Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Βενιζέλος: Φεύγω τον Μάιο



Την πρόθεση του να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και μην είναι εκ νέου υποψήφιος στο συνέδριο που προσδιορίζεται για το Μάιο, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας, του ο Ευάγγελος Βενιζέλος.


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε υπαινιχτεί από την Κυριακή ότι προτίθεται να ανοίξει το δρόμο για την ηγεσία του κόμματος, ενώ στην πρωτολογία του κατά τη διάρκεια της σημερινής κοινής συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του   Πολιτικού Συμβουλίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Συγκεκριμένα ο Βενιζέλος χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα μεγάλη ήττα για το ΠΑΣΟΚ και τον ίδιο π[προσωπικά.

Μιλώντας για τις εσωκομματικές εξελίξεις, σχολίασε το όργιο φημών τις άμεσης παραίτησής του ως υστερόβουλο ενδιαφέρον πολλών ΜΜΕ, αναντίστοιχο με το ισχνό εκλογικό αποτέλεσμα του κόμματος. Ξεκαθάρισε όμως ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την επάνοδο των στελεχών που ακολούθησαν τον Γιώργο Παπανδρέου στο κίνημά του.

Συγκεκριμένα ο Βενιζέλος είπε:

« Βαδίζουμε στο Συνέδριο χωρίς καθυστερήσεις αλλά συντεταγμένα και με ουσιαστική προετοιμασία. Όταν διεξαχθεί το συνέδριο πρέπει να υπάρχει ενδιαφέρον της κοινωνίας να μας ακούσει και να ασχοληθεί ξανά μαζί μας επί της ουσίας.  Πρέπει να υπάρχει στοιχειώδες κοινωνικό και εθνικό ακροατήριο επί της ουσίας και όχι γιατί θέλει να δει το θέαμα των τεθλιμμένων συγγενών.

Εκτιμώ ότι αυτές οι προσπάθειες θα έχουν στοιχειωδώς διαμορφωθεί μετά το Πάσχα, το Μάιο. Βαδίζουμε σε συνέδριο απροκατάληπτο με όλα τα θέματα ανοιχτά. Συμπεριλαμβανομένου φυσικά του θέματος της ηγεσίας.

Το προέχον είναι να επινοήσουμε το νέο στίγμα και το νέο ρόλο της παράταξης. Βαδίζουμε σε συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης για να εκφραστούν τα μέλη μας ως πραγματικά πρόσωπα με ονοματεπώνυμο, υπερηφάνεια και πολιτικό λόγο. Σε συνέδριο αυθεντικό, δημοκρατικό, αντιπροσωπευτικό, χωρίς κόλπα, μηχανισμούς και γελοία τεχνάσματα του παρελθόντος.»

Αναφερόμενος δε στις εκκλήσεις ενότητας και με την παπανδρεϊκή πτέρυγα εμφανίστηκε εντελώς αρνητικός: « Βαδίζουμε ενωτικά, αλλά όχι ατιμώρητα για αυτούς που έβλαψαν καίρια την παράταξη και τη χώρα. Θα εγγυηθώ προσωπικά όλες αυτές τις προϋποθέσεις. Δεν θα ανεχθώ προσωπικές στρατηγικές και αποκλίσεις από συλλογικές αποφάσεις. Προέχει να προστατεύσουμε την ατομική και συλλογική μας αξιοπρέπεια. Το μικρό πλέον μέγεθος του ΠΑΣΟΚ απαιτεί πολύ μεγαλύτερο σεβασμό στην ενότητα, την πειθαρχία, τη συλλογικότητα και προσέξτε παρακαλώ την αυτογνωσία όλων μας.»

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε πως ο λαός εξέφρασε τη δυσφορία του και την εξέφρασε άνισα, περισσότερο στο ΠΑΣΟΚ, παρά στη Νέα Δημοκρατία για την ακολουθούμενη πολιτική, ενώ δεν παρέλειψε να προβάλλει την έκπληξη του πως το ακόμα και το Ποτάμι, ι παρά τις εμφανείς αντιφάσεις και προγραμματικές λογοκλοπές πήγε καλύτερα ως υποτίθεται νέο και άφθαρτο.

Πάντως απέδωσε την εκλογική επίδοση και στο κλίμα εσωστρέφειας που διατηρήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια στο εσωτερικό ενώ επανάλαβε τις ευθύνες που έχει το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι, εάν δεν είχε γίνει αυτή η κίνηση διάσπασης, το ΠΑΣΟΚ θα είχε πολλαπλάσια ποσοστά.

« Το ΠΑΣΟΚ, όπως είπε, κλήθηκε να αντιπαλέψει προεκλογικά  με την εσωστρέφεια και τη μιζέρια που προκάλεσε η πρωτοφανής πρωτοβουλία του κ. Γιώργου Παπανδρέου και του συνεργατών του. Τα ποσοστά προφανώς δε θα αθροιζόταν, θα μπορούσαν όμως  να πολλαπλασιαστούν. Το  πολιτικό περιβάλλον της παράταξης θα ήταν πολύ πιο ελκυστικό και εξωστρεφές, χωρίς την πολιτική, ηθική και αισθητική επιβάρυνση αυτής της εικόνας. Μιας εικόνας που δείχνει αδυναμία συνειδητοποίησης της κατάστασης και των  ιδιαιτέρων ευθυνών που έχουν ορισμένα πρόσωπα  απέναντι στη χώρα και την παράταξη.

Δεν εκτιμήθηκε η προσπάθειά μας ή στην καλύτερη περίπτωση ακόμη κι αν εκτιμήθηκε, θεωρήθηκε ότι ανήκει στο παρελθόν. Ο λαός εκφράστηκε κατά τρόπο σαφή υπέρ μιας άλλης πολιτικής, σαφή αλλά και κατά τρόπο ακραία αντιφατικό.

- Εκφράστηκε και υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και υπέρ των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπέρ σχημάτων που αντιπροσωπεύουν την απαξίωση της πολιτικής.

- Εκφράστηκε με την βεβαιότητα ή έστω  την ελπίδα ότι θα εφαρμοστούν οι προεκλογικές εξαγγελίες τους.

- Aλλά, ταυτόχρονα  και με τη βεβαιότητα ή έστω την ελπίδα ότι δε θα εφαρμοστούν οι προεκλογικές εξαγγελίες τους και δε θα υπάρξει κίνδυνος οπισθοχώρησης για τη χώρα.»
 
Από την αποστροφή του ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα συμπράξει, όπως είπε, σε κανένα παλαιοκομματικό παιχνίδι για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς τα κριτήρια θα είναι η πραγματική συναίνεση και η θεσμική διαφάνεια, οι συνεργάτες του συμπέραναν ότι ετοιμάζεται να πει ένα βροντερό όχι στην υποψηφιότητα του Δ. Αβραμόπουλου για την Προεδρία και όλοι θυμήθηκαν τους παλιούς λογαριασμούς των δύο από την εποχή της διαδοχής στο υπουργείο Άμυνας.

Μιλώντας για την νέα κυβέρνηση είπε ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση που συμβολίζει αξιακή και ιδεολογική τερατογέννεση   συμπληρώνοντας : «Δεν περιμένουμε ούτε το αδιέξοδο ούτε την καταστροφή της χώρας, ευχόμαστε να καταφέρει το καλύτερο και όχι το χειρότερο».

Οι θλιβερές νοοτροπίες της περιόδου πριν τη κρίση  δυστυχώς όχι μόνο δεν άλλαξαν αλλά επιδεινώθηκαν. Πολλοί γλύφουν τους ισχυρούς της ημέρας. Γλύφουν και περιμένουν. Αυτό αφορά δυστυχώς όχι μόνον εκφραστές συλλογικών και ατομικών συμφερόντων, αλλά ακόμη και θεσμούς πνευματικούς που τους φτύνουν και υποδύονται ότι βρέχει.

ΥΓ: Η απάντηση παπανδρέου στα σενάρια επανόδου, δόθηκε με την αναγγελία της πρώτης πανελλαδικής συνδιάσκεψης το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου, στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΙΔΗΣΟ και όσοι έχουν υπογράψει το αίτημα αυτοοργάνωσής τους.




πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg