Δημοψήφισμα πρότεινε ο Γιώργος Παπανδρέου επί της οποιαδήποτε συμφωνίας προκύψει από τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ως αποτέλεσμα συνεννόησης με τους εταίρους και της εσωτερικής διαβούλευσης.
Ο πρόεδρος του Κινήματος ζήτησε, ουσιαστικά, τα κόμματα που θα συνεργαστούν για τη δημιουργία κυβέρνησης, να συμφωνήσουν στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος πάνω στο «Ελληνικό Σχέδιο», το οποίο θα αποτελέσει και ένα ισχυρό «διαπραγματευτικό» χαρτί.
Επανέλαβε ότι, όταν αποφάσισε να ζητήσει τη γνώμη του λαού το 2011 για τα μέτρα που θα επιβάλλονταν, ανατράπηκε και ως συνέπεια ήταν η εφαρμογή πιο σκληρής λιτότητας, με τα συμφέροντα να μην θέλουν την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.
Τάχθηκε υπέρ μίας εξεταστικής για το πώς οδηγηθήκαμε στο Μνημόνιο, ενώ επανέλαβε ότι η λύση δεν είναι η έξοδος από αυτό, αλλά η αντιμετώπιση των αιτιών.
Κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης τύπου ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε το ΔΝΤ «σύμμαχο», ειδικά για τη διαπραγμάτευση του χρέους, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση υπό τον όρο να γίνει δημοψήφισμα για τα νέα μέτρα, ασκώντας κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ότι υπόσχονται απλά έξοδο από το Μνημόνιο, χωρίς να θέλουν να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου η διεξαγωγή δημοψηφίσματος πρέπει να γίνει για τρεις λόγους: Να είναι διαπραγματευτικό χαρτί, να εγγυάται ότι καμία κυβέρνηση δεν θα φέρει άλλα μέτρα και γιατί θα αποτελέσει συμβόλαιο και εγγύηση μεταξύ του ελληνικού λαού και των υπόλοιπων λαών. «Δεν πρέπει να υπάρχει λευκή επιταγή», όπως τόνισε και υπογράμμισε ότι «επιβάλλεται να υπάρξουν συνεργασίες και όχι πόλωση και πως το Κίνημα εγγυάται για αυτά. Ξεκαθάρισε ότι το Κίνημα θα μπορούσε να συνεργαστεί με την επόμενη κυβέρνηση, υπό όρους και ένας από αυτούς είναι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
«Έχουμε τη γνώση για την διαχείριση μιας κρίσης», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός εκφράζοντας την άποψη ότι δεν είναι η λύση η έξοδος από τα Μνημόνια, αλλά πρωτίστως η καταπολέμηση εκείνων που οδήγησαν εδώ. Ασκώντας κριτική απέναντι σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «τάζουν την ομαλή έξοδο από την κρίση, τη σκληρή διαπραγμάτευση για το υπερχρεωμένο κράτος, αλλά λείπει ένας βασικός παράγων: ο ελληνικός λαός».
Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «όποια λύση η όποια διαπραγμάτευση για το χρέος πρέπει να έχει τη γνώμη και την απόφαση του ελληνικού λαού, με την επικύρωση ενός δημοψηφίσματος. Το πιο σκληρό διαπραγματευτικό χαρτί μιας κυβέρνησης. Θα εγγυάται ότι δεν θα φέρουν κυβερνητικά άδικα βάρη και θα ελέγχεται όποια κυβέρνηση σχηματιστεί». Ερωτηθείς αν έχει νόημα το δημοψήφισμα μετά τις εκλογές, τόνιζε ότι «δεν θεωρώ τις εκλογές δημοψήφισμα. Στις εκλογές επιλέγουμε πρόσωπα και κόμματα, αξιολογούμε τα προγράμματα.
Ωστόσο, άλλα τάζουν και μετά τις εκλογές βλέπουμε ότι κάνουν άλλα, όπως τα Ζάππειο του Σαμαρά. Εδώ θα υπάρχει δημοψήφισμα με ερώτημα συγκεκριμένο: τη συμφωνία με τους δανειστές». Αναρωτήθηκε δε ότι όταν είχε προτείνει το δημοψήφισμα ήταν αντιφατικό διότι ενώ με έλεγαν «προδότη», με ρωτούσαν και ταυτόχρονα αν έχω ρωτήσει τη Μέρκελ και τον Σαρκοζί.
Μάλιστα, ο κ. Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ μίας εξεταστικής για το πώς οδηγηθήκαμε στα Μνημόνια. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι δε « δέχομαι να χρησιμοποιούνται οι θεσμοί της χώρας για θέματα μόνο μικροπολιτικών και σε λογικές ρεβανσισμού και πόλωσης» και πρόσθεσε ότι είναι υπέρ να εξεταστούν όλοι οι πρωθυπουργοί όλων των χωρών της Ευρωζώνης που πήραν αποφάσεις για το Μνημόνια. «Γιατι χρειάστηκαν τα μνημόνια; Διαφάνεια για όλα. Είμαι περήφανος για το βάρος που σήκωσα και είμαι διαθέσιμος να δώσω πληροφορίες για όσα έχουν γίνει».
Αναφερόμενος στο 2011 και στην πρόταση που έκανε για το δημοψήφισμα, τόνισε: «Ανατράπηκα, ήταν μια ήττα της δημοκρατίας. Νίκησαν τα εγχώρια κατεστημένα που δεν ήθελαν να γίνουν αλλαγές στην Ελλάδα».
Ως συνέπεια, όπως είπε, ήρθε το δεύτερο Μνημόνιο και η σκληρή λιτότητα, κάτι «που θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει».
Ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι ίσως ήταν λάθος που δεν έφερε την πρόταση για δημοψήφισμα στο Κοινοβούλιο, εξηγώντας ότι δεν ήθελε να ρισκάρει να καταψηφιστεί η πρόταση , γιατί έβλεπε ότι υπήρχε ο κίνδυνος να μην βρεθούν οι 151 ψήφοι και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.
Τότε, όπως τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός αναφερόμενος στο 2009, είχα κάνει προσπάθεια να αποφύγουμε το Μνημόνιο. Η Ευρώπη δεν ήξερε που πάνε τα τέσσερα, προσπαθήσαμε να κάνουμε βήματα, αλλά η Ευρώπη έδειχνε ότι δεν θέλει να στηρίξει και οι αγορές δεν αντιδρούσαν θετικά. Έχουν τεράστιες ευθύνες οι Ευρωπαίοι» και αποκάλυψε ότι είχε πει στην Αγκελα Μέρκελ ότι «στο μηχανισμό δεν πρέπει να μπουν τα κράτη μέλη γιατί θα υπάρχουν πολιτικά προβλήματα, θα πληρώνεις για δέκα χρόνια» και αντί αυτού πρότεινε την έκδοση ευρωομολόγων. Ευθύνες επέρριψε και στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, η οποία «δεν έκανε αυτά που έπρεπε».
Δήλωσε, επίσης, ότι είμαι «απολύτως συνεπής σε ότι έχω πει σε εταίρους και ελληνικό λαό, καθώς όταν μου ζήτησαν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις είχα πει ότι θα κάνω ό,τι χρειαστεί για τη χώρα. Ότι το έλλειμμα είναι σύμπτωμα και όχι η αιτία. Μίλησα για τη σπατάλη του κράτους, για τη φοροδιαφυγή. Μίλησα με ειλικρίνεια και έτσι κατάφερα να διαπραγματευτώ και αργότερα για τους μηχανισμούς στήριξης. Αλλά μετά η Ευρώπη ήθελε να εστιάσουμε στη μείωση των ελλειμμάτων».
Αποκάλυψε, παράλληλα, ότι, αν και δεν ζήτησε τη συμμετοχή του ΔΝΤ, προέκυψε από τις αποφάσεις των Ευρωπαίων. Υπεραμύνθηκε ότι η κυβέρνησή του διαπραγματευόταν, με μεγαλύτερο επίτευγμα το PSI. Κατηγόρησε τη Γερμανία ότι τηρεί δύο μέτρα και δύο σταθμά διότι αποδέχεται μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ, αλλά δεν δέχεται την πρόταση του για κούρεμα του χρέους. Τόνισε, παράλληλα, ότι η Ευρώπη έχει σκληρύνει τη στάση της γιατί έχουν οι Ευρωπαίοι την αίσθηση ότι δεν θέλει η Ελλαδα να κάνει αλλαγές. Χαρακτήρισε το ΔΝΤ σύμμαχο, ειδικά στο χρέος και αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί.
Ο κ. Παπανδρέου πρότεινε ένα Ελληνικό Σχέδιο που θα αφορά την ελάφρυνση του χρέους και τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα, το οποίο θα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα. «Χρειάζεται η ουσιαστική αντιμετώπιση όχι μόνο του οικονομικού, αλλά και του δημοκρατικού ελλείμματος της χώρας, με ένα σχέδιο που θα έχει τη σύμφωνη γνώμη του λαού, όπου τα πλεονάσματα θα πηγαίνουν και για τη υγεία και το κράτος πρόνοια».
Χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός ότι πάλι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την ανασφάλεια όπως το 2012 και την ευθύνη έχει ο Σαμαρά, ενώ άσκησε κριτική προς τη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ γιατί το μόνο που υπόσχονται, όπως είπε, είναι έξοδο από τα Μνημόνια μετά τις εκλογές. Τόνισε ότι ενώ ήξερε η κυβέρνηση ότι πρόγραμμα τελειώνει τον Δεκέμβρη απέτυχε να διασφαλίσει το αυτονόητο, δηλαδή την ασφαλή έξοδο και το τελευταίο εξάμηνο έδιωχνε την τρόικα και τη ΔΝΤ με λόγια. Για τον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι αγνοεί προκλητικά ότι πρόβλημα της χώρας δεν προέκυψε από το Μνημόνιο αλλά από τα αίτια που μας έφεραν στο μνημόνιο και εξέφρασε την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα δείχνει την ίδια εμμονή με τη ΝΔ για την επιστροφή της παθογένειας του παρελθόντος. «Τα αίτια της κρίσης αφορούν την αιχμαλωσία του πολιτικού συστήματος από τον πελατειακό καπιταλισμό», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για το αν είχε προτείνει για πρωθυπουργό στη μεταβατική κυβέρνηση τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πάσχιζε τότε να βρει κάποιον να αναλάβει, αλλά, όπως είπε, όταν βρήκε θεσμική λύση, τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πελτσάνικο, του ασκήθηκε κριτική και πρόσθεσε ότι ενώ ο Αντώνης Σαμαράς είχε συμφωνήσει μετά το αίρεσαι.
Σε ερώτηση γιατί παραιτήθηκε δήλωσε ότι ήταν μία προσωπική απόφαση να φύγει από την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ και πως αν του δινόταν η ευκαιρία να το ξανασκεφτεί πιθανόν, όπως είπε, να αποφάσιζε να έδινε «τη μάχη». Για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι κάναμε μεγάλη προσπάθεια για διαφάνεια και πως δεν έχει πρόβλημα όποιο πόρισμα να πάει οπουδήποτε.
Τέλος, σε ερώτηση για την προεδρική εκλογή χαρακτήρισε λάθος των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου να λάβουν την έγκριση και να μη συζητήσουν με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις για το πρόσωπο του Προέδρου γιατί ίσως να υπήρχαν περισσότερες πιθανότητες να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg