Ο Σιν Ντονγκ-Χιούκ, ο άνδρας που κατάφερε να δραπετεύσει από στρατόπεδο συγκέντρωσης της Βορείου Κορέας ζήτησε συγγνώμη για «ανακρίβειες» στην ιστορία του.
Μία βιογραφία του 32χρονου νεαρού περιγράφει τα βασανιστήρια τα οποία είχε υποστεί ο άνδρας και την εκτέλεση συγγενικών του προσώπων. Την ιστορία του περιέγραψε και ο ίδιος σε ντοκιμαντέρ.
Ο συγγραφέας της βιογραφίας δήλωσε το Σάββατο ότι αν και τα βασικά στοιχεία της ιστορίας είναι σωστά, οι ημερομηνίες και ο χρόνος κάποιων γεγονότων είναι λάθος.
«Από ανθρωπιστικής άποψης, βασανίστηκε με βάρβαρο τρόπο, αλλά μετέφερε χρονικά κάποια περιστατικά» δήλωσε ο συγγραφέας του βιβλίου, πρώην δημοσιογράφος της Washington Post, Μπλέιν Χάρντεν.
Ο Βορειοκορεάτης γεννήθηκε μέσα στο στρατόπεδο εργασίας, όπου τα βασανιστήρια, οι εκτελέσεις, οι κακουχίες ήταν καθημερινότητα. Ο ίδιος είχε πει ότι είχε περάσει 23 χρόνια από τη ζωή του κρατούμενος και ότι στη διάρκεια του εγκλεισμού του πεινούσε, βασανίστηκε και είδε την εκτέλεση της μητέρας και του αδελφού του.
Το Σάββατο, ο Μπλέιν Χάρντεν είπε ότι είχε μάθει ότι ο Σιν Ντονγκ-Χιούκ είχε πει σε φίλους του μία πολύ διαφορετική εκδοχή των γεγονότων από εκείνη που κατέγραφε το βιβλίο. Τότε αποφάσισε να μιλήσει στον 32χρονο γι' αυτό.
«Επικοινώνησα με τον Σιν και του ζήτησα εξηγήσεις για τις αλλαγές αυτές και για τους λόγους που με παραπλάνησε» είπε ο δημοσιογράφος.
Μία από τις ανακρίβειες αφορά το γεγονός ότι ο Σιν Ντονγκ-Χιούκ είχε πει πως είδε τη μητέρα του και τον αδελφό του να εκτελούνται. Ωστόσο, όπως λέει τώρα, η εκτέλεσή τους έλαβε χώρα σε άλλο στρατόπεδο και όχι στο στρατόπεδο 14, όπου ζούσε ο ίδιος.
Ο Σιν Ντονγκ-Χιούκ είχε πει ότι βασανίστηκε όταν ήταν 13 χρονών, επειδή θεωρήθηκε ότι προσπάθησε να δραπετεύσει. Ο ίδιος λέει τώρα ότι ήταν 20 ετών όταν τον βασάνισαν.
Ο Σιν είπε επίσης στον Χάρντεν ότι δραπέτευσε από το στρατόπεδο και μπόρεσε να φτάσει στην Κίνα, όπου τον συνέλαβαν και τον έστειλαν πίσω στη Βόρεια Κορέα. Στην αρχική εκδοχή του βιβλίου ανέφερε ότι έζησε όλη του τη ζωή στο Στρατόπεδο 14, μέχρι τη φυγή του.
Ειδικοί στα ανθρώπινα δικαιώματα θεωρούν ότι οι αλλαγές αυτές είναι πολύ μικρές και ότι δεν αλλάζουν την έκταση των βασανιστηρίων που υπέστη.
Σύμφωνα με την Washington Post, ο Βορειοκορεάτης ισχυρίστηκε ότι ορισμένες αναμνήσεις του ήταν «πολύ οδυνηρές» για να αναφερθεί σ' αυτές και ότι άλλαξε ορισμένες λεπτομέρειες για τις οποίες θεωρούσε ότι δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία.
Ο άνδρας, ο οποίος έχει εργαστεί κατά των βασανιστηρίων στη Βόρειο Κορέα, ανέφερε μετά τις αποκαλύψεις σε μήνυμά του στη σελίδα του στο Facebook ότι «ίσως να μπορώ ή να μην μπορώ να συνεχίσω το έργο μου και τις προσπάθειές μου για την εξάλειψη των στρατοπέδων για πολιτικούς κρατούμενους και τις προσπάθειές μου να πολεμήσω το καθεστώς της Βορείου Κορέας».
Ζήτησε, όμως, από όλους «να συνεχίσουν να μάχονται». «Συνεχίζω να πιστεύω σε εσάς» είπε. «Για την οικογένειά μου, για τις συμφορές των πολιτικών κρατουμένων, για τις συμφορές των πολιτών της Βορείου Κορέας, καθένας από εσάς έχει φωνή και τη δυνατότητα να πολεμήσει μαζί μας εναντίον αυτού του διαβολικού καθεστώτος» είπε και ζήτησε συγγνώμη από όσους τον στήριξαν.
Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg