Τρίτη 28 Απριλίου 2015

"Αποκαλύψτε μόνοι σας τις Ελβετικές καταθέσεις"

Ο κ. Βαρουφάκης με τον Ελβετό υφυπουργό Διεθνών Οικονομικών Θεμάτων, Ζακ ντε Βατερβιλ.

Νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη των καταθέσεων που έχουν Eλληνες στην Ελβετία έναντι καταβολής ποσού φόρου θα προωθήσει η κυβέρνηση, όπως γνωστοποίησε την Τρίτη ο Γιάνης Βαρουφάκης.


Ο υπουργός Οικονομικών προέβη στην εν λόγω δήλωση μετά τη συνάντηση του με τον Ελβετό υφυπουργό Διεθνών Οικονομικών Θεμάτων, Ζακ ντε Βατερβιλ.
Ο κ. Βαρουφάκης πρόσθεσε ότι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προχωρήσει η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, η οποία στη συνέχεια θα δώσει τη δυνατότητα στην ελβετική κυβέρνηση να εκδώσει πολιτική διακήρυξη, με την οποία θα καλούνται οι ελβετικές τράπεζες να ζητήσουν από τους καταθέτες τους να αποκαλύψουν στις ελληνικές αρχές τις καταθέσεις που διατηρούν στην Ελβετία, προκειμένου να επωφεληθούν των ευεργετικών διατάξεων του νέου νόμου.

«Η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει νομοθετική πρωτοβουλία που θα αφορά στην εθελοντική αποκάλυψη εκ μέρους Ελλήνων πολιτών καταθέσεών τους στο εξωτερικό, με τρόπο που θα αντανακλά τις καλύτερες πρακτικές της ΕΕ.
Ταυτόχρονα, όσο διαρκεί αυτή η νομοθετική διαδικασία, η ελληνική κυβέρνηση θα είναι σε συνεχή επαφή με τους συναδέλφους μας στην Ελβετία έτσι ώστε, μόλις εγκριθεί και ψηφιστεί το σχέδιο νόμου από τη Βουλή, να μπορεί να υπογραφεί και να ανακοινωθεί η πολιτική διακήρυξη των δύο χωρών -και προφανώς να εφαρμοστεί», είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία όπως εξήγησε ο Έλληνας υπουργός είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών, καθώς η ελβετική κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να συμμορφωθεί με το καθεστώς αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών που ισχύει και με τις υπόλοιπες τρίτες χώρες.

Από την πλευρά του ο Ελβετός υφυπουργός Διεθνών Οικονομικών Θεμάτων δήλωσε πως «η Ελβετία έχει επίγνωση της πολυσύνθετης κατάστασης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός και θέλει να υποστηρίξει τις προσπάθειες που γίνονται για να ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες.
Το κάνουμε αυτό κυρίως μέσω της συμβολής μας στο ΔΝΤ. Μέσω των επαφών που έχουμε, ενισχύουμε τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας και στους τομείς της πάταξης της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής».

Αναφέρθηκε μάλιστα και στη συμφωνία με την ΕΕ για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών. «Η συμφωνία αυτή θα υπογραφεί σύντομα, θα εφαρμοστεί και στην Ελλάδα και θα αποτελέσει ένα τεράστιο βήμα εξέλιξης της ανάπτυξης μεταξύ της συνεργασίας των δύο χωρών μας».

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι οι σημερινές αποφάσεις αντανακλούν την πρόθεση της κυβέρνησης «να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, όσα χρειάζονται, σε νομοθετικό επίπεδο ή σε κατάρτιση και υπογραφή συμφωνιών με άλλες χώρες, έτσι ώστε να καταστεί δυνατόν να φορολογούνται οι υπόχρεοι Έλληνες οπουδήποτε και αν έχουν τα χρήματά τους».

Παράλληλα, ο κ. Νικολούδης έστειλε το μήνυμα σε όσους γνωρίζουν ότι χρωστούν χρήματα στο ελληνικό Δημόσιο είτε τα χρήματά τους είναι στην Ελλάδα, είτε στην Ελβετία, είτε οπουδήποτε αλλού «ότι έχουν πραγματικά συμφέρον».

«Στόχος όλων μας θα είναι να εξυπηρετηθεί το συμφέρον της Ελβετίας, το συμφέρον της Ελλάδας και το συμφέρον των φορολογουμένων- των υπόχρεων να φορολογηθούν στην Ελλάδα. Έχουν και αυτοί συμφέρον, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών, να προσαρμοστούν σε αυτό το πρόγραμμα που θα τεθεί σε εφαρμογή, να πιστέψουν ότι είναι προς το συμφέρον τους και ότι, έτσι και αλλιώς, στην αντίθετη περίπτωση δεν πρόκειται να αποφύγουν τη φορολόγησή τους», είπε χαρακτηριστικά.









πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg