι μεγάλοι όμιλοι, ούτως ή άλλως, προμηθεύονται πρώτες ύλες (ζάχαρη, καύσιμα, υλικά συσκευασίας) βάσει προθεσμιακών συμβολαίων, συμβολαίων δικαιώματος προαίρεσης κ.ά. Τώρα -με αφορμή και την κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας- εξετάζουν ακόμη περισσότερο τα δεδομένα των αγορών έτσι ώστε να περιορίσουν τις απώλειες από τις διαφορές των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Οι εταιρείες επίσης φροντίζουν να ελαχιστοποιούν τους κινδύνους κυρίως αντισταθμίζοντας τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού σε ξένα νομίσματα, καθώς θα πρέπει να διασφαλισθούν οι πρώτες ύλες τουλάχιστον για ένα εξάμηνο. Οι όμιλοι που διαθέτουν εταιρείες στην Ελλάδα περιορίζουν τον εξωτερικό και εσωτερικό δανεισμό σε αυτές.

Μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, προκειμένου να εξασφαλίσουν ρευστότητα από το εξωτερικό, καθώς είναι ελάχιστη έως μηδενική η χρηματοδότηση από ελληνικές τράπεζες, έχουν ανοίξει λογαριασμούς στο εξωτερικό σε ευρώ και δολάριο με την εγγύηση των προσωπικών καταθέσεων των βασικών μετόχων της κάθε εταιρείας. Επίσης επανεξετάζονται τα οικονομικά δεδομένα των συνεργατών έτσι ώστε να περιοριστεί η εξάρτηση από τους μη συνεπείς και μεγαλύτερη έμφαση στην ασφάλιση των πιστώσεων.

Το διάστημα που χορηγούν πίστωση περιορίζεται συχνά στις 30 ημέρες, με τους προμηθευτές πλέον να είναι πολύ αυστηροί. Επίσης, πολλές εταιρείες φροντίζουν να υπάρχει μεγάλη διασπορά στο πελατολόγιό τους, προκειμένου να μην εξαρτώνται σε ποσοστό πάνω από 50% από 1-2 πελάτες.



(Από την έντυπη έκδοση της "Καθημερινής")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg